Миро: 500 000 лв. се печелят с музика. Но най-важна е моралната победа

Миро и Дивна държат наградата си – 500 хиляди лева. Снимка: Булфото

Музикалният сезон за българските медии приключи с края на шоуто „Пей с мен“, след „Евровизия“ и „Мюзик айдъл“. Дивна на 11 години и Миро са победителите в шоуто „Пей с мен“.

Наградата в предаването, което остана далеч от гледаемостта на „Мюзик Айдъл“, е 500 хиляди лева – сума, която не е била давана до момента в българския ефир. Но дори и тя не успя да привлече достатъчно зрители. Шоуто не беше сеирджийско, нямаше за цел да прави скандали, просто 12 популярни български изпълнители пяха с 12 аматьори на различна възраст. Вярно е, че на моменти имаше напрежение – когато Камелия Тодорова говореше непрекъснато за лошото озвучаване, когато Софи Маринова беше хваната да праща оценка „Слаб 2“ на дуета между фолк певицата Деси Слава и аматьорката Мелинда, когато медиите излязоха с дописки, че Дивна не иска да пее с Миро. Шефовете на Нова телевизия няколко пъти уточняваха, че шоуто не е постигнало очаквания резултат (виж тук интервю с изпълнителния директор на Нова ТВ Павел Станчев). Но победителите Миро и Дивна не се вълнуват от рейтинга. „Това беше най-човечното шоу“, казва Миро ден след финала.

– Как се чувствате след финала?

Миро: Има ли дума, която да изразява едновременно умора, след голямо вълнение, задоволство и учудване … Има! Думата е сащисан, щастливо сащисан.

Дивна: (смее се)

Дуетът пее на финала на „Пей с мен“. Снимка: Булфото

Миро: Ти преди всичко си изморена.

Дивна: Хем съм изморена, хем ми е мъчно, че всичко свърши.

– Какво означава тази победа за вас?

Миро: Преди всичко това е един добър знак за обществото в България.

– Какво имаш предвид?

Миро: Имам предвид – колеги избраха песни, които предполагаха, че ще им донесат победа. С Дивна избрахме песни, които да ни харесват на нас.

(Миро и Дивна комбинират госпел и Джеймс Браун)


– Ти искаше да пееш госпел още от предния концерт?

Миро: Аз исках госпел, тя пък беше сигурна, че иска да пее Джеймс Браун и направихме комбинация. Хубавото при нас е, че всичко е комбинация. Знаеш ли, не се гласува за сеира, гласува се за бъдещето. (сочи смеещата се Дивна) Ето това е бъдещето.
Ако знаеш колко изморена изглеждаш.

Дивна: Аз съм изтрещяла отвсякъде.

Миро: Това е думичката.

– Омръзна ли ви от интервюта?

Миро: Омръзна е дума, която не подхожда на сегашните обстоятелства. Получили сме много и всеки заслужава отговор на това, което го интересува.

– Миро, ти имаш дългогодишен опит в българската музика, мислиш ли, че за Дивна бъдещето е розово?

Миро: Накъдето и да се насочи, ако остане човекът, когото познавам – да.

– Ако беше в САЩ, сега тя сигурно щеше да има свое собствено детско шоу?

Миро: Ако беше в САЩ, щяха да я използват, докато е възможно, щяха да се появят бавно с големите обещания, щяха да ги случат и след това щеше да почне голямото робство. Давам евентуален сценарий, той няма да се случи, слава Богу, с Дивна. Но едно талантливо момиче, не толкова, колкото е Дивна, което започва кариера на 14 години, на 11-годишна възраст е започнала в шоуто на „Уолт Дисни“, заедно с Кристина Агилера, Джъстин Тимбърлейк и Джей Зет. На 14 това момиче сключва договор с огромна компания, те й случват албума, тя е талантлива, млада, на 16 години цяла Америка е луда по нея, продаде милион копия от своите албуми, направи най-добрите сделки в шоу бизнеса в последно време, най-търсеното име в Интернет и в момента се намира на ръба на нервната криза. Името й е Бритни Спиърс. Другото известно име е Джако, който е бил експлоатиран през по-голямата част от живота си, той е под прожекторите, той не е имал детство, докрай е изцедено каквото е било възможно от него, след това музикалният бизнес, в лицето на „Сони“ (които имаха сключен договор с него за 1 милиард долара – няма такъв договор), в момента, в който видяха, че той не продава достатъчно, случиха се всички скандали около него, за да се стигне до този Майкъл Джексън, който в момента е в калта и всички му се присмиват за падащия нос и историята за педофилия, за която никой не е сигурен, дали е истина.

