В. „Монд“: В България плащат два пъти над средноевропейската цена за мобилни разговори

По повод на инициативата на европейската комисарка за телекомуникациите Вивиан Рединг, според която Брюксел може да наложи промени в начините на таксуването на разговорите по мобилен телефон, френският в. „Монд“ в броя си от вчера 17 юни, пише:

„…

Да се намали таксата за терминация на повикване

Всъщност Вивиан Рединг открехва вратата за този нов тип тарифиране, за да се противопостави по-добре на таксата за терминация на повикване. Тя се начислява, когато се осъществява повикване между два различни оператора. Тогава операторът на търсеното лице иска от оператора на клиента, който се обажда, да му преведе тази такса, която накрая се отразява върху сметките на потребителите.

Европейската комисарка иска тези разходи да станат по-уеднаквени в рамките на Европейския съюз. Сега един кипърец плаща по 2,06 евроцента на минута, а един българин – по 18,86 евроцента. Средната европейска цена е 9,67 евроцента на минута.
Европейската комисарка за комуникациите би искала също да се намалят тези разходи да се приближим до американската система, т. нар. „bill and keep“, при която операторите не таксуват използването на тяхната мрежа. Тя ще организира до края на месеца публично обсъждане на предложения в тази посока.
Т. е. комисарката от Люксембург, често определяна като „черната овца“ на операторите, ще позволи таксуването на приетите обаждания, единствено ако това струва по-евтино на потребителите и само ако се проведат успешни преговори за стойността на терминацията на повикването. Промяната няма да се осъществи „от днес за утре“, отбеляза нейният говорител.“

Нито един български вестник не цитира тези цифри, въпреки че всички писаха за инициативата на комисарката Вивиан Рединг. Мобилните оператори са от най-големите рекламодатели на медиите в България и те не допускат негативна информация за цените у нас или за злоупотреби на компаниите срещу потребителите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.