Борис Велчев глух ли е за какво говори ЕС? Защо не разследва Румен Петков?

Къде е корупцията, за която говорят в Брюксел?

Джефри Ван Орден, който дълго се занимаваше с България, вчера каза, че корупцията в България е ендемична. Това е медицински термин – болести, които постоянно и масово засягат хора, живеещи в определена държава.
България е медицински случай.

Защо това е така? Всички говорят за корупцията, а никой не казва нищо конкретно.
Всички са доволни от смяната на Румен Петков – и тук, и в ЕС, и в САЩ – но… Има достатъчно данни Румен Петков да бъде разследван за корупция и изнасяне на служебни тайни от МВР към престъпни лица. От неговия кабинет е изтичала информация към подслушвани и следени, свидетелства бившият шеф на НСБОП (ГДБОП). Срещал се е с престъпни босове. Има данни за връзка между властта и организираната престъпност. Но прокуратурата не разследва това. Тя проверява дали Петков е извършил престъпление, като е разкрил самоличността на агент от службите – в случая мутра-бизнесмен.

А за останалото – мълчание. Но пък за изтеклата информация кой какви ги е вършил в МВР, същата прокуратура пъргаво започна да разследва бившия главен секретар и бившия шеф на НСБОП, които извадиха неприятните факти.
Главният прокурор Велчев ще продължи ли да се прави на ударен? Няма ли да отговори публично защо не разследва Румен Петков и бившия главен секретар Валентин Петров? Също и хората на винпром “Пещера”, които се оказа, че изскочиха в записи на разговори с шеф от НСБОП и дори с Валентин Петров.

Мълчанието на Велчев и прокуратурата по този въпрос показва, че той прикрива корупцията. Каква и колко е тя, не е ясно. Велчев не иска да установи. А от ЕС очакват конкретни резултати. Няма как да ги има при тоя главен прокурор.

При това положение, ако в ЕС се интересуват къде е корупцията, отговорът е прост – някъде зад Петков, зад Велчев. Нависоко във властта.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.