Дивна и Миро слушат поздравленията на шефката на Нова ТВ Силва Зурлева. Снимка: Булфото

– Каква е реалността у нас?

Миро: Дивна ще има щастливо детство, с каквото и да се занимава ще има успех. Слава Богу българите сме видели две, видели сме и двеста и приемаме нещата много по-спокойно, отколкото останалия луднал свят. Особено американците, които са тотално изтрещели и са пластмасови хора, плод на медиите.

– Значи добре, че Дивна е в България?

Миро: Щастлив съм, че Дивна е в България. Тя ще има хубаво детство, ще играе на ластик.

– Дивна, чувстваш ли се по-различна от твоите връстници?

Дивна: Не.

– Промени ли се за теб нещо, след участието ти в шоуто?

Дивна: Много неща се промениха. Пораснах

Миро: Стана по-голяма с една година.

Дивна: Сигурна съм, че съм се променила, но просто в момента нищо не мога… не функционира моят мозък в момента.

Миро: Не те ли стряска, като каже нещо такова (смее се)

– Участниците и победителите в останалите риалити предавания, обикновено са канени да пеят в пиано барове, по участия…

Миро: Не. Следва едно голямо забравяне.

– Какво ще се случи с едно 10-годишно дете, което побеждава в риалити музикално предаване?

Миро: Първо „Пей с мен“ не е онзи формат – не е „Мюзик Айдъл“, не е „Стар Академи“. „Пей с мен“ не търси сензацията. „Пей с мен“ не бърка в личното пространство, „Пей с мен“ беше различно, заложи не на скандала, не на риалитито, а на реалния формат и представянето на личностите такива, каквито са. И преди всичко съм склонен да си мисля, че бяха изключителни алтруисти – те (екипът) действаха по онзи забележителен начин, по който човек действа, когато иска да остави нещо стойностно след себе си. „Мюзик Айдъл“ прилича на касов обир – сензация, скандал, вземаш парите и бягаш. Докато „Пей с мен“ ще остави нещо след себе си.

Кастинг на Дивна

– 250 хиляди печелят ли се в българската музика?

Миро: 500 хиляди.

– Говоря за твоята част, тя нали е 250 хиляди?

Миро: Не, 500 хиляди.

– 500 хиляди лева печелят ли се в българската музика?

Миро: Регламентът е такъв, че човекът, който инициира дуета, тоест аз, решава какво да прави с парите. 500 хиляди са честно разделени между двама ни.
Печелят се, да. Но независимо с какво се занимаваш – дали си готвач, дали си шофьор, парите не се изкарват лесно. Човек трябва да се потруди, за да ги има. Мога да кажа, че тази награда е безпрецедентна. Но когато Евгени (Евгени Димитров – продуцент на предаването) ме попита дали ще участвам, той не ми каза каква ще е наградата. Въпросът беше принципен. И никой не ми повярва, когато след финала казах, сигурен съм в това, че най-важна е моралната победа. Това е толкова хубаво! Без значение дали съм аз, или някой друг, Дивна щеше да има своето бъдеще. А толкова съм благодарен на българите!

Дивна: По-голяма награда е това, че си участвал. Много повече е това, отколкото парите.

