В Казахстан вече обичат Борат

Британският актьор Саша Барон Коен в ролята на казахстанския журналист Борат. Филмът прочу Казахстан в целия свят и се оказва доста полезен за бизнеса. Снимка: Ройтерс

Сигурно си мислите, че филм, който представя динамичната, все по-просперираща централноазиатска нация като сбирщина от антисемитски, склонни към кръвосмешение селяни, би ядосал народа на Казахстан. Опитайте се да кажете това на Дарига Назарбаева, дъщерята на президента Нурсултан Назарбаев и една от водещите фигури в културния живот на страната. Назарбаева – талантливо мецосопрано, което ръководи една от телевизиите страната – казва, че нищо преди или след появата на страната от руините на Съветския съюз не е дало на Казахстан такова признание, както Борат Сагдиев. Да, става дума за Борат, комичното алтер его на британския актьор Саша Барон Коен в неговия пародиен измислен филм “Борат: културен обмен с Америка за напредък на великия братски казахстански народ”. Благодарение на Борат Назарбаева вече не трябва да обяснява откъде точно е: “Летя до САЩ, в Европа, навсякъде, давам паспорта си на границата, а всички ми казват – вие сте от Казахстан? Борат!”

Песента на Борат „Хвърлете евреите в кладенеца, за да се освободи страната ми“ е гледана над 2 милиона пъти в Youtube

Може и да им е трудно да определят къде точно на картата се намира 15-милионната държава, и да не знаят, че е разположена върху сто милиарда барела петрол или че е един от най-големите производители на жито и на уран в света, но всички на Запад, които обръщат най-бегло внимание на популярната култура, със сигурност са чували за Казахстан. Благодарение на Борат. Разбира се, образът на страната, създаден от филма, не може да е по-глупав. Но всичко е относително. Съседите на Казахстан са Узбекистан, който редовно попада в новините заради репресивното отношение към дисидентите; Туркменистан, най-известен с крайния си култ към личността, където покойният вече Туркменбаши беше наложил дните от седмицата да бъдат кръстени на жените в живота на лидера; и Киргизстан, който – къде беше точно? За разлика от тях Казахстан има правото да се гордее, че е голямо име в Холивуд. И все пак, въпреки обичта към Борат сред елита в страната, филмът не може да бъде открит сред екшъните и трилърите, които преобладават в DVD-магазините в Казахстан. Кахарман Язин, директор развитие в специалната икономическа зона в Астана, казва, че скоро се върнал от Хърватия с много DVD-та за приятелите си. Той твърди, че “факторът Борат” му помага в усилията да привлича чужди инвеститори, които да влагат милиарди в новите проекти за развитие. “Благодарение на Борат, казва той, целият свят е чувал за Казахстан.” А екскурзоводът в Астана Гулмира Бегимбетова твърди, че броят на чуждите туристи значително се е повишил след излизането на филма. Както казва Назарбаева, Борат се оказва доста “полезен за бизнеса”.
А причината да не се обиждат като че ли е проста: те разглеждат Борат не толкова като отражение на самите себе си, колкото като портрет на американците, някои от които са показани в различни неудобни ситуации, включително на насилие срещу Борат. “Хората в Казахстан са любопитни по отношение на американците”, казва Язин.
Любопитството е видимо сред посетителите в музея на първия президент на Република Казахстан в новата столица Астана – почит към Назарбаев, който необезпокоявано управлява 17 години. Най-голямата атракция в музея, посещаван от ученици и туристи, са подаръците, получени от Назарбаев от чуждестранните лидери. А според Лейла Омарова, която ръководи екскурзоводите, “всеки иска да знае какво са подарили американците”.
Отговорът поразява повечето посетители, чиито представи за американците, разбира се, също са изградени от филмите. В стая, в която са поставени безценни дарове като копието от солидно злато на вратите на джамията в Саудитска Арабия и голям златен гонг от Малайзия, в малка стъклено сандъче се крият подаръците от Вашингтон: четири чаши – две сребърни и две порцеланови – с емблемата на Белия дом, подарени по различно време от Бил Клинтън, Джордж Буш и от министъра на енергетиката Самюъл Бордман. Друг експонат е кутия с 12 топки за голф, подписани от Клинтън и дарени на Назарбаев през 1997 година.
Какво би направил Борат с тези скромни подаръци от най-богатата нация в света? Омарова се смее: “Може би има стара американска традиция да се подаряват чаши на високопоставени хора.” Намирането на отговора е достойна мисия за посланик Борат.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.