Българинът живее по-малко от европееца, но пие повече. Това ще му остане

Средната продължителност на живота на мъжете в ЕС е 76 години, а в България – 68 г. При жените цифрата изглежда така – 81,8 години в Европа, 75,5 години в България. Това са резултати от някакво общоевропейско проучване, които съобщиха доктори вчера.
И защо е така?
Сигурно в България е много лошо. Политиците са лоши, хората са бедни, животът е лош.
Обаче – не. Този път причините не са в политиците и бедността. Оказва се, според същото изследване, че в България има 2,3 млн. души с наднормено тегло. Сигурно не е от бедност. И 720 хил. души направо страдат от затлъстяване.
Шкембелиите българи се виждат и без проучване.
В добавка България е страната с най-евтин алкохол в ЕС. Никой не може да каже каква е консумацията – домашно сварената ракия е колкото заводското производство. И заводското производство не се знае колко е, защото голяма част се продава с фалшиви бандероли, тоест не се отчита официално.
България води класациите и по тютюнопушене. Опитите за ограничаване на пушенето на обществени места бяха посрещнати на нож. Алкохол и цигари се продават под път и над път, на всяка спирка, никакви ограничения за възраст, място и т.н.
Пиенето се толерира, срещу акциза върху домашната ракия скочиха в единен фронт политици и медии. То не бяха умилителни репортажи за дядовци на село, дето си поддържали здравето с ракийка, интервюта с гневни ерзац политици като Яне Янев, поощрителни изявления на парламентарни шефове като Любен Корнезов и т.н.
В резултат – няма и лев събран акциз от селските казани за миналата година (e-vestnik многократно искаше данните от Агенция „Митници“, но не ги дадоха).
Ами тоя народ сам иска да се трови и да живее по-кратко. Няма друго обяснение.
Никой не знае и колко са засегнати от алкохола в България (виж днешното интервю с д-р Александър Ангелов в “Здраве”). Идилията е пълна.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.