Миро: Честно ще го кажа, всеки получи своето от „Пей с мен“. Всеки получи парченце за себе си. Каролина Гочева, която е слънчице, получи популярност в България, повече отколкото имаше, Любо махна сричката „ТЕ“ зад гърба си. Някои от колегите обогатиха образа си, доколко положително – може да не е риалити, но все пак е реално предаването. Мога да кажа, че съм щастлив, че работих с Каролина, Севиндж, Павел, Марги, Софи Маринова.

– Която за съжаление не остана на финала.

Дивна: Всъщност не тя се отказа, а продуцентите я накараха.

Миро: Няма значение, важното е, че Софи не направи нищо лошо, нищо осъдително. Няма да забравя, в онзи лайф – един колега, чието име няма да цитирам, каза: „Не е лошо това, което направи, но момиче, не прави повече така.“ Цитирам дословно. Кой си и от какъв пиедестал говориш така на някого!? При условие, че и ти правиш същото. Много е смешно, когато сочиш някого с пръст, тъй като сочиш с един, останалите сочат към теб.

– Имаше ли напрежение по време на шоуто, сякаш се разделихте на групи, имаше постоянно намеци в ефир кой какво казал?

Миро: Аз си казвах каквото си мисля, доколкото е възможно. Каквото мислех, че трябваше да го кажа, съм го казвал. Аз искрено се забавлявах. На финала в понеделник отидох като на концерт, отидох и като наблюдател. Бях приятно изненадан, че сме във финалната четворка.

Дивна: Това, че стигнахме до финала, доказваше, че хората ни харесват.

Финалистите в „Пей с мен“ – Мелинда и Деси Слава, Кали и Любен, Дивна и Миро, Ивайло Гюров и Яница. Снимка: Булфото

– Шоуто не беше с много висок рейтинг. Шефовете на телевизията го коментираха не веднъж в интервюта. Защо според теб „Мюзик Айдъл“ се гледаше повече?

Миро: Ще ти кажа – целият свят в момента търси сеира. Риалити предаванията та на МTV търсят скандала, смешката, показността, но… казвам го само пред вас – прегръщам Евгени, заради това решение и за човечността. Те постъпиха човечно. Ако искаш да направиш бърз успех, отиваш и правиш фойерверки. Ако искаш да останеш в сърцата – отиваш, и правиш нещо, което ще се помни. Не знам дали е търговски успех, но е успех на човещината. Това беше най-човечното, супер готино предаване. Знаеш ли колко лесно можеше да се направи скандал – имаш 12 звезди, имаш 12 аматьори, поставяш ги в различни ситуации, всички сме хора, изпускаме си нервите и стават нещата. При условие, че някои колеги нарекоха други „гъзове“ и им препоръчаха клизма, дори от това не беше изваден скандал. Шефовете на телевизията може и да не са доволни, да – те си гонят рейтинга. Но рейтингът идва и си отива, обаче утре ще запомниш, хората направили „Пей с мен“, а не тези от „Мюзик Айдъл“.

– Някои от популярните лица не забравиха ли, че са в шоуто заради аматьорите, а не за да акцентират върху себе си?

Миро: През цялото време на кастинга ние повтаряхме: „Ние сме тук изцяло във ваша полза.“

– Това не се ли измести в един момент?

Миро: Който е гледал предаването, знае. В съревнованието някои изгубиха мярката и започнаха да се надпяват както с останалите, така и с партньорите си.

– Миро, ти постоянно благодареше на Бог, покани за изпълнението си евангелисткия хор на църква „Ново поколение“ (виж за църквата тук) , към нея ли принадлежиш?

Миро: Вярвам и съм фен на най-невероятния човек, разхождал се по тази земя – Христос, Иисус Христос.
Не принадлежа към нито една деноминация. Ако мина през православна църква, ще запаля свещичка. Ако срещна адвентист, имаме за какво да си говорим. Защото всички, каквито и да са разликите, обичаме един и същ – Христос.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.