Уго Чавес – умел тактик или обикновен некадърник?

Уго Чавес изнася традиционната си седмична ред от национализираните петролни полета на река Ориноко. Чавес използва всякакви похвати, за да бъде избран отново на президентския пост и да наложи социалистическата революция в страната. Снимка: Ройтерс

Уго Чавес никога не се притеснявал особено да прояви малко непоследователност. Венецуелците, редом с техните съседи, вече свикнаха с навика му да се превъплъщава от пламенен агитатор в примирител и обратното, без да спре дори за секунда, за да си поеме дъх. Но дори и по неговите забележителни стандарти, напоследък левият президент на Венецуела показва нова виртуозност в умението си да прави изненадващи обратни завои.

През януари тази година той заяви пред обезпокоения свят, че партизаните от т. нар. Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) в съседна Колумбия трябва да бъдат третирани не като терористи, както смятат повечето държави, а като „бунтовнически сили” – с права според военновременните закони. На 8 юни той отново изненада всички като призова същите тези партизани да се откажат от борбата, която водят от десетилетия, да освободят 700-те заложници, които държат, и да обявят, че партизанската война в Латинска Америка „е история”.

При последната смяна на посоката г-н Чавес просто прави всичко възможно – макар и със закъснение – за да се измъкне от неудобното положение. Преди два месеца, при обиск на лагер на ФАРК във вътрешността на Еквадор, Колумбия откри компютърни файлове, които потвърждават, че Венецуела помага на партизаните. И че призивът на Чавес за промяна на статуса на ФАРК е бил част от стратегия, която той е изработил заедно с лидерите на групировката.

По молба на Колумбия Интерпол провери компютърните файлове и потвърди, че не са били фалшифицирани. Венецуела твърди, че съдържанието им е подправено, а правителството стартира пропагандна кампания, за да убеди света в това. Но фактът, че много правителства отправиха искания към Колумбия разузнавателните им служби да разгледат файловете, показва, че те вярват, че съдържанието им е автентично. И въпреки че Колумбия има своите врагове в района, повечето държави смятат, че е проява на лош вкус да помагаш на партизанското движение, което причинява хаос при съседа ти.

Дори преди петното, което тази история лепна върху международната репутация на Чавес, той имаше проблеми на вътрешния фронт. През декември гласоподавателите отхвърлиха предложението му да бъде променена конституцията на страната от 1999 г., като отхвърлиха „социалистическата” насока и мерките, които щяха да помогнат за безспорно преизбиране на президента. Това беше първото значително поражение на Чавес след почти десет години на власт. Оттогава той се опитва да прокара елементи от отхвърлената конституция, като понякога използва за това важния и даващ му доста правомощия закон, приет през последната година, който му позволява да законодателства чрез укази.

Но венецуелското общество се оказа забележително устойчиво. Учители, родители и ученици блокираха въвеждането на вдъхновената от политиците учебна програма и отменянето на изискванията за прием в университетите. Частните медии наложиха да бъдат прекратени опитите да бъдат принудени да плащат огромни суми за материалите от държавния телевизионен канал. А указът, който трябваше да наложи нова система за разузнаване, наречен „Законът Гестапо”, беше отменен на 10 юни, по-малко от две седмици, след като беше приет и беше последван от протести на правозащитните организации. Той щеше да задължи хората да сътрудничат на разузнавателните служби, в противен случай ги заплашваха до шест години затвор.

Ако Чавес беше всемогъщт диктатор, както твърдят някои от критиците му, той щеше да игнорира протестите. Но въпреки миналото му на неуспешен лидер на преврати, той е скован от необходимостта да действа в рамките на демокрацията, макар и не съвсем съвършена. На 23 ноември той ще се изправи пред нова изборна проверка, тъй като страната ще гласува за нови губернатори и кметове.

Заради икономическата рецесия, годишната инфлация от около 30 процента и безпрецедентното покачване на престъпността изгледите да избегне ново унизително поражение изглеждат нищожни. Нова загуба пред урните ще унижощи всяка надежда да възроди плана си да заобиколи конституционната забрана за преизбиране през 2012 г. Повторното потвърждение на крайната дата на президентството му на свой ред ще сложи началото на надпреварата за поста му и така още повече ще подкопае властта му.

Някои специалисти твърдят, че последният му обратен завой отразява популисткото му желание да избегне охладняването на електората. По-конспиративно настроените смятат, че въвеждането на непривлекателни мерки, последвано от отстъпление, е целенасочена стратегия. Те твърдят, че Чавес иска размъти политическия климат до такава степен, че да си запази възможността да суспендира изборите през ноември, ако резултатът не е в негова полза.

По-простата причина за множеството обратни завои на Чавес е, че той има навик да прави политически грешки, които след това трябва да бъдат поправяни. Преди няколко месеца например правителството обяви серия от мерки, които трябваше да предпазят икономиката от прегряване. Но те бяха прекалени. През първите четири месеца от тази година годишният растеж падна с около четири пункта – до 4,8 процента – в сравнение със същия период от миналата година. На 11 юни, при поредния обратен ход, президентът обяви, че някои от мерките ще бъдат отменени.

И все пак, въпреки цялата тактическа каша, Чавес като че ли не изпуска от очи двете си основни стратегически цели: да наложи „социалистическа революция” и да бъде преизбран. След поражението на референдума през декември, на една сграда недалеч от президентския дворец беше издигнат огромен плакат, на който пишеше Por ahora („Засега”).

Това е предупреждение. Неприятелите му знаят, че е опасно да го подценяват. Той обича да разказва за битката при Санта Инес във войната за независимост от Испания, когато едно фалшиво отстъпление довело до победа. Тъй като изборите през ноември наближават, той работи усилено, за да продължи да доминира в колкото е възможно повече от 20-те щати (от общо 24), които в момента са в ръцете на чавистите. И продължава да повтаря на последователите си, че ако важните щати преминат към опозицията, бъдещето му ще бъде под въпрос – дори стигна дотам да заяви, че в подобен случай „ще има война”. Прекалено рано е да го отписваме.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.