Световната криза за храни – сит на гладен не вярва

Кенийски деца се редят на опашка за храна в училище в източната част на страната. Недостигът на храна се превърна в глобален проблем, а решаването му ще струва 15-20 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Някога в Съветския съюз се говореше за два проблема – как да се намери едно или друго за ядене и как да се отслабне. Времето налага своите корекции, но в подобен тон звучаха и въпросите, обсъдени на срещата на върха за продоволствените проблеми на планетата в Рим. Недостигът на храни се е превърнал в глобален проблем.

Безстрастната статистика показва следното: докато развитите страни изхвърлят на бунището десетки тонове храни, поне един милиард души страдат от наднормено тегло, а почти толкова едва оцеляват в страните от третия свят. И както констатираха участниците в римския форум, ситуацията се развива според най-лошия възможен сценарий – много държави донори заявиха, че смятат да преразгледат концепцията за предоставяне на продоволствена помощ.

Причините са две – храните са поскъпнали, а таксите за превоза им все повече нарастват. Както заяви Хенриета Фор, администратор в Агенцията за международно развитие на САЩ, транспортните разходи поглъщат към 50 на сто от средствата. Ако си припомним, че според генералния секретар на ООН Бан Ки-мун преодоляването на днешната продоволствена криза може да струва 15-20 млрд. долара, потенциалните доходи на транспортните компании наистина са за завиждане. Въпросът кой е готов „да плати банкета“ обаче остана почти открит. След конференцията в касата имаше не повече от осем млрд. долара, главно във вид на парични задължения за текущата финансова година.

„Лошото тепърва предстои!“ – така би могло да звучи неофициалното мото на продоволствения форум. Експертите на ООН дават крайно песимистични прогнози – в близките десет години цените на храните ще скочат средно с 50 на сто. Т.е. предстои да видим и по-страшни неща от гладните бунтове, избухнали съвсем неотдавна в някои страни от Азия, Африка и Карибския басейн. Естествено, ако не вземем спешни мерки, както настояват експертите. Отдавна се знае какви – да се отпускат повече средства, повече помощи, да бъдат въведени по-справедливи правила в търговията, да се координира по-добре дейността на хуманитарните организации, да бъдат осигурени стимули за дребните производители.

Уви – мерките общо взето са правилни, но прилагането им буди въпроси в политически план. Много страни например посрещат на нож препоръката да намалят значително плантациите с култури за добив на биогорива. „Как така забравяте за екологията”, зовеше от трибуната бразилският президент и уверяваше, че биогоривата, произвеждани в страната му, са далеч по-качествени от американските.

Справедливо е да отбележим, че една трета от емисиите парникови газове в атмосферата идват от селското стопанство. Горите биха могли да подобрят нещата, но тях пък ги изсичат, за да бъдат разширени посевните площи… с култури за добив на биогорива.
Образува се затворен кръг. Нови идеи обаче няма. По същия начин премина и дискусията за търговските правила – всички осъждаха протекционизма, но сочеха за виновници други. САЩ – лидер в производството на генномодифицирани продукти, защитаваха тези „храни за Франкенщайн“, както ги наричат европейците. Зелените дори ги наричат „лъжлива цел“.

С една дума, общ знаменател не беше открит. Както знаем, ситият на гладния не вярва – едни са обречени да страдат от недостига на продоволствие, други да извличат от него икономически изгоди. Споровете за икономиката и политиката не доведоха до нови компромиси и тук няма нищо чудно. Главно защото ООН, отдавна и открито наричана от мнозина „пасивна“ и „безполезна“ организация, едва ли би могла да действа ефикасно, щом се търси общ знаменател за толкова противоречиви интереси.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.