Изравнителната сметка за парно – заедно с термоснимка за кражбите на топлина

Топлофикациите в Дания връщат част от печалбата си на потребителите

Петко Милевски, шеф на Топлофикация София. Снимка: авторката

Сградите, в които тази зима Топлофикация София заедно с екип от Техническия университет констатираха кражба на топлоенергия, ще получат с изравнителните си сметки и термовизионна снимка, която показва как в апартаменти, в които са отчетени нулеви показания на уредите за разпределение, радиаторите излъчват топлина през зимата. (За регистрирането на кражби на парно с термовизионна снимка виж повече тук.) Това заяви Петко Милевски, изпълнителен директор на „Топлофикация София“, за e-vestnik.
Фирмите за дялово разпределение могат да поправят изравнителните сметки за тези сгради и да начислят потребление за апартаментите – крадци на топлина, ако получат протокол от проверката – акция за заснемане на фасадите на блоковете.Няма да чакаме решение на съд, за да начислим енергия на тези радиатори, каза Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство. Това се прави въз основа на протокола, в който е описано какво е състоянието на отоплителните тела и уреди и че е доказана кражбата на топлинна енергия, обясни Кузманов.
В началото на следващия отоплителен сезон отново ще бъде направено заснемане на тези и други сгради, чиито собственици поискат такава проверка, каза Милевски.
При снемане на показанията на уредите върху радиаторите фирмите за топлинно счетоводство не са открили явна манипулация или физическо въздействие върху разпределителите, съобщи Кузманов. Той не отрече, че сред потребителите се разпространява информация за манипулиране на показанията на разпределителите от служители на фирмите за дялово разпределение срещу заплащане. Нямало обаче конкретно уличени и заловени лица.
До 5 юли ще бъдат готови изравнителните сметки и фирмите ще започнат да ги предават на домоуправителите на сградите. Досега са отчетени 95% от абонатите в София, каза Кузманов. Потребителите могат да поискат поправка на сметката в 30-дневен срок. Рекламацията се прави във фирмата за дялово разпределение. Хората, които досега не са осигурили достъп за отчитане на уредите, трябва да го направят, за да не се поправят сметките на всички потребители в блока няколко пъти и те да се объркват какво и защо дължат толкова, предупреди Кузманов.

Топлинните счетоводители са установили, че около 1-2% от радиаторите в столицата са все още с пластмасова пломба и без разпределител, както изисква наредбата за топлоснабдяване. На тези тела ще бъде начислена енергия според пълната им мощност. В началото на сезона пластмасови пломби имаха 4% от радиаторите. На половината от тях абонатите сложиха уреди или ги демонтираха.
Абонатите са консумирали тази зима приблизително същото количество топлинна енергия, както миналия сезон, според данните за подадената топлинна енергия от „Топлофикация София“, обясни Кузманов.

Енергията, излъчена от щранг лирите в баните или в антретата на апартаментите, е изчислена както миналата година по формула според дължината и диаметъра на тръбата. Възможно е в някои стари сгради, тези тръби да са полу или напълно запушени, и щранг-лирата да утежнява изравнителната сметка на абонатите, без в действителност да е излъчвала топлина. Хората могат да махнат този щранг преди началото на другия сезон, за да не плащат излишно, обясни Кузманов.

Снимката на камерата показва работещ радиатор в апартамент, чийто собственик е изключил радиаторите си. В тъмнолилав цвят са апартаменти, които са си монтирали външна изолация. В тях също може да се хване топлинно излъчване, просто трябва да се настрои на по-висока чувствителност уреда.

Няма да има масово подменяне на разпределители в следващите 2-4 години. Някои уреди са дали дефект преди година-две и вече са подменени. По принцип фирмите производителки дават 10-годишна гаранция за батериите на електронните разпределители. Разпределителите могат да издържат и 12-13 и повече години. Човекът си е платил уреда и това, че са минали 10 години и уредът работи, не е основание да искаме нов уред, обясни шефът на топлинните счетоводители. Когато разпределителят покаже дефект или спре, ще бъде подменен.

Топлофикацията в Дания работи без печалба и връща пари

През седмицата, на кръгла маса за европейските практики за дяловото разпределение на топлинната енергия, Петер Лисдал, директор “Топлинно счетоводство” в датската фирма „Бруната” съобщи, че топлофикациите в Дания нямат право да генерират печалба по закон. Когато приходите им са повече от разходите за доставка на топлинна енергия на гражданите, Датската енергийна агенция и другите институции изискват от топлофикационното дружество да върне част от събраните в повече пари на потребителите. Другата част от тях се инвестира в подобряване на услугата и развитие на мрежата. Такъв е случаят с топлофикацията в Орхус, втория по големина град в Дания, която е натрупала доста средства през последния отоплителен сезон, разказа Петер Лисдал.
Собственикът на топлофикация, общината, не получава дивидент.

В Дания започват да разпределят консумираната топлинна енергия между потребителите в една сграда още в далечната 1917 г. В 1930 г. е приет закон, който задължава обитателите на сградите с централно отопление да правят дялово разпределение, отначало на базата на отопляем обем или площ, а след това се въвеждат разпределители върху радиаторите.
В Дания топлофикация получава сумата за парно от собственика на сградата или от сдружение, асоциация на собствениците, а те ги събират от крайните потребители.
Изравнителните сметки трябва да бъдат изготвени в 4-месечен срок след приключване на сезона. Ако той бъде пропуснат, собственикът губи право да събира допълнително пари от изравняването от потребителите. Живеещите в сградата могат да направят рекламация до 6 седмици от получаване на изравнителната сметка. Рекламациите се правят до собственика на сградата или до асоциацията на собствениците. А те взаимодействат с фирмата за топлинно счетоводство и с топлофикацията.

Сред европейските държави само в България и Румъния топлофикациите продават енергия на отделни крайни потребители, а не на техни сдружения, обясни Флориан Ангерер, регионален мениджър на австрийската „Техем Енерджи Сървисис“ за България, Румъния, Словакия, Чехия, Сърбия и Унгария.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.