Колко нови методи за предпазване от бременност, а българките правят аборти…

Д-р Даниела Дикова, консултант и здравен мениджър в Асоциацията по семейно планиране. Снимки: авторката

„Все още се случва да дойде някоя забременяла девойка и да каже: „Ама аз скачах, след като правихме секс, за да не забременея“ – скачала е трупешката и е решила, че това е изпитан контрацептивен метод. Друго момиче пък казва: „Ама ние се мием всеки път след полов акт, защо забременях?“ Такива случаи от практиката си описва д-р Даниела Дикова, консултант и здравен мениджър в един от центровете на Асоциацията по семейно планиране. За нейна радост, тези пациентки са все по-голяма рядкост, а „народните“ рецепти за опазване от забременяване днес са отживелица. Например, сред жените вече не е популярен митът, че с един аспирин във влагалището ще се опазят от забременяване. „Въпреки това все още се шегуваме по наши семинари: „Използвайте аспирин като противозачатъчно средство, но като го стискате между коленете на краката си – тогава може и да има ефект“, казва д-р Дикова.

Уви, най-разпространеният метод за предпазване от бременност – презервативите – не е особено на почит в България, въпреки че предпазва и от заразни болести. Все още най-използваният начин е описаният още в Библията – т. нар. „пазене“, тоест семеизправането да се прави извън от влагалището.
Милиони деца се раждат по този метод всяка година по света. От Асоциацията по семейно планиране казват, че повечето нежелани бременности в България са резултат именно от използването на „прекъснатия полов акт“. „Жените все още се доверяват на мъжете, че ще ги пазят. Освен че този метод е доста несигурен, техниката трябва да се практикува, за да се усъвършенства. Често пъти мъжете искат да се тестват, че стават за бащи, да изпробват оплодителните си способности и то е за сметка на младото момиче”, казва д-р Дикова. Тя съветва младите жени да не поемат големия финансов, физически, здравен и психически риск да преживеят нежелана бременност и аборт, а да потърсят по-сигурен контрацептивен метод.

Най-модерни сред по-младите сега са хапчетата, които се пият след полов акт. Наричат ги „спешното хапче“. „То е нещо като хормонална бомба – казва д-р Дикова – Спешното хапче е с много висока цена (б. р. – 30-35 лв.

Хапче за спешна контрацепция. Пие се до 72 часа след полов акт и предпазва от забременяване.

за един брой), но го направиха да е достъпно без рецепта по аптеките и много млади хора злоупотребяват с него, а то наистина трябва да се прие само при екстремни ситуации. В случай на някакъв инцидент – при скъсан презерватив или невъзможност да се осигури друг метод, може да се изпие едно такова хапче до 12 часа след половия акт, но най-късно до 72-ия час. Колкото по-рано се изпие, толкова по-добре. Често употребата му предизвиква неправилни кръвотечения, а ако се изпие повече от едно в месеца, може на жената въобще да не й дойде мензис и да й се наруши цикълът”, обяснява д-р Дикова.

Друг по-модерен вид хормонална контрацепция са лепенките. Те действат на същия принцип като традиционните хапчета, които се пият 21 дни от месеца. Всяка лепенка предпазва от бременност за 7 дни. Залепва се на хълбока или на рамото на жената и прилича на никотинова лепенка за отказване на цигарите. В продължение на 7 дни през кожата се излъчва хормон, който има контрацептивен ефект.

Лепенка, която се залепва на рамото или хълбока и предпазва от бременност. Снимки: авторката

На 8-ия ден се отлепва, залепва се следващата и т. н. 3 лепенки се използват в продължение на 21 дни. 7 дни жената стои без лепенка. През това време настъпва кървенето (менструалноподобното кръвотечение) и след това процедурата се повтаря.
„Лепенките се използват често от жените, дори и в България. Не пречат при къпане и при плуване, но се забелязват. Може би това е притеснителното, а и много жени смятат, че методът не е сигурен. Всъщност е абсолютно сигурен”, уверява д-р Дикова. „Поставя ли се правилно, пият ли се правилно хапчетата, използва ли се един метод, както е описан, надеждността му е 99%”.

