Защо, по дяволите, БНТ не дава мачовете от Европейското?

Феновете в половин България са бесни. Не могат да гледат мачовете на Европейското, защото те вървят само по кабелната телевизия “Диема”.
Нито една национална телевизия – БНТ, Нова ТВ, или бТВ – не е купила правата за излъчването им.
На частни телевизии като Нова и бТВ не можеш да им се сърдиш – те си броят парите, собствениците им не са извадили достатъчно за правата за това първенство. Дали са прави – тяхна си работа, те губят. Зрителят не може да им брои парите и да им иска сметка.
Но за какво е обществената БНТ? Данъкоплатецът е изсипал в джобовете й миналата година 63 милиона лв. бюджет. Това са пари, на които могат да завидят другите телевизии. За какво отиват обаче? За тъпи шоупрограми, скучни коментарни предавания и добре избрани новини, сресани по волята на управляващите.
Но Европейско по футбол няма. Правата за това първенство бяха около 4 млн. лв. БНТ не ги е платила, за да може да харчи пари за някакви важни работи, да урежда с предавания разни изкопаеми от миналото на БНТ, заради които зрителят превключва на други канали.
А приходът от реклама на БНТ за миналата година е 5 млн. лева. Това е по-малко, отколкото прибират годишно от реклама няколко от месечните списания в България. Трябва да си много голям некадърник, за да имаш в ръцете си национална телевизия и да имаш толкова малко приходи от реклама.
На всичкото отгоре правата за това Европейско са купени още преди да стане ясно дали България ще участва в него. Тоест – нещо от национален интерес не вълнува БНТ.
Рекламата по време на мачовете сигурно щеше да покрие разходите за купуването им. Дори да не ги покрие, в БНТ трябва да са наясно, че едно Европейско е от по-важен обществен интерес, отколкото тъпите им предавания, за които са платени 63 млн. лв.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.