Американското образование победи българското

Резултатите от матурите са впечатляващи. Най-висок среден успех от всички училища в България има Американският колеж в София – 5.80. Зад него със среден успех 5.30 остават езиковите и математическите гимназии, в които учениците също са подбирани с трудни приемни изпити, както в Американския колеж.

Обикновените гимназии имат на матурите среден успех 4.49. Техникумите са най-зле – 4.03 среден успех.
Излиза, че американската система на образование, по която учат в колежа в София, подготвя по-добре учениците. Там и дисциплината е строга, и се учи много. Половината учители са чужденци – американци и др.

У нас някак по традиция казват, че американците са тъпи и нашето образование е далеч по-напред от тяхното. Да, ама матурите, които за пръв път са задължителни и имат по-обективна оценка – тестове – показаха друго.
Десетилетия наред у нас оценки се получаваха за наизустяването на някаква тема по български и възпроизвеждането й на изпит. Зубрене на чужди мисли. В Америка открай време изпитите за колежи и университети са писане на есе.

Всички американски абитуриенти карат задължителни матури-тестове – изпитите САТ по математика и английски. Оценките са част от приемния изпит в университета. Освен тях всеки университет иска и есе на дадена тема.
У нас имаше 2-годишна съпротива и протестни шествия срещу задължителните матури. Накрая те бяха опорочени с преписване, подсказване от учители, за да изкарат училищата по-висок успех. И пак резултатите не са добри.

А може би пък не са толкова зле в щатите? Може би българското високомерие, че тук, в стара Европа има традиции в образованието, нещо издиша. Само за сравнение – Харвардският университет е на 400 години. Софийският – малко над 100 години. По Източното крайбрежие на САЩ има поне 20 университета по-стари от Софийския.
Американската наука е водеща, броят на Нобеловите лауреати американци във всяка една област е по-голям, отколкото от останалия свят. И повечето от тях са университетски учени. Сигурно това не е поради лошо образование.

Чудно е всичко това на фона на българското самочувствие колко са тъпи американците.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.