Цитат в десетката – САЩ: В България има някои положителни развития, например уволнението на вътрешния министър

Румен Петков и Христо Ковачки на приема, даден от президента Първанов на 24 май т.г. Снимка: Булфото

Днес започна официалното 3-дневно посещение на премиера Сергей Станишев в САЩ. По този повод Джудит Гарбър, помощник държавен секретар в дирекцията по европейските и евроазиатските въпроси на американския Държавен департамент, дава интервю за в. „Дневник“.

– Точно преди една година американският президент Джордж У. Буш призова в София реформите да продължат и където правителството види корупция, да я изкоренява. Виждате ли резултат? Европейската комисия например не изглежда много впечатлена.

– Това е един много важен въпрос за България и американският посланик в София Джон Байърли многократно е подчертавал това. Борбата с корупцията и организираната престъпност е нещо, с което България трябва да се справи, и САЩ са готови да помогнат това да се случи. В този период има някои положителни развития, като например уволнението на министъра на вътрешните работи, което показа, че има желание за справяне с проблемите и на най-високо ниво. Това, което ние и ЕС следим, е разследванията да бъдат довеждани докрай.
Това е важно за развитието на България, тъй като определя инвестиционния климат в страната, а инвеститорите гледат внимателно тези неща. Когато решават къде да вложат парите си, те търсят предвидимост, гледат за това как се решават делата и репутацията на България в международните медии определено е фактор. Мисля, че правителството взема мерки да реши тези проблеми, но ние очакваме още резултати.

Пълният текст във в. „Дневник“ тук.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.