Лекарства тровят природата или защо рибите стават женски

Лекарствата вредят на природата, като замърсяват водата на планетата. Учените твърдят, че питейната вода засега е безвредна, но може би методите за изследване просто не могат да засекат вредните вещества. Снимка: тебтоут.ком

Всеки ден лекарствата и отпадните им продукти попадат в реките и в езерата. Вече се знае, че те вредят на рибите. Не е ясно обаче какви рискове крият за хората. Сега експертите се заемат да решат проблема и призовават фармацевтичната индустрия за същото.

Сиропът за кашлица от зимата на 1998 година, изостаналият антибиотик или болкоуспокояващите пълнят шкафовете в много домове. Почти всеки германец има в домашната си аптечка хапчета с изтекла годност. И какво да прави с тях? Само 29 на сто се освобождават от тях по съответния начин и ги връщат обратно в аптеките. Това показва изследване на Института за социално-екологични изследвания. 43 процента изхвърлят старите си лекарства в кофата за боклук или изливат течните в тоалетната и в мивката, откъдето те попадат директно в канализацията. Много хора смятат, че се грижат за околната среда, като изпразват стъклените шишета с лекарства, изплакват ги и ги връщат за рециклиране. Но се случва точно обратното.

Изсипаните в тоалетната лекарства попадат в канализацията, а пречиствателните съоръжения често не успяват да ги филтрират. Същото важи и за погълнатите лекарства. Човешкото тяло не може да преработи лекарствата напълно или образува отпадни продукти, които се изхвърлят с урината. Тези вещества попадат чрез канализацията и пречиствателните съоръжения във водата. Други лекарства и отпадни продукти минават още по-кратък път. Според геолога Михаел Бау в големите градове като Париж, Ню Йорк или Берлин, които имат стара канализация, до 30 процента от отпадните води изтичат през старите тръби в почвата преди да бъдат пречистени.

Сто вида лекарства в реките и езерата

Никой не знае колко вредни вещества от фармацевтичната индустрия попадат във водите. Засега питейната вода не представлява опасност за здравето, подчертават единодушно експертите. Никой не може да изпие през живота си толкова много вода, че вредните съставки в нея да образуват опасна доза. “Възможните дълготрайни ефекти, дори и от най-малката доза, обаче не са изследвани”, подчертава Флориан Кайл от Института за социално-екологични изследвания.

Досега във водата в Германия учените откриха остатъци от 30 лекарствени вещества, които обаче са в концентрация, която не вреди на околната среда. По света изследователите намерили около сто лекарства в реките, езерата и резервоарите за питейна вода. ЕС е одобрил около 3000 лекарства, а само в Германия за една година се продават 31 000 тона. Към тях трябва да се прибавят и приблизително 2500 ветеринарни лекарства. “Досега като вредни за околната среда са определени малко лекарства, но това не означава, че не са повече, казва Кайл. Изследванията не бяха конкретни или просто веществата не могат да бъдат засечени с настоящите методи за измерване.”

Рибите стават женски

Показателен е примерът с болкоуспокояващото диклофенак. То вреди на черния дроб и на бъбреците на рибите. Хормоните, преди всичко острогените от противозачатъчните, нарушават хормоналния баланс на мъжките риби. Те стават женски, започват да произвеждат яйцеклетки вместо сперма и спират да се размножават. “Рибите реагират на хормоните много по-чувствително, отколкото хората”, казва Томас Тернес от Държавната агенция за изследване на водата. Според някои твърдения в питейната вода няма острогени заради основната обработка, на която тя се подлага.

Как може да бъде решен проблемът?

За да предотвратят попадането на лекарства и на други вредни вещества в реките, езерата и моретата, Тернес и редица други експерти са изработили 80-странична концепция. “Трябва да започнем с допускането в производството на определени субстанции и да конкретизираме колко голяма е опасността от тях за околната среда и за питейната вода”, казва той. Това важи за индустриалните препарати и за козметиката. От 2006 година производителите са задължени да тестват новите лекарства за екологичността им. Засега обаче лошият резултат не предотвратява допускането на препарата.

Друга идея е да се сложи специален етикет, който да показва на лекарите и на потребителите, че със съответния избор на продукта пазят околната среда и питейната вода. В Швеция има подобен етикет от 2003 година. Силно замърсената урина пък трябва да се отделя в специални тоалетни. Така болниците например могат да събират контрастното вещество от рентгеновите изследвания, защото то се отделя почти изцяло чрез урината.

Производителите на лекарства също трябва да направят нещо

Експертите по водата пледират за профилактика, а не за пречистване. “Само мерките на входа на веригата ще донесат успех, казва Тернес. Пречиствателната техника ще повиши цената на водата неимоверно. А това не е рентабилно.” Да се преоборудват пречиствателните станции е подходящо само в отделни случаи. За някои вещества обаче вече има лимит. В момента ЕС е определил ограничения за съдържанието на 33 вещества в течащата вода. На всеки четири години се преработва директивата за чистотата на водата. Тернес очаква в нея да бъдат включени още субстанции. Сред тях най-вероятно ще е и диклофенакът.

Производителите на лекарства могат да допринесат за опазването на околната среда като произвеждат лесно разлагащи се молекули на активното вещество. “Засега никой не обръща внимание на това искане, казва Флориан Кайл. Предприятията приемат задължителните екологични изисквания като пречка. Те казват, че и без това е достатъчно трудно да се разработват нови лекарства.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.