На лов за крадци на парно в София – с камера

На термоснимки в “неотоплявани” жилища светят радиатори

Снимка на жилищен блок с термовизионната камера. Стрелките показват два апартамента, чийто собственици крадат парно от съседите си. Те уж са с изключени радиатори, а на снимката се вижда, че са изнесли радиатори на остъклените балкони.

Когато шефът на Топлофикация София Петко Милевски каза миналата седмица пред парламентарната комисия по енергетика, че поне 60% от топлоенергията, която постъпва в жилищните сгради, се краде от едни съседи и се плаща от други, депутати скочиха и казаха, че това е невъзможно.
Досега наистина беше почти невъзможно да се докаже, че някой абонат се топли за сметка на останалите в блока и крадецът да бъде санкциониран. Цари всеобщо спокойствие за безнаказаност, защото според нормативната уредба трябва да има прокурорско решение, за да се влезе в жилището и се установи кражбата.
Само че столичното дружество “хвана” на местопрестъплението крадците на топлоенергия в около 40 блока в София. То разполага с термовизионни снимки на сградите, на които ясно се вижда как радиаторите в “неотопляваните” апартаменти греят в жълто-червен цвят.
Изкривяването на изравнителни сметки в някои сгради се дължи на това, че някои граждани декларират, че ”не ползват отопление” , а в действителност те са се топлили.
Екип на Техническия университет в София е заснел през февруари със супер чувствителна термовизионна камера посочени от Топлофикация София сгради в жилищните комплекси Люлин, Обеля, Дружба, Левски, Младост и Мусагеница.

Снимката на камерата показва работещ радиатор в апартамент, чийто собственик е изключил радиаторите си. В тъмнолилав цвят са апартаменти, които са си монтирали външна изолация. В тях също може да се хване топлинно излъчване, просто трябва да се настрои на по-висока чувствителност уреда.

Термовизионната техника е известна като вид технология за снемане на температурно поле, профил на обекта. След като се направи съпоставка със снетите от топлинните счетоводители данни за тези блокове, се вижда, че немалък брой абонати, които са декларирали, че не ползват парно, че са без радиатори или на които уредите върху отоплителните тела са били с показание нула, всъщност са ползвали топлина.
„На снимките се вижда как радиаторите греят през стените, а гражданите, които живеят в тези апартаменти, не плащат за това, което са консумирали”, казва проф. Никола Калоянов, заместник ректор по научната дейност в Техническия университет. Къде отиват техните сметки? Прехвърлят се автоматично на техните съседи, които не са си изключили отоплителните тела и добросъвестно си плащат.
„Тази техника е доказала своите възможности за всевъзможни обекти. В света тя се използва като доказателство за откриване на множество пропуски, в съдебни дела и се приема като доказателство. Отделен е въпросът дали по нашите нормативи и закони такъв доказателствен материал може да бъде приет от съдебните власти”, коментира проф. Калоянов.
Тези измервания и заснемания наистина показват как злосторници причиняват изкривяването на сметките за парно в сградата…

Какви са практиките?

Крадецът има два чифта радиатори, един с уред и друг – без. В началото на сезона монтира отоплителното тяло без разпределителя и си се топли на пълна мощност. През пролетта, преди да дойдат да отчитат уредите от фирмата за топлинно счетоводство, се махат тези радиатори и се слагат тези с уредите, които, естествено, имат показание нула.
Ако стаята се отоплява с електрическа или друга печка или с климатик – тогава не се вижда червено петно на стената с размера на радиатор, а цялата стена е нагрята равномерно. Няма как той да има печка или климатик вътре, а на стената едно петно като радиатор да му грее.

Проф. Калоянов демонстрира уреда.

Термовизуалната снимка в цял свят се признава за доказателство в съда при проверка на газови трасета. Въпрос на законодателство е дали съдът в България ще я признае за доказателство. Не е възможно с тази инфрачервена техника да се манипулира снимка. Абсурд, е категоричен Калоянов. Камерата записва ден, час, температура, температурно поле.
„Гражданите трябва да знаят, че с напредването на топлинните технологии има съоръжения и техники, с които, без да се влиза в жилището, дистанционно може да се установи такава кражба. В разговор с колегите от Топлофикация, разбрах, че те имат намерение да закупят такава техника. Техниката не е много скъпа, цената е вече около 10 000 лева. Топлинните счетоводители със стотици хиляди абонати също могат да си я позволят и дистанционно да установяват момента на кражбата. Просто всеки трябва да си носи отговорността за постъпките”, обяснява Калоянов.
„В един блок щяха да се избият като им показахме как се краде, казва Калоянов. Дойде един човек и помоли да заснемем тяхната сграда. Отидох една вечер без да ги уведомя и снимах кооперацията. Направих снимките и ги дадох на човека. Казах му в кой ден и час са направени. Камерите записват цялата информация и я пазят. А той събрал съседите си и им показал фотокопията. “Ти, бе Петров, нали живееш в този апартамент и казваш, че си без парно. От какво ти греят радиаторите?”- попитал той единия от тях. Избухнал скандал. Мисля, че в техния блок вече трудно някой ще посегне да краде, защото знае, че може да бъде хванат.”

