Унтерхахинг – пионерът на геотермалната енергия в Германия

Колкото по-дълбоко се копае, за да се извлича геотермална енергия, толкова по-топла е водата. Централата в Унтерхахинг (третата отляво) изпомпва вода от земната кора и я връща обратно. Графика: Рьодел и партнер

Най-вероятно в малко градче близо до Мюнхен една огромна инвестиция в новия тип енергия – геотермалната – ще се изплати много по-бързо, отколкото се очакваше. В момент, когато цените на петрола растат, централата в Унтерхахинг може да се окаже модел за подражание в целия свят.

Геотермалната електроцентрала в Унтерхахинг, Бавария, е най-голямата и най-модерната в Германия. Тя ще влезе в действие в средата на юни – една година по-късно от планираното – и ще започне да снабдява електрическата мрежа в страната с енергия, добивана от дълбините на земната кора.

Централата е едва втората в света, която прилага т.нар. Kalina system и така използва комбинация от вода и амоняк, максимизиращи количеството мощност, генерирано от масивните турбини. „Това е най-ефективният начин да се получава електричество от геотермалната енергия,” казва Райнхард Галбаз, техническият мениджър на централата.

Тъй като цените на петрола растат в целия свят, експертите смятат, че е дошло времето на геотермалната енергия – дори на места като Германия, които не са прочути с вулканични горещи извори или изригващи гейзери. Затова и усилията на малкия град бяха следени отблизо. От централата твърдят, че тя може да генерира 3,4 мегавата, или достатъчно енергия, за да захрани 10 000 домакинства. Т.е. повече от всяка друга немска геотермална централа. „Унтерхахинг са пионери в тази област“, казва Бенджамин Рихтер, чиято фирма „Рьодел унд партнер“ движи бизнесделата на централата.

Геотермалната енергия има едно голямо предимство пред другите форми на възобновяеми източници. Тъй като тя използва топлината на дълбоката земна кора, с която загрява вода, може да работи непрекъснато – за разлика от слънчевата или от вятърната енергия. Сърцето на централата в Унтерхахинг е помпената станция. Тук всяка минута се изпомпват хиляди литри 120-градусова вода, които идват от над 3350 м. дълбочина под земната повърхност. И няма прахосване на време: друга помпа изпраща водата обратно откъдето е дошла, за да не се изпразни пренагретият подземен резервоар.

Системата не е евтина. Когато проектът бил на етап планиране, пробиването на дупките край Унтерхахинг трябвало да струват хиляда евро на метър. Заради стремителното покачване на цената на стоманата и заради други фактори градът платил 1800 евро на метър, което е почти два пъти повече от първоначално планираното. Накрая двете дупки стрували почти 20 милиона евро и трябвало да бъдат довършени от американски фирми. „Копаенето за геотермални централи може да си съперничи с копаенето за петрол и природен газ”, обяснява Ролф Катценбах, експерт по геотермална енергия в техническия университет в Дармщад. Според него Германия трябва да разработи собствен капацитет за сондиране и да стане енергийно независима.

Специалистите, планирали централата в Унтерхахинг, казват, че предимствата за околната среда и за икономиката си заслужават. На първо място е фактът, че този вид генериране на електричество създава остатъчна топлина, която може да се използва за отопление на сградите. Две хиляди домакинства в Унтерхахинг използват тази топлина вече една година. Изключването им от традиционната отоплителна мрежа е предотвратило изхвърлянето в атмосферата на над седем хиляди тона въглероден диоксид.

Ползите обаче отиват отвъд околната среда. При високата цена на петрола преминаването към централно геотермално отопление бързо връща инвестициите. „За много клиенти, които отопляват домовете си с газ, промяната се изплаща в рамките на една или две години”, казва Ервин Кнапек, кмет на Унтерхахинг през 90-те години.

Кнапек се опитвал да наложи използването на геотермалната енергия няколко десетилетия. Покачващите се цени на петрола облекчили задачата му. През 90-те години, когато за пръв път пуснал идеята за геотермална централа в града, петролът струвал по-малко от 20 долара за барел. При тези цени геотермалната централа, която струвала няколко милиона долара, не била особено необходима. Кнапек трябвало да се бори със скептично настроените местни жители и с баварското министерство на икономиката. Но и през 2004 година, когато започнали преговорите, петролът струвал 40 долара за барел.

Днес цената му се е утроила. Кнапек изведнъж се оказа ясновидец, а 80-те милиона евро, които Унтерхахинг е инвестирал в геотермалната централа, не изглеждат толкова много. „Разходите ще се изплатят за по-малко от 20 години”, казва той. Ако цената на петрола продължи да расте, централата може да възвърне разходите си и по-бързо.

Засега геотермалната енергия съставлява едва един процент от възобновяемата енергия на Германия. Но „това може да се промени с растящите цени на петрола”, казва Катценбах. След 20 години Германия може да произвежда достатъчно енергия от геотермални източници, за да добива мощност, равняваща се на две до четири ядрени централи. В страната вече работят 150 геотермални централи, 90 от тях се намират в Бавария. Експертът по енергетика Рихтер, който отговаря за бизнесплана на централата в Унтерхахинг, казва, че това може да означава шест милиарда евро инвестиции в Бавария само през следващите десет години.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.