Ще останат ли без подаръци чиновниците в Русия?

 в. Новие известия

Според Гражданския кодекс в Русия държавните служители може да получават подаръци на стойност не повече от пет минимални заплати. Руската федерация ще забрани тази практика, тъй като тя генерира корупция. Снимка: еж.ру

Следственият комитет към прокуратурата на Руската федерация предложи да бъде отменена законовата норма, която позволява на чиновниците да получават подаръци. Това е необходимо, за да се преодолее една „правна колизия“, отбелязват представители на комитета. Те уточняват, че Гражданският кодекс позволява на руските чиновници да получават подаръци, докато според Наказателния кодекс (НК) всяко възнаграждение, получено във връзка с изпълнението на служебните им задължения, представлява подкуп. Според Гражданския кодекс, във връзка със служебното си положение или изпълнението на служебни задължения държавните и общинските служители могат да получават подаръци на стойност не повече от пет минимални заплати – общо за 11 500 рубли (1 евро = 36,68 рубли по курса на руската Централна банка).

Според Закона за държавната гражданска служба получените по време на протоколни прояви или командировки възнаграждения на стойност, по-голяма от 11 500 рубли, се признават за федерална собственост и се предават с акт на държавния орган, чийто служител е чиновникът. Аналогичен е и редът, предвиден за общинските служители, само че тези подаръци се признават за общинска собственост и се предават на общински орган или на избирателна комисия, образувана на общинско равнище.

Следственият комитет обаче отбелязва, че член 290 от НК на Руската федерация забранява на длъжностните лица да получават каквито и да било пари или друго имущество във връзка с изпълнението на служебните си задължения и разглежда подобни случаи като вземане на подкуп. Ведомството предлага да се премахне това противоречие в законодателството. Вчера източник от комитета съобщи пред агенция Интерфакс, че „в правната практика, включително при разследване на престъпления с корупционна насоченост, възникват и проблеми, свързани с трактовката на понятия като „интерес на службата“, „друга лична заинтересованост“, „съществено нарушение на правата и законните интереси на гражданите“ – моменти, които трябва задължително да бъдат доказвани.

Въвеждането на забрана за получаване на подаръци като мярка за борба срещу корупцията е било предлагано и преди. В края на 2006 година например Висшият арбитражен съд на Русия предложи законопроект, с който се определяше редът за получаване и деклариране на подаръци от длъжностните лица. Съдиите предлагаха максималната разрешена стойност на даряваните предмети да бъде увеличена, а личните подаръци за над 100 000 рубли да бъдат декларирани с изключение на тези от близки роднини.

Председателят на комитета по собствеността в Държавната дума Виктор Плескачевски отбеляза, че „днес в много страни има норми, задължаващи всеки чиновник, получил подарък, да го предава на своето ведомство”. Той твърди, че „вероятно е необходимо Наказателният и Гражданският кодекс да бъдат синхронизирани с останалите мерки за борба срещу корупцията. Трябва да се конкретизира какво точно се смята за подкуп – щом си го взел и не си го декларирал, значи е подкуп. Трябва да има някаква процедура, според която един служител може да заяви, че е получил подарък. В момента има комисия за борба срещу корупцията, която събира предложения от различни ведомства и ги систематизира“.

Директорът на Центъра за антикорупционни изследвания „Трансперънси интернешънъл – Русия“ Елена Панфилова поясни, че „норми, които определят максималната стойност на подаръците, има в цял свят“. „Сумата достига 20-30 евро,” каза тя. „На практика навсякъде са установени съответните лимити за подаръци, поднасяни на държавни служители и всичко това съответно се описва подробно в договора, подписван от държавния служител при назначаването му“. Въвеждането на отделна забрана за получаване на подаръци според експерта „няма нищо да промени“.

Президентът на фонд „Индем“ в подкрепа на демократичните институции в Русия Георгий Сатаров също отбелязва, че една забрана върху подаръците няма да подпомогне борбата срещу корупцията. „Това няма никакво отношение към мащабите на корупцията в страната ни, заяви той. Това се нарича имитация на дейност. Това е просто несериозно“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.