Професорът показва на снимка един от обследваните блокове в ж.к. Люлин. За два от апартаментите, на които в края на сезона през май са отчетени нулеви показания на разпределителите, в един хубав зимен ден късно вечерта термовизионната камера е отчела работа на радиаторите под прозорците. „Смело мога да кажа, че радиаторите са пуснати на пълна мощност – вижте колко ярко свети“, обяснява проф. Калоянов.

Проф. Никола Калоянов, зам.-ректор на Техническия университет.

„Следващ пример. Жилище, което уж не е било отоплявано, а се вижда как радиаторът е преместен на остъкления балкон и работи много силно. В друг апартамент на същата сграда се вижда как изнесеният на остъклената тераса радиатор заема почти цялата стена. И двата апартамента са с нулеви показания в края на отоплителния сезон. Ето още един крадец. И този е с нулеви показания, показва снимките проф. Калоянов. Едната част от надуването на сметките ни става чрез подмяна на радиаторите – възможно е да е имало втори комплект, които нямат уреди. В началото на сезона радиаторите с разпределители се сменят с радиаторите без уреди, а накрая на сезона си връща тялото с уреда и така отчетникът на фирмата за дялово разпределение вижда нулево показание.“
Другият случай на кражба е, когато абонат, декларирал в топлофикация, че си е махнал радиаторите, а всъщност си ги е монтирал през зимата и се е топлил. Влязлата миналото лято в сила Наредба за топлоснабдяване изискваше до ноември 2007 г. всички потребители, които са пломбирали радиаторите си в предишните години, за да не ги ползват, или да ги демонтират, или да сложат върху тях уред за разпределение на топлинната енергия. Причината е, че част от пломбите пропускат топлина и радиаторите греят, а друга част са свалени и притежателите им се отопляват незаконно. Затова след края на сезона имаше изискване всички абонати независимо дали имат радиатори или не да осигурят достъп до жилищата си, за да могат топлинните счетоводители да опишат състоянието на отоплителните тела.

Според член 70 от Наредбата за топлоснадяване при установяване на нерегламентирано ползване на топлоенергия в сградите с централно отопление, на нарушителя се начислява енергия според максималната мощност, която биха излъчили радиаторите за целия отоплителен сезон.

Още един апартамент крадец (вляво). Вдясно се виждат вертикалните щрангове на парното, които в този блок са лошо изолирани и изтича огромно количество топлина.

Според българското законодателство обаче кино и фото материалите не се смятат за доказателство в съда. Трябва да бъдат подкрепени със заключение на вещо лице.
Министерството на икономиката и енергетиката и депутати от енергийната комисия към парламента трябва да инициират законодателни промени, за да се приемат снимките от термовизионна камера за доказателство за кражба на топлинна енергия. Като точност на измерване тази техника допуска отклонение от порядъка на 2 стотни от градуса. Така, че за прецизността и точността на измерване няма никакво съмнение. Камерата има сертификат по световните стандарти. Не може да има съмнение, че ще се допусне грешка при измерване с такава техника.
Чрез камерата, която работи с инфрачервени лъчи, се доказва, че вътрешната инсталация може да причини страхотен процент загуби от сградната инсталация, когато сградата е в лошо състояние.

Снимка, направена с термовизионната камера, показва, че от дограмата на два апартамента изтича топлина.

На снимка, направена с термовизионна камера, се вижда как щрангът – вертикалната тръба, по която минава топлата вода, свети по цялото й протежение през цялата сграда. Това показва, че сградата е в лошо състояние. Тръбите, които пренасят топлината, са в близост до външните стени и има много силно топлоотдаване.
На друга снимка се вижда как на един 16-етажен блок в квартал Младост свети щрангът в ъгъла. Гражданите, които живеят в тази сграда, не може да очакват малки загуби от тръбната мрежа.
Сериозни загуби причинява и покривът, ако не е изолиран. На снимка на панелен блок се вижда как таванът свети. Това показва слаба изолация, лошо изпълнение и сериозни топлинни загуби в атмосферата.
Всички тези харчове се трупат към сметката на добросъвестните потребители и се получава, че тя се увеличава сериозно.

„Хората, които нанизват капачки върху вертикалните щрангове, за да увеличат площта им и да крадат топлина, трябва да знаят, че по този начин си намаляват отдаването на топлина от тръбите, а не го увеличават, коментира проф. Калоянов другия често срещан начин за кражба на топлинна енергия. В пълна заблуда са. Ако тръбата е хоризонтална и сложат така капачките, тя става радиатор и грее, но когато тръбата е вертикална, още от първата капачка потокът въздух се отцепва и нагоре тръбата не отдава топлина. Това е принцип на топлотехниката, капачката служи като преграда.“

Термовизионната камера.

Термовизионната камера е американско изобретение. Работи на принципа на окото на змията, едно от малкото животни, които не улавят светлината, а създават очертанието на телата по температурното му излъчване. Преди много години НАСА е дала поръчка да се направи такава техника. Камерата се използва първо за военни, а по-късно преминава и за граждански цели. Застрахователите започват да си купуват подобна техника за проверка на имуществото, жилището преди да го застраховат. Камерата хваща веднага къде загрява даден уред, ако има лош контакт.
Към Техническия университет е създаден Център за енергийни анализи. Преди две години за научни изследвания в лабораторията към него е купена термовизионната камера, с която беше нагледно показано как се краде топлоенергия в сгради в София.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.