Европейската армия на Саркози

Френският президент Никола Саркози иска да сформира армия на Европа и за Европа и вече е готов с пакет от предложения в тази насока. Снимка: Ройтерс

Президентът на Франция Никола Саркози изпрати до правителствата на държавите в ЕС пакет от предложения „за по-нататъшна интеграция във военната сфера“. В него става дума за създаване на единна армия на Евросъюза под единно командване, подчинено на ръководството на ЕС. Никола Саркози уверява, че новата му инициатива не е насочена срещу НАТО или срещу САЩ. Военните анализатори обаче са склонни да смятат, че президентът нещо извърта. Франция смята да използва времето, през което ще председателства ЕС, за да формира „армия на Европа и за Европа“ и да освободи континента от контрола на северноатлантическия алианс.

Франция, която през юли ще заеме председателския пост в Евросъюза, предлага в Брюксел да бъде създаден единен оперативен щаб, който да командва военните операции извън пределите на ЕС. Новото европейско командване ще се подчинява на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността, чиито пълномощия се очаква да бъдат съществено разширени в рамките на предвидената реформа в европейските властови структури. Освен това Саркози предлага да бъде създаден единен въздушнотранспортен флот за прехвърляне на войски към районите за операции, единна система от военни сателити и военна академия на единна Европа. Предвижда се и съвместно финансиране на военните операции, водени от ЕС.

„Въпросът отдавна е назрял и презрял”, заяви Александър Храмчихин, аналитик от московския Институт за политически и военен анализ. “Държавите членки на ЕС отдавна нямат нужда от национални въоръжени сили.“ Разходите за издръжка на армията междувременно се превръщат във все по-тежко бреме за съответните национални бюджети. При това, както подчертава Храмчихин, основната част от средствата отиват не за поддръжка и за развитие на материално-техническата база, а за издръжка на личния състав, тъй като армиите от Евросъюза се комплектоват на договорна основа. Според Александър Храмчихин, предложението на Никола Саркози ще срещне пълна подкрепа сред партньорите на Франция в ЕС.

След разпадането на Съветския съюз изчезна и пряката заплаха от пълномащабно военно нахлуване на европейска територия. Структурите на НАТО и разположените в европейски държави американски войски, възпирали съветската заплаха, днес все повече натежават върху Евросъюза като излишно бреме. Откритото нежелание на европейците да изпращат допълнителни контингенти в Афганистан за участие в операциите на НАТО демонстрира колко е дълбока кризата, в която затъва алиансът.

„Днес имаме нужда от армия на Европа и за защита на Европа”, каза Дамиен Тресайе, експерт от парижката Фондация за политически иновации. “Не можем да изпращаме войски от другата страна на земното кълбо всеки път, щом на президента на САЩ се привидят терористи или незаконно ядрено оръжие.“

Френският президент твърди, че новата европейска армия няма да стане алтернатива на НАТО. „За нас е необходимо и едното, и другото“, подчерта Саркози в петък по време на посещение в Гърция. Според Александър Храмчихин обаче президентът хитрува. „Саркози връща Франция във военните структури на НАТО, за да разруши алианса отвътре“, смята експертът.

Създаването на европейска армия ще бъде сред основните задачи, които Франция си поставя за периода на председателството в ЕС. Колкото до НАТО, според Храмчихин алиансът или ще бъде официално разпуснат по инициатива на Париж, или пък неговите пълномощия ще бъдат орязани радикално.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.