Константин Пенчев да не се мисли за светия? Съдии и прокурори стават все по нагли

Две забележителни неща се случиха в един ден вчера. Висшият съдебен съвет се обиди на парламента как го контролира. Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев каза, че ако депутатите не слушат и не си променят отношението, щяло да има страхотна война. Поводът е, че Пенчев се яви пред парламента, за да отчете работата на ВАС. И се разсърди като малко дете, че депутатите се изказвали и давали оценки, а преди това чакал 2 часа в бюфета да му дадат думата. Затова Пенчев призова представителите на съдебната власт да не стъпват в парламента. Подкрепиха го главният прокурор Велчев и шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Види се, т. нар. магистрати живеят със съвсем погрешна оценка за себе си и ролята си в обществото. Кой е Пенчев и защо смята, че не можело да чака в парламента, хеле пък не можело да се изказват депутати по неговия доклад и неговата работа?

В парламента, колкото и да има недоволни от него, са се събрали депутати, избрани пряко от хората. А кои са Св. Св. Константин Пенчев, Борис Велчев и Лазар Груев? Политически мутанти, избрани с пазарлъци между партии и магистрати. Че са тежки компромиси, им е изписано дори на физиономиите. Така че, ще чакат в бюфета, ако трябва и пред парламента ще чакат на тротоара, за да се отчетат. И, ако трябва, ще отговарят и на 500 въпроса, включително по конкретни дела.

А какво имат да отчитат уважаемите свети магистрати?
Например второто забележително нещо, което изходиха вчера – върнаха на работа следовател, който беше заловен с 270 000 лв. (стари пари) подкуп в центъра на Благоевград. Следователят е осъден през 2005-а на 3 години условно (6,5 години след случая), а неотдавна Върховния съд отмени присъдата за процесуални нарушения. И Висшият съдебен съвет с вси светии вътре, върна на работа колегата си, за да вземе 140 000 лв. (нови пари) – заплати за годините назад и, ако иска да се пенсионира, да вземе още 15 заплати накуп.
Това са хрантутниците съдии, прокурори и следователи в майка България. Правят процесуални нарушения, които позволяват на съда после да оневинява бандити и престъпници от всякакъв ранг, съдят по елементарни дела в продължение на 8-10 години и взимат по-големи заплати от повечето държавни служители.

А онзи ден пък осъдиха набързо бизнесмен на глоба 2500 лв. за купуване на гласове. Когато политици и др. възразиха, че това подстрекава към още по-голямо купуване на гласове занапред, Велчев се изежи, че политиците не разбирали и да четели закона.
Да, наистина трябва война срещу Висшия съдебен съвет и магистратското съсловие. Те живеят с чувството, че са над всичко.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.