Традиционните хапчета са по-малко популярни. Има десетки видове контрацептивни таблетки на пазара – и по-стари, и по-съвременни. Леснодостъпни са, но нямат добър имидж в България, заради адаптивния период, в който организмът на жената реагира по различни начини. Често предизвикват различни кръвотечения и се шири негативното мнение, че са вредни, довеждат до усложнения, напълняване и окосмяване. „Когато не си се консултирал със специалист и не си взел правилния контрацептив, може да се стигне и до такива нежелани реакции. Така се изграждат митовете ”, казва д-р Дикова.

Различни видове хормонални противозачатъчни таблетки.

Противозачатъчните таблетки съдържат само женски хормони, ниско дозирани. Пият се от първия ден на менструацията в продължение на 21 дена, след което 7 дни се прекъсва. Важно е жената да изгради навик да не пропуска ден без хапче. По време на 7-те дни „почивка” жената има менструалноподобно кървене. Ако има чисти дни, жената може да прави секс, без да се притеснява от забременяване. Благоприятен ефект от хормоналната контрацепция е, че регулира менструацията, обезболява я и предотвратява различни заболявания на яйчниците. Изчиства се кожата от акне и жената има по-здрав външен вид. През първите 3-4 дена от започването на хапчетата и в целия адаптивен период (2-3 месеца), жената може да усеща лек дискомфорт, падане на кръвното налягане, гадене. Мензисът може да прерасне в леко кървене през целия месец и др. По тази причина, докато пие първите си 2-3 опаковки таблетки, жената трябва да бъде наблюдавана и контролирана от здравен специалист как ще й понесат. Много жени се оплакват, че напълняват от хапчетата. „Напълняването става от храната, казва д-р Дикова. Някои таблетки може да доведат до задържане на течност в клетките, жената да има напрежение в гърдите и чувство, че е качила килограми, но това е в адаптивния период. След това нещата се оправят. Има и таблетки, които влияят на някои момичета като дразнят центъра на ситостта им. Жената се чувства гладна и приема повече храна. Оттам идва напълняването. Трябва да се намери точният контрацептив за всяка жена, така че, докато го пие, да няма абсолютно никакви отклонения в килограми, окосмяване и т.н.”, обяснява д-р Дикова.

В аптеките се намират и хормонални спирали. Те имат капсула с хормон, който се отделя и жената, вместо да пие противозачатъчни таблетки, цикълът й се регулира, дори понякога може и да изчезне или да бъде много оскъден. Тези спирали са изключително подходящи за жени, които вече са родили децата си – над 35-40 години, защото предпазват и от остеопороза и регулират цикъла. Не се използват много в България заради значително по-високата си цена от другите спирали.

Хормоналният пръстен

Хормонален пръстен, който още не се продава в България. Снимки: авторката

е нов контрацептив, който се очаква да навлезе и в България. Той се поставя върху шийката на матката, отделя хормон и предпазва от забременяване. Предимството му е, че може да се маха по време на половия контакт, за да не пречи.

Женските презервативи в България са много слабо популярни, не се намират лесно по аптеките, но ги има в секс-шоповете. Кондомът се поставя от жената, минава през цялото влагалище и предпазва от някои инфекции. По-слабата му популярност вероятно се дължи на по-високата му цена. Сред т. нар. бариерни средства е и цервикалната шапчица. Поставя се върху шийката на матката.

Женски презерватив. Снимки: авторката

Произведена е от полиуретан и има различни размери. При преглед, гинекологът преценява какъв размер съответства на жената и я обучава как да я поставя и да я маха. Цервикалната шапчица е за многократна употреба. Не се изважда веднага след полов акт, а престоява 2-3 часа, след което се измива и се прибира в кутийка.

