Аборт на 16 г. – криминален или легален. Как става?

Д-р Христо Василев.

„Моля ви кажете някоя клиника, за да направя аборт. Трябва да отида утре спешно, защото стана късно! Кажете адрес и цена, ако имате представа!“, пише девойка в тийнейджърския форум http://www.teenproblem.net. Още първият компетентен отговор по темата гласи: „На гинеколог, разбира се – цената зависи от годините и от това, дали искаш вашите да знаят за аборта!“
В България по закон непълнолетните нямат право да правят аборт без писменото съгласие на поне един от родителите си. Въпреки това, срещу по-висока цена, някои практикуващи частно лекари в България са готови да си затворят очите за възрастта на бременната и да й направят аборт, без да уведомят родителите.

„Непълнолетните търсят частни кабинети, където да направят нелегално прекъсване на бременността си. Съответно и цената на тази „услуга“ е много по-висока“, казва д-р Даниела Дикова, здравен мениджър и консултант в един от медицинските центрове на Асоциацията по семейно планиране.
Няма статистика колко криминални аборти се правят в България годишно. На базата на косвени данни – че официално регистрираните аборти намаляват, а продажбите на контрацептиви не се увеличават, се предполага, че броят на криминалните нараства, особено сред непълнолетните.

„Наскоро в здравния център дойдоха 3 приятелки (непълнолетни) и поискаха да разберат колко е срокът на бременността на едната от тях, защото се притесняваха да не е над 3 месеца“, казва д-р Дикова. Девойките споделили, че са намерили частен кабинет в провинцията, в който приятелката им да направи аборт, без знанието на родителите си, но още не били събрали необходимата сума.
„За жалост се оказа, че бременността на момичето е над третия месец. При това лутане да съберат пари, бяха изпуснали срока и нямам информация какво се е случило по-нататък, защото след третия месец едно прекъсване на бременността вече е много рисково“, казва д-р Дикова. Тя предупреждава, че рискът при подрастващите от увреждане на здравето и на репродуктивните способности в бъдеще, не само при аборт, но и при бременност, е много по-голям, отколкото при жени над 20-годишна възраст. По тази причина прекъсването на бременност до 16-годишна възраст е безплатно – води се „по медицински показания“. При жени над 36-годишна възраст абортът също не се заплаща.

Ценоразпис на прегледите и абортите в „Шейново“. Снимки: авторката

„Статистиката за абортите в България към момента не е много точна, защото частните кабинети и частните медицински центрове също имат право да извършват аборти, а там не се знае дали изобщо се води някаква статистика“, казва д-р Христо Василев, началник-отделение „Патологична бременност“ във II САГБАЛ „Шейново“. По негови наблюдения, криминални аборти винаги е имало, като напоследък са започнали да ги правят по-добре. „В последните години не сме имали основания да заподозрем, че е имало криминална намеса, когато някоя жена дойде в болницата и каже, че е направила спонтанен аборт. Което говори, че ако се правят криминални аборти някъде, поне се правят добре“, казва д-р Василев.
Преди години се е случвало жени да постъпват в болницата в много тежко състояние след несполучлив криминален аборт. „Тогава абортите бяха строго наблюдавани. Сега законът е малко по-либерален с частните центрове и това позволява все пак да не се стига до тежки случаи“, казва д-р Василев. Според него, криминалните аборти са свързани с ниската степен на образованост на населението: „Колкото са по-нискообразовани хората, толкова търсят някаква дискретност. С оглед на тази дискретност търсят и криминален начин за разрешение на проблема“, казва специалистът.

По закон в България всяка жена има право да направи аборт по желание до 12-ата седмица на бременността, тоест – до третия месец. След това аборти е забранено да се правят, освен по медицински показания.
Изпитвани са различни начини за прекъсване на бременността, но в България по болниците се практикува стандартната методика – прекъсване с кюретаж, което се извършва с вакуум. „Много опити са правени – с дразнене, с билки, с медикаменти, с какво ли не. С таблетки също може да се направи, но много често таблетките имат странични ефекти и не винаги водят до тотално изхвърляне на плодното яйце, ето защо пак може да се наложи кюретаж. Най-сигурно е с вакуум аспирация – аспирира се плодното яйце и се кюретира маточната кухина. Това, направено при стерилни условия, намалява риска от усложнения“, казва д-р Василев.

Рисковете от усложнения при аборт са много. Прекъсването на бременността се извършва чрез оперативна интервенция в кухината на матката. Може да има следоперативни възпалителни усложнения и те да доведат до стерилитет или да се получи перфорация – тоест, да се пробие матката. Това налага да се отваря и коремът на жената по оперативен път. Усложнения са възможни дори и в хода на самата анестезия – докато пациентката е в упойка. Проблеми възникват и от съпътстващи заболявания, които дори пациентът не знае, че има, а и лекарят няма как да диагностицира.

Д-р Христо Василев, началник-отделение „Патологична бременност“ в „Шейново“. Снимки: авторката

„Когато жената идва да прави аборт по желание, презумпцията е, че е млада, здрава и идва само за интерупцио (б.а. – аборт). На моя колежка се случи, нейна пациентка да почине от инфаркт. Два часа, след като е преминал абортът, прилошава й и се оказва инфаркт. Възможно е съвпадение, но ето на – една оперативна интервенция може да провокира отключване на друго заболяване, което пациентът си е имал отпреди. Ние не правим пълни и обстойни изследвания и кардиограми на пациента преди аборт – изискванията са за друг пакет от изследвания. Така че, като всяка оперативна интервенция, абортът крие познати и непознати рискове“, казва д-р Василев.

Най-младото момиче, правило аборт в „Шейново“ през миналата година, е било на 13 години. Спазени са всички правила и операцията е извършена с подписа на родителите. Наблюденията на специалистите от „Шейново“ са, че при някои по-ниски социални слоеве една жена прави средно по 7, 8 и повече аборти в живота си.

Цената за прекъсване на бременност е различна в различните държавни болници, но най-често се движи между 150 и 200 лева. В „Шейново“ струва 150 лева, което включва анестезията, операцията и 24 часово „пролежаване“ в болницата. Жената постъпва сутринта в 7.30 часа. Самата манипулация се прави до 10-10.30 и на другия ден в 10 часа пациентката си тръгва. Тези часове, през които лежи, се наблюдава за постоперативни усложнения. Цената на криминалния аборт е по споразумение, но се движи между 800 и 2 000 лева.

„Най-подходящото време за прекъсване на бременността е между 6-а и 9-а седмица, казва д-р Василев. Има методики, които в здравните заведения не се използват и чрез които се отстранява бременност в много ранни срокове. Ефективно е, но понякога, за съжаление, не е много добре това да се прави, защото може да бъде изпусната и някоя извънматочна бременност. Когато бременността още не е диагностицирана в матката, предполага се, че е в матката, прави се аспирация, но може да се окаже всъщност, че е в тръбата. Тук има един риск – пациентът да си тръгне спокоен, че всичко е извършено, както трябва, а реално проблемът му да остане и чак по-късно да се разбере, че има извънматочна бременност. Така че, не е вярно това, което казват хората – колкото по-рано, толкова по-добре. Има си правила. Специално за вакуум аспирацията добре е бременността да бъде след 5-ата до 9-ата седмица. Това е най-подходящия и медицински издържан момент“, казва д-р Василев.


Виж тук за нови методи за предпазване от бременност

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.