В Румъния подкупът кара системата да работи

в. Журналул национал

Румънският президент Траян Бъсеску на референдума през май 2007 година. Бъсеску беше принуден да поиска вот на доверие от румънците, за да продължи усилията си в борбата с корупцията, които обаче не са особено успешни. Снимка: Ройтерс

Състоянието на корупцията в Румъния за 2007 година е добро, почти отлично. Последният барометър на „Трансперънси интернешънъл“ показва, че според румънците страната им е най-корумпираната в Европейския съюз. Гражданите се ръководят от инстинкта, патриотизма и от личния си опит.

В подкрепа на факта, че социалните механизми се регулират от само себе си, по примера на природата, както например броят на катеричките ще спадне драстично, ако закриляш враговете им, така и корупцията расте толкова повече, колкото по-силно се нахвърляш върху нея. Подемът на корупцията в Румъния е пряко следствие именно от борбата с нея. Според барометъра на Ти Ай, между 2004 и 2006 година е имало средно ниво на корупцията. Скокът се осъществява през 2007 година – от 25 на 33 процента. Повече от участието в изборите. Така първото заключение е, че борбата срещу корупцията развива явлението.

jurnanul_nacional-logo.jpgВ същото време независимостта на правосъдието спада видимо и то пред очите на магистратите. Проучване на Ти Ай показва, че според магистратите политическият натиск върху тях е нараснал, като президентството е шампион в това отношение. Явно има някаква връзка, щом парламентът и партиите се явяват в умовете и душите на разпитваните като връх на корупцията. Така се формира реакцията: няма как да им имаш доверие на тия!

Ако става дума за конкретни примери, взети от живота, рушветите започват да имат лица. 27 процента заявяват, че са давали подкуп на лекари, медицински сестри, портиери на болници и т.н., 11 процента – на полицаи, 10 процента – на магистрати, 9 процента – на персонала в образованието. Конструктивен подкуп, за да може системата да функционира. За да не блокира. Никой нищо не им е искал директно, но изведнъж нещата спират да функционират. Изведнъж, сякаш от никъде, от природата или от съдбата. Но в присъствието на подкупа системата отново зачервява бузи.

Напушва те смях като разбереш, че нашите полицаи, изпратени да подкрепят италианските си колеги по случая Майлат, са били „рекетирани“ при отчетите от главния комисар в счетоводството. В Италия не заминаха некадърниците, понеже не ставаше дума за екскурзия и повод за почерпка заради командировката. Бяха изпратени хора, които си разбират от работата, а не туристи. Но за какво им е било? Когато се върнали на работа, кокошкарят с пагони от счетоводството си поискал своя дял, както правеше едно време шефът на автобазата от туристите, които се връщаха с дънки. От отвращение към кокошкарите започваш да уважаваш мафиотите.

И ако полицаите се изкарват помежду си хора без чест, приличие или страх, то пред скандала с шофьорските книжки в Арджеш сваляш шапка. Тук е работено фино, деликатно, с внимание и дълбоко уважение към неграмотните, да не си изхабят химикалките от попълване на въпросници. В скандала в Арджеш беше достигнат върхът по отношение на организацията. Докато говедата пухтяха по държавните гишета, в службите, в които се работеше с евро, услугата беше като за бременните в частните клиники. Да не се движат излишно, да не се спънат по стълбите, да не се изнервят при предаване на въпросниците. За това книжката, получена в екстремни условия, беше изпращана направо вкъщи с благодарности за участието. Но какво да говорим за Арджеш?! Влезте в коментарите на вестниците и телевизиите, които споменаха за скандала и вижте колко сме наивни. При книжките епидемията се е разпръснала като пандемия на птичи грип.

Заключението на румънеца за това, че тук корупцията се издига като хвърчило, е просто: при продължителна и яростна борба постигаш квалифицирана и безукорна корупция. Може би, ако бяхме по-снизходителни с явлението, корумпираните щяха дори да бъдат в затвора.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.