Зимбабве – трагедия и фарс

Какво ще стане, след като опозиционният лидер Морган Цвангираи се отказа от участие във втория тур на изборите?

Президентът на Зимбабве Роберт Мугабе на предизборен митинг. Мугабе каза, че няма да сдаде властта докато „Бог не реши така”. Снимка: Ройтерс

Продължителната и организирана от държавата кампания на насилие най-сетне принуди опозицията в Зимбабве да се откаже от участие във втория тур на президентския вот, който е насрочен за петък, 27 юни. Въпреки че до последния момент повтаряше, че няма да се оттегли от изборите, Движението за демократична промяна (ДДП), оглавено от Морган Цвангирай, съобщи, че няма да участва в „пародия на изборен процес“. Цвангирай обясни решението си, като заяви, че не би могъл да иска от избирателите в Зимбабве да дадат своя глас, „когато това може да им струва живота“.

Партията му спечели първия тур на президентския вот през март, като се превърна в първата опозиционна сила, успяла да отнеме подкрепата на мнозинството от управляващата партия ЗАНУ-ПФ. Освен това ДДП твърди, че е спечелило изборите с достатъчно мнозинство, за да не се налага втори тур, но официалните резултати показаха, че трябва да се проведе балотаж. Президентът Робърт Мугабе се зарече, че няма да отстъпи властта, докато „Бог“ не реши така.

От март Движението за демократична промяна е жертва на все по-брутални репресии. Много митинги бяха забранени, което затрудни кампанията му. Съдът отмени една от полицейските забрани и позволи на опозицията да организира митинг в столицата Хараре в неделя. Проправителствени младежки милиции, въоръжени с железни пръти обаче блокираха достъпа до площада, където трябваше да се състои митингът, и пребиха онези, които се опитаха да преминат през блокадата. По време на кампанията си Цвангирай беше задържан от полицията няколко пъти. Генералният секретар на партия му Тендай Бити беше арестуван по обвинение в държавна измяна, без право на освобождение под гаранция. Според движението над 2000 привърженици на опозицията са задържани незаконно.

По данни на опозицията от март са убити повече от 80 нейни привърженици, 10 000 са пострадали, двойно повече домове са разрушени и над 200 000 души са прогонени от насилието. Вероятно в резултат на това Цвангирай изглежда няма ясен план за действие. Той иска страните от региона и ООН да се намесят за възстановяването на мира и създаването на условия за провеждане на свободни и демократични избори. Властите в Зимбабве обявиха, че няма да се откажат от вота. На теория оттеглянето на Цвангираи от състезанието означава още един петгодишен мандат за Мугабе.

Мугабе може все още да прави каквото си иска, но някои лидери в региона, които толкова отдавна му позволяват да опорочава изборите и отказват да го критикуват, вече надигат глас. След като Цвангирай заяви, че се оттегля от изборите, президентът на Замбия Леви Мванаваса каза, че би било скандално Южноафриканската общност за развитие (ЮАОР), организация на 14 държави, на която той е председател, да мълчи безучастно на фона на кризата в Зимбабве. Той добави, че положението е обезпокоително и призова изборите да бъдат отложени, за да се предотврати катастрофа.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун направи изявление в подкрепа на думите на Мванаваса. Регионалният блок е разделен по въпроса за действията, които трябва да се предприемат. Замбия, Ботсвана и Танзания дават все по-сериозни признаци за нетърпение. Дори Ангола, която е дългогодишен съюзник на Мугабе и където през септември също ще има избори, посъветва президента да прекрати насилието. Група изтъкнати африкански лидери заявиха на висок глас, че не е възможно изборите в петък да бъдат честни и демократични.

Южноафриканският президент Табо Мбеки, който миналата година беше изпратен от ЮАОР като медиатор между управляващата партия в Зимбабве и опозицията, посети Хараре в опит да накара двете страни да разговарят. Дори сега, след като Цвангирай хвърли кърпата на ринга, Мбеки, който отказва да се противопостави на Мугабе, все още се надява на компромисно решение.

На Мугабе обаче изглежда не му пука. Той даде да се разбере достатъчно ясно, че няма да позволи на опозицията да вземе властта и отказа да се срещне с Цвангирай. Заради все по-открито престъпните действия на Мугабе и неговите генерали, съседите на Зимбабве се изправят пред все по-голямо изпитание. На фона на бруталност, от която може да ти настръхне косата, нагло потъпкване на демокрацията и срината икономика, регионът, дълго време парализиран от разделение и вярност към погрешните хора, ще бъде подложен на още по-голям натиск да предприеме действия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.