Джон Маккейн – дистанциран от Буш и верен на догмите му

Кандидат-президентът на републиканците Джон Маккейн маха на свои привърженици преди да изнесе реч в Денвър. Снимка: Ройтерс

Обкръжението на републиканския кандидат президент Джон Маккейн е илюстрация на парадоксалното му положение – той се опитва да се дистанцира от политиката на Белия дом и на Джордж Буш и едновременно с това подкрепя догмите на партията на отиващия си президент. Малцина от главните съветници на Маккейн са познати на широката публика. А още по-малко от тях са пряко свързани с доста непопулярната администрация на Джордж Буш. По отношение на външната политика обаче в екипа на Маккейн превес имат неоконсерваторите, чието мислене влияе на американската политика от 90-те години до днес и вдъхновява външната политика на Буш след атентатите от 11 септември 2001 година.

Ранди Шойнеман например, главен говорител на Маккейн по външнополитическите въпроси, който през 2002 година основа Комитета за освобождение на Ирак, се прояви година по-късно като активен привърженик на войната. Шойнеман и Робърт Кейган, друг съветник на Маккейн, са и в ръководството на неоконсервативната организация „Проект за нов американски век“, която защитава линията на ястреба Буш. Това може да обясни строгите виждания на Маккейн не само по въпроса за Ирак, където той иска американските войски да останат толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне успех, но също и по въпроса за Иран, Куба, Северна Корея, и дори за Русия, която той иска да изключи от Г-8. Строги виждания, които са в противовес с приказките му за многостранен външнополитически подход. Маккейн е близък и до сенатора Джоузеф Либърман, който беше кандидат на демократите за вицепрезидентския пост през 2000 година. Подкрепата му за войната в Ирак обаче накара Демократическата партия да го постави почти в изолация.

По икономическите въпроси източниците на вдъхновение на Маккейн са най-различни. Защото сенаторът от Аризона, чиято кампания залага на външнополитическите теми, защитава икономически подход, който не се основава на някакви принципи, отива отвъд вярата в пазарната икономика, изпълнен е с обещания за реформи на пенсионните и здравните каси, припомня Мат Уелч, автор на критичната биография „Митът на един бунтар“.

Андрю Фъргюсън от консервативното списание „Уикли стандарт“ разкри през февруари, че личностите, които според Маккейн са вдъхновили икономическите му възгледи, са толкова разнородни, че „някои от тях, ако бъдат затворени в една и съща стая, ще предизвикат междугалактическа експлозия, сякаш са се сблъскали материята и антиматерията“. Този сблъсък ще бъде породен от онези, които се противопоставят на приоритетите на Маккейн за намаляване на данъците (стъпка, която самият той разкритикува в началото на президентството на Буш) или за постигане на бюджетно равновесие (към, което той твърди, че винаги се е стремял).
Главният говорител на Маккейн по икономическите въпроси Дъглас Холц-Икин, е бивш председател на Бюджетната служба към американския Конгрес. Той е много взискателен по бюджетните въпроси и винаги е готов да разкритикува социалните програми, обещани от демократа Барак Обама.

Голяма част от връзките с обществеността по икономическите въпроси Маккейн е поверил на фотогеничната Карли Фиорина, бивш президент и генерален директор на „Хюлет Пакард“. В бизнес кръговете тя е критикувана, че е ръководила трудното сливане на фирмата с производителя на компютри „Компак“. Нейните изказвания показват, че тя се придържа към традиционното виждане за ползите от намаляване на данъците.

По въпросите на правосъдието, темата, по която Маккейн се постара да защитава в Сената позиция, различна от тази на Буш, той оставя все по-често от негово име да говорят бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, както и Фред Томпсън, също бивш съперник на Маккейн в надпреварата за партийната президентска номинация, както и бивш прокурор на телевизионния екран (в сериала „Окръг Ню Йорк“) и в градската прокуратура. И Джулиани, и Томпсън проповядват твърдост в борбата с тероризма. По въпросите с обществено важно значение Томпсън е по-голям традиционалист от Джулиани и дори от Маккейн, нищо че последният обеща да назначи във Върховния съд съдиите Джон Робъртс и Самюъл Алито, които са толкова консервативни, колкото са и тези, назначени от Буш.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.