„Виагра“ и „Левитра“ може с алкохол, но с мазни храни – не. Как е най-евтино?

Хапчетата „Виагра“ (сините) и „Левитра“ (оранжеви) са с конкурентни цени, но „Левитра“ е малко по-евтина. На 50 мг „Виарга“ съответства 10 мг „Левитра“. Съдържанието им е аналогично, действието – също. Снимка: e-vestnik

Как да използваме „Виагра“ и „Левитра“?

По празниците хората развързват кесиите и много мъже прибягват до авантюри с хапчета, дори когато нямат нужда. Хапчетата имат несъмнен ефект, но цената им ги прави недостъпни за редовна употреба в бедна страна като България. Тук едно хапче 50 мг „Виагра“ струва близо 20 лв. в аптеките. Малко повече, но почти на същата цена, е хапчето от 100 мг. Продават се по 25, 50 и 100 мг. Най-евтино излиза с хапчета от 100 мг, защото, ако се купи опаковка с 4 хапчета, тя струва 70 и няколко лева. Много мъже купуват хапчета по 100 мг, срязват всяко от тях на две и така една доза от 50 мг им излиза под 10 лв.

При „Левитра“ опаковките са съответно по 5, 10 и 20 мг. Субстанцията е аналогична, действието е същото (производителят е друг – Bayer/“Байер“ , а на „Виагра“ е Phizer/“Пфайзер“ – всеки произвежда препарат със собствено наименование, но действието и в двата случая е съдоразширяващо в областта на таза и гениталите, което увеличава ерекцията). „Левитра“ е малко по-евтина, но цените са конкурентни. Който се съмнява за разлики в действието между двете хапчета, може да пробва и от двата вида и да избере онова, което смята, че му действа по-добре. Но действието може да бъде повлияно от храната и напитките, затова е добре да се знаят някои съвети от лекарите.

Само допреди 10 години проблемите с мъжката ерекция са се лекували основно с хапчета за психични разстройства – антидепресанти, общи транквиланти, съдоразширяващи с недоказан ефект и др. От желание да се представят добре в леглото, мъжете се подлагали дори на процедура, при която им инжектирали съдоразширяващи лекарства в пениса преди полов контакт, спомня си андрологът д-р Милен Кацаров.

Популярните днес сини, оранжеви и жълти хапчета за подобряване на ерекцията със съответните им търговски наименования – „Виагра“, „Левитра“ и „Циалис“, се продават масово по аптеките в България от 2000-та година насам. С навлизането им на пазара проблемът вече наистина е решим, казва д-р Кацаров. По негови данни, цели 85% от пациентите, при които проблемите се дължат на психологични причини, се поддават на лечение с тези медикаменти. Оказало се, че хапчетата помагат дори на пациенти с начални форми на органична импотенция (тоест – с увреждане на съдовете, нервите и др.), пак в голям процент – 65-70%.

Хапчетата за потентност се взимат около 1 час преди полов контакт. Не е противопоказно да се пие алкохол преди или след това, но все пак лекарите съветват да не се злоупотребява с алкохола. Мазните храни намаляват ефекта от хапчето с около 30% и забавят действието му, така че е добре да се избягват.

Действието на „Виагра“ и „Левитра“ продължава 4-5 часа, а на „Циалис“ – 3 дни. Човек не е в постоянна ерекция като изпие един „Циалис“, но 3 дена има подобрена еректилна функция. Тези хапчета се водят „уикенд пил“, тоест, пиеш едно в петък и те държи през почивните дни.

Мъже, които имат нормална ерекция, дори и да пият „Виагра“, „Левитра“ и „Циалис“, няма да забележат кой знае каква разлика, казват лекарите. Ефектът се усеща, ако човек наистина има проблеми.
„Тези лекарства са панацея за проблема с еректилната дисфункция и може да се използват дори и от пациенти, които не са посетили лекар. Трябва да се внимава обаче, като се пият с нитропрепарати (които се изписват на някои сърдечноболни), например нитроглицерин, защото може да доведат до падане на кръвното налягане“, казва д-р Кацаров. Според него, тези лекарства може да се ползват и от хипертоници, и от сърдечноболни, но след консултация с кардиолог.

Страничните ефекти, които се наблюдават при някои мъже, пили хапчета за потентност, са главоболие, зачервяване на лицето, хрема, болки в гърба и ставите. Според производителите, тези неразположения са временни и трябва да изчезнат до 48 часа. Д-р Кацаров казва, че не се създава зависимост към тези хапчета, освен ако човек не се пристрасти психологически – да му действат добре на сигурността.

На друго мнение е ръководителят на клиниката по урология в Алексанровска болница – проф. д-р Митко Цветков (интервю с него четете тук). „Не съветвам младите да прибягват към помощни медикаменти като „Виагра“ или „Левитра“, с които да получат ерекция или удовлетворение от контакта. Ако един млад човек привикне към тези медикаменти, след това много трудно ще се справя без тях“, казва д-р Цветков.

Американската урологична и фармацевтична асоциация предупреждава, че в Интернет се рекламират много аналози на синьото, оранжевото и жълтото хапче, но са с повече странични ефекти и не се препоръчват за употреба. „Някои от билковите препарати, които се рекламират, също вършат работа, но при тях се разчита повече на плацебо ефекта (тоест като при хапчета, които не съдържат нищо, но ефектът е психологически), казва д-р Кацаров.

В аптеките у нас, както и в Интернет, човек може да налети и на фалшификати на двете марки „Виагра“ и „Левитра“, затова не трябва да се купува от съмнителни аптеки и на съмнително ниска цена.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.