Иван Иванов: Има негласно разбиране между мобилните оператори. Цените у нас са от най-високите

Снимки: авторката

Иван Иванов е доцент, доктор на техническите науки и депутат от ДСБ, Член е на Комисията по транспорт и съобщения и на Комисията по енергетика. Завършил е Техническия университет в София и е работил като асистент във Факултета по автоматика. Член е на Академичния съвет на Техническия университет. Бил е депутат в 37-ото и 39-ото НС от СДС, а от 2005 година е народен представител в 40-ото НС от ДСБ. Бил е заместник-председател е на Делегацията на българския парламент в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

– Г-н Иванов, смятате ли, че трите мобилни оператора се договарят за цени и тарифи? Преди дни Комисията за защита на конкуренцията обяви, че събира данни и ги наблюдава за наличие на картел между тях.

– Аз не съм разследващ, който да разполага с неопровержими доказателства за такъв картел. Но самия факт, че в България цените на мобилните услуги са едни от най-високите, да не кажа най-високите в Европейския съюз, показва, че има до голяма степен едно негласно разбиране помежду им, което води до една голяма печалба на мобилните оператори.
Благодарение на еврокомисарката Вивиан Рединг Европейската комисия успя да наложи ограничаване на цените на роуминга и това принуди и трите български мобилни оператора да влязат в рамките, определени от комисията. Следващата стъпка, която ще бъде направена е свързана с кратките текстови съобщения(SMS), чиято цена също ще бъде намалена.

– Кога?

– Мисля че до края на годината това ще бъде факт, защото Комисията представи своя доклад пред Европейския парламент, в следващите 6 месеца това ще бъде факт. Има обаче нещо, по което два от българските мобилни оператори са силно уязвими. Това са изключително високите тарифи за разговор от мобилен към стационарен и за разговор от стационарен към мобилен оператор. Вивиан Рединг заяви чрез своя говорител, че в България тези цени са два пъти по-високи, отколкото са средните в ЕС. Това е израз на войната, която се води в България между операторите. Наскоро основният стационарен оператор БТК и Вивател, пуснаха оферта за много ниско заплащане, дори за безплатни разговори между своя мобилен оператор и стационарните номера на БТК. Но другите два мобилни оператора, за да възпрепятстват подобни комуникации на стационарния оператор и да стимулират всъщност мобилни телефони от мрежата било на Мтел, било на Глобул, продължават да поддържат високи цени на комуникации с БТК. Това не нанася толкова вреда на телекома, а нанася основно вреда на българските граждани.

– Обяснете. Не довеждат ли тези високи цени до отказване от стационарния (домашен) телефон?

– Защото няма никакво съмнение, че има възрастни хора, пенсионери, част от които изобщо не напускат дома си, те нямат мобилни телефони, но често звънят на децата и внуците си на мобилни телефони. И техните сметки се товарят изключително бързо. Докато хората, които са в активна възраст и притежават GSM апарати, това бреме не е толкова голямо. Още повече, че те получават значително по-голямо заплащане отколкото са пенсиите на техните родители. И тук ще има съпротива до последния момент от българските мобилни оператори, както беше с въвеждането на преносимостта на номерата в мобилните мрежи.

Снимки: авторката

– Сигурно това имаше предвид един експерт, който на въпроса ми за картелиране на мобилния пазар каза: “Има картел между двамата големи срещу третия и срещу потребителите”?

– Това е реалното. Аз нямам текстове на картелни споразумения, но хората виждат резултата от поведението на операторите и могат сами да си направят тези заключения. Така, както при въвеждането на преносимостта на номерата в мобилните мрежи имаше силна съпротива на единия от мобилните оператори срещу останалите два – този който има най-голям пазарен дял. Той до последно се съпротивляваше. Само санкцията на ЕС го принуди.

– Защо не работи регулацията на мобилния пазар у нас? КРС в много случаи изглежда безсилна пред операторите и те си правят какво искат.

– Аз ще отбележа, че и върху самата Комисия за регулиране на съобщенията пада дълбока сянка на съмнение, че част от членовете й защитават определени корпоративни интереси. Това личеше още когато гледахме промените в Закона за електронните съобщения. Срамно е, ако действително се окаже, че е така. Но поведението им води към такива заключения. Затова лично бих приветствал създаването на общ регулатор на далекосъобщителните услуги в ЕС. Действията на Вивиан Рединг в голяма степен предхождат неговото създаване. Прави се вече общ регулатор по енергийно и водно регулиране в Европейския съюз, който отначало ще наблюдава действията на националните регулатори, а впоследствие може би ще изземе всичките им функции. Оказва се, че за да се освободим от тези балкански форми на лобиране, корупция, корпоративни интереси, Европейският съюз, неговите структури и неговите правила са спасението, което българските граждани очакват.

– Но вижте колко бързо европейски и чуждестранни собственици на компании се ориентират в нашите нрави и държат цени по-високи, отколкото за потребителите в собствените си държави.

– Разбира се, че е така. Затова не разчитам на тях. Многократно съм констатирал, че инвеститори от чужбина, включително и от ЕС, много бързо се адаптират към българските условия и започват по същия начин, хищнически да търсят възможности за големи печалби. Започват по същия начин да търсят поле, чрез което да използват корумпираните чиновници, за да си решат проблемите, вместо обратно – да принесат опита от европейските страни в България. Затова аз не разчитам на тях, а на европейските структури и техните правила.

– Обявиха датата на търга за четвърти GSM лиценз, а днес в медиите излезе информация за намерения за 5-и и 6-и мобилни оператори.

– Нека да видим четвъртия мобилен оператор на каква цена ще бъде купен и какъв пазарен дял ще успее да установи. В крайна сметка кандидатите са тези, които трябва да проучат пазара и да намерят пазарната ниша. Що се касае до пети и шести оператори – те не са близка перспектива.

– Възможно ли е информацията за тях да се пуска от големите мобилни оператори, за да объркат участниците в търга за четвъртия?

– Може би се стремят да водят такава война, за да възпрепятстват появата на четвърти мобилен оператор. Но аз съм убеден, че кандидатите за ІV лиценз имат достатъчно силно разузнаване и знаят, че българският телекомуникационен пазар в момента няма шанс за V и VІ оператор. Преди няколко години считахме, че и за ІV няма шанс. Ще видим какво ще бъде неговото пазарно поле, но конкуренцията на пазара, включително телекомуникационния, ражда по-добро качество, по-ниски цени, по-добро обслужване за хората.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.