Джапанките са вредни за краката и тялото

Джапанките може да причинят болки в глезените и в стъпалата, затова трябва да се носят само от време на време. Снимка: бананаджак.ком

Лятото започва, когато закрачим по пътя с каучук на краката. Става дума за джапанките, вездесъщите летни фаворити, които се състоят само от една подметка, закрепена за стъпалото с Y-образна каишка. Преди време джапанките бяха предназначени само за плажа или за съблекалните, но през последните няколко години те станаха обувки, любими на цяло поколение. През 2005 г. няколко играчи от отбора по лакрос на Северозападния университет, който беше станал национален шампион, повлякоха крак в носенето на джапанки, като се появиха с тях на срещата с президента Буш в Белия дом.

Като оставим настрана въпросите за етикета, джапанките може би не са най-добрият избор по здравословни причини. В изследване, представено през миналата седмица на годишната среща на Американската асоциация по спортна медицина, учени от Университета „Обърн“ разкриха, че джапанките променят начина, по който ходят собствениците им. Промяната в походката може да причини постоянни болки в стъпалата и в глезените – проблеми, които обикновено се свързват с високите токове на Manolos и Jimmy Choos.

Джъстин Шройър, докторант по биомеханика в „Обърн“, и д-р Уенди Уайбър, директор на лабораторията по биомеханика, се колебаеха какъв изследователски проект да започнат, когато попаднаха на тема, която изглеждаше готова за изследване. „Ние сме биомеханици, обяснява Шройър. Не може да направим нищо, без да анализираме начина, по който ходят хората.” Те забелязали, че когато студентите се връщат от лятна ваканция, често се оплакват от болки в стъпалата, глезените и прасците. Същите студенти били почитатели на джапанките (както и Шройър, в интерес на истината). Можеше ли това да има някаква връзка?

За да разбере, Шройър привлякъл 39 доброволци. Участниците в опита носели плоски джапанки, а след това обикновени маратонки, с които ходели върху пътечка. Тя измервала натиска, който упражнявали със стъпалото си, когато стъпвали върху повърхността й. Шройър заснел начина им на ходене, за да може да изследва разликите в движението на бедрата, колената, глезените, стъпалата и пръстите им.

След като дигитализирал образите и анализирал данните, той стигнал до смущаващи изводи, важни за всички, които ценят свободата на джапанките. Той открил, че носещите джапанки правят по-малки стъпки. Резултатът е повече напрежение за тялото, защото са необходими повече движения, за да се измине същото разстояние, което преодоляват онези, които носят друг вид обувки. Това може да означава по-голям риск за мускулите и болка в краката.

Другата проблемна зона се оказали пръстите на краката. „Когато носиш джапанки, по някакъв начин свиваш пръстите си, за да задържиш джапанката на крака си”, казва Шройър. Постоянното напрежение често води до болезненост в пръстите. „Тялото е невероятна машина, продължава Шройър, когато правиш нещо, включваш и изключваш други неща. Като се ангажират мускулите, които свиват пръстите, се изключват мускулите, които ги вдигат нагоре.” Това означава, че кракът не може да се вдигне както обикновено, откъдето идва и характерното при носенето на джапанки влачене на краката.

Изследването на Шройър за механиката на ходенето с джапанки не е първото предупреждение за опасността от тях. Американската асоциация на хирурзите, специализирани в стъпала и глезени, съобщи за увеличени болки в петите на хората, които носят джапанки, особено през пролетта, когато свалят дебелите зимни обувки. Проблемът се усложнява при хората с наднормено тегло или тези, които водят заседнал начин на живот. Една от най-честите причини за болка в петата е възпалението на сухожилието, което свързва пръстите с костта на петата. При наднормено тегло и когато се носят неудобни обувки, е много по-вероятно да се появи подобно възпаление. Джапанките с тънки подметки, които не придържат свода на ходилото, засилват ефекта от всякакъв вид напрежение върху стъпалото (като например много килограми или слаби мускули).

Означава ли всичко това, че трябва да изхвърлим любимите джапанки и да тръгнем боси? Не е задължително. Както всички хубави неща, и с джапанките няма да има проблем, ако се използват с мярка. Те може да се носят на плажа или на кратка разходка до мола. Но не ги използвайте всеки ден. По същия начин може да изглеждате и със сандали, които прикрепят свода по-добре и имат една каишка повече, която ги държи към ходилото (и така дават възможност на пръстите да си починат). Шройър предлага също да се сменят по-често. „Обикновено хората си разтъпкват обувките, които постепенно стават по-удобни, казва той. При джапанките точно това е моментът, когато трябва да си купим нови.”

Ако вече ви болят краката, забравете за джапанките и обуйте нещо по-стабилно, докато се почувствате по-добре. Ако имате плоско стъпало, може да помогнат стелки. Ако болката не си отива, отидете на лекар. Понякога болката в стъпалото и в петата може да е сигнал за по-сериозни медицински проблеми като артрит и дори счупвания.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.