За какво вдигна толкова шум Първанов и кой седи зад него

Два дни, след като президентът Първанов даде историческо интервю (както наричаха речите на Живков при социализма), изведнъж се яви втори път на народа от телевизора.
И стана ясно, че приказките му са много шум за неясно какво. Трябвало да има дебат за мажоритарни избори. Като че ли някой го е забранил. Другото бяха оправдания, че не искал служебен кабинет, че бил приятел с премиера и т.н.
А каква пропагандна машина се беше впрегнала след интервюто на Първанов… В. “Труд” публикува специална разгромяваща статия за някакъв неизвестен анализатор Гамизов, който бил лош, ‘щото причислявал към лошите президента Първанов и Бойко Борисов, а към добрите – премиера Станишев.
Президентът се изказа в интервюто си пред “Труд” неочаквано остро, пък после започна да се оправдава, че не бил разбран, имало интерпретации… А и „Труд“, и „24 часа“ публикуваха поясненията му по точки, като тезисите на др. Тодор Живков.
Едно става ясно след това упражнение – президентът наистина се очертава от лошите. Наистина се заиграва безпринципно с Бойко Борисов и клати кабинета на тройната коалиция, който сам създаде.
Зад Първанов очевидно седят няколко лобита. Например руското лоби. И енергийното лоби – те взаимно се преплитат, защото Русия налага политиката си чрез петрол и газ. Първанов обяви при подписването с Путин за петрол и газ, че “изтеглихме джакпот” – нещо, на което се присмяха и руски вестници.
Докато в САЩ вчера са казали на Станишев, че България е проводник на Русия в ЕС, Първанов се хвали в интервюто как България най-много работи по проекта “Набуко”.
Докато в САЩ казват на Станишев, че е голям успех отстраняването на Румен Петков (виж интервюто със зам.-държавния секретар на САЩ в “Мнения & Cо ”), президентът с известно съжаление казва пред Бареков, че “скандалът опря до отстраняването на Румен Петков и генерал Вальо (!) Петров”.
Целият западен печат описа приключенията на вътрешния министър, а един германски журналист дори директно каза, че Петков е сложил чадър върху търговията на амфетамини в цяла Европа. А у нас, когато въпросът опря до оставката му, първоначално президентът го защити – известно е, че Румен Петков беше от приближените на Първанов фигури в БСП. (И ако не беше НДСВ с ултиматума си и въздържането при гласуването на вот на недоверие, Петков още щеше да е министър).
Та кой седи зад Първанов? Трудно е да се скрие, че отзад наднича целият антураж от рументпетковисти (зад тях пък Галеви, винпромпещерци и прочее), петролни и газови босове, бивши хора от службите у нас и в братския Съветски съюз и т. н.
И проводник на амбициите на цялата тая камарила са два иначе немски вестника…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.