Бил Гейтс праща генномодифицирани комари срещу маларията

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" дава 38 млн. долара за създаване на комари с променен генетичен код, които да спрат разпространението на болестта-убиец

3 млн. души годишно умират от малария, пренасяна от комар като този. Учените усилено се мъчат да създадат генномодифициран комар, който няма да пренася болестта. Снимка: Нешънъл пестекспертс

Изправени пред вероятността да загубят битката срещу маларията, учените все по-често прибягват към нови методи, които само допреди няколко години изглеждаха невероятни. “Няма на какво да разчитаме, каза Андреа Кризанти, експерт по малария, който променя генетично комари в лондонския Imperial College. Време е да опитаме нещо друго.”
Всяка година маларията убива почти три милиона души в целия свят – най-много в Субсахарна Африка. Разпъват се милиони мрежи, а селата по целия континент се поливат с инсектициди. В случая с маларията обаче тези мерки не донесоха значителен напредък. Наскоро, след поредица неуспешни инициативи, ООН обяви кампания, която до 2010 година трябва да достави мрежи за легла на всеки, който има нужда от тях.

Някои учени смятат, че създаването на комари-мутанти, устойчиви на болестта, може да има по-добър ефект. “Все още опасността от маларията расте, каза Йейя Тур, експерт по тропическите болести в Световната здравна организация. При тези обстоятелства трябва да проучим дали генномодифицираните комари могат да променят нещата”, добавя тя, без да е обвързана с изследването на Imperial College.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ толкова хареса начинанието, че инвестира в генетичните стратегии почти 38 млн. долара. Те трябва да попречат на комарите да пренасят болести като маларията и треската денга.

“Това е едно от онези технически и високорискови открития, което ще промени из основи борбата между хората и комарите”, каза д-р Регина Рабинович, директор на отдела за инфекциозни болести във фондацията на семейство Гейтс. Комарите, които се раждат с имунитет срещу маларията, може да прекъснат кръга на пренасяне на болестта. “Това е нирваната на контрола върху маларията, твърди Рабинович. Тя може да промени целия проблем.”

През 2005 година Кризанти доказа, че е възможно да се създаде генетично модифициран комар, като вкара ген, който при мъжките екземпляри светеше във флуоресцентно зелено. Сред многото възможности той и екипът му са избрали да създадат безплоден мъжки комар, който да се чифтосва с женските и така да спре растежа на популацията. Освен това те се опитват да създадат устойчив на маларията комар.

През миналата година американски учени създадоха комар, устойчив на един тип малария, който заразява мишките. Други промениха ДНК на комари, които разнасят денга. Не всички обаче смятат, че тези свръхнасекоми са добра идея. Някои учени мислят, че има прекалено много генетични уловки, които трябва да бъдат решени, за да може комарите наистина да са ефективни. “Причиняващият малария паразит, който комарите пренасят на хората, просто е прекалено добър и може да избегне всичко, което учените биха измислили, за да защитят комара, казва Джо Лайнс, експерт по малария в лондонския School of Hygiene and Tropical Medicine. Досега паразитът печели поредица от битки, твърди Лайнс. И дори когато комарите успееха да развият гени, устойчиви на паразита, причиняващ малария, паразитът винаги намираше начин да ги заобиколи.” Количеството също може да е проблем. “Ще се наложи да произведем милиарди от тези комари, ако изобщо се окажат ефективни”, допълва Лайнс.

Някои природозащитници се притесняват, че генномодифицираните комари може да причинят безпорядък в екосистемата. “Не можем ли просто да дадем мрежи срещу комарите на хората, вместо да търсим тези технологически корекции, които биха нарушили деликатния баланс на природата и историята на еволюцията”, пита Джилиан Медил, която отговаря за генните технологии в организацията Friends of the Earth във Вашингтон. Рабинович твърди, че щателните тестове ще приключат преди в природата да бъде пуснат и един генномодифициран комар. “Не е добре да се шегуваме с майката природа, казва тя. Но ако може да намерим друг начин да се справим с маларията, никой не би му обърнал гръб преди напълно да го проучи.”

Кризанти се надява през следващата година да пусне пробни генномодифицирани комари в Южна Италия. Там милиони от насекомите ще живеят в огромни клетки, за да се определи как биха си взаимодействали с дивите комари и колко от тях биха били необходими, за да премахнат маларията. Кризанти признава, че може да има неочаквани последици от пускането на генномодифицирани комари на свобода, въпреки че не се наема да предвиди какво точно ще се случи. Ученият казва, че рискът си заслужава. “Мисля, че имаме морални основания да го направим, казва той. Ако го направим както трябва, комарите ще се отърват от маларията в наша чест.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.