Същата функция има диафрагмата, която е малко по-голяма и покрива по-голяма площ – и каналчето, и шийката на матката. Отново размерът й трябва да се съобрази с конкретната пациентка. „Обикновено жената се ориентира към този метод, ако не й понасят противозачатъчните таблетки.

Диафрагма. Освен от нежелана бременност, тя предпазва и от рак на шийката на матката.

Има известно неудобство в това, че жената трябва да поставя диафрагмата преди полов акт, след това да я изважда, да я мие, но е за предпочитане пред нежелана бременност и аборт. Предпазва и от рак на шийката на матката. В България не е много популярен, защото се изисква търпение – вади се, слага се, поддържа се, а младите хора нямат време за толкова много грижи. Те искат всичко да става бързо, затова често пъти дори и презерватив не ползват, а разчитат на естествените методи, на прекъснатия полов акт, без въобще да се замислят болести”, казва д-р Дикова.

Друго бариерно средство е т. нар. филм. Представлява лентичка, подобна на целофан, която се поставя във влагалището на жената, там се разтапя и образува филм. Така сперматозоидите не могат да достигнат до матката.

Спермицидните препарати – пени, гелове, кремове, глобули, хапчета.

Спермицидни препарати – глобули, гел, хапчета и пяна.

Те се въвеждат във влагалището преди полов акт и действат по 1-2 часа. Задължително преди всеки контакт трябва да се използва нова доза, таблетка, глобулка, крем с апликатор и т. н. „Сигурността не е 100%, именно заради неправилната им употреба. Смята се, че като поставят една спермицидна таблетка или крем, или гел, то им служи за целия период на контакти. А всъщност трябва преди полов акт да се поставя нова доза”, съветва д-р Дикова.

По-рядко се използват спиралите. Има хормонални, с пластмасово тяло, с медни, сребърни и златни нишки. Спиралата се поставя от акушер-гинеколог.

Спирала, която се поставя от гинеколог и предпазва от забременяване от 3 до 5 години.

Подходяща е за жени, които имат дете (деца), искат да отложат следваща бременност с 2-3 до 5 години и през това време са с постоянен партньор – тоест, няма риск от чести полово-предавани инфекции. „Ако жената сменя партньорите си и не използва презерватив, тя е подложена на риск от инфекции. В този случай спиралата може да послужи като стълбичка на инфекцията и тя да тръгне нагоре към матката, тялото на матката и тръбите”, предупреждава д-р Дикова. Гаранцията не е 100%. При жени с неправилно поставена спирала, се случва да забременеят.

Кое колко струва?

Хормоналните таблетки започват от 3-4 лева на месец за една опаковка и стигат до 18-25 лева за месец за най-новите и съвременни таблетки. Спиралите варират от 25 до 90 лева (90 лева са със златната нишка). Хормоналните спирали струват около 260 лева, което, разделено на 5 години, е все едно жената да пие контрацептиви от по 4-5 лева на месец.
„Ако питаш младите хора, и презервативите са им скъпи. Те имат по-често полови контакти и дори да купуват от най-евтините, пак си е сериозно перо за тях, скъпи са им”, казва д-р Дикова.
Спермицидните кремове и гелове са от 7-8 до 15 лева, като 1 опаковка стига за 20 полови акта.

Има някои естествените методи за предпазване от забременяване, които обаче изобщо не са надеждни. Това е, когато жената следи температурата си (т. нар. базална температура). Когато тя се повиши с 1 градус, настъпва овулация и има опасност от забременяване. По подобен начин се следи слузта във влагалището, която също показва кога настъпва овулация и е възможно забременяване. Гаранции няма.

Краен метод за предпазване от бременност е мъжката или женска стерилизация. Привързват се тръбите на жената с конци или се прерязват. При мъжете се прекъсват семенните каналчета. В България този метод не е разрешен. „Може би частните клиники го правят, но по принцип българите не сме склонни да прибягваме до такава драстична контрацепция”, казва д-р Дикова. С този метод възвръщането на нормалните репродуктивни способности (ако впоследствие жената или мъжът решат да имат деца) е много трудно и в някои случаи – невъзможно.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.