Какво поиска Саркози от Израел?

в. Фигаро

Френският президент Никола Саркози и съпругата му Карла Бруни-Саркози излизат от израелския парламент, Кнесета, съпровождани от израелския президент Шимон Перес. Снимка: Ройтерс

Президентът на Франция Никола Саркози произнесе в понеделник реч пред израелския Кнесет, в която представи политиката на Франция към Израел по ясен и убедителен начин. Речта му обаче беше в два такта.

В първия такт Саркози не се задоволи да изрази възхищение към ционисткия идеал, към създаването на държавата на заселници, родила се само три години, след като светът с ужас откри, че еврейската общност е почти унищожена. Саркози похвали универсалните ценности, довели до създаването на израелската държава. Той подчерта, че тази страна принадлежи не само на всички евреи на планетата, но и на всички хора.

Най-важното е, че френският президент извлече стратегическо заключение от тази констатация. Франция няма да допусне никога повече сигурността и съществуването на Израел да бъдат застрашени. Саркози уточни, че онези, които призовават за заличаване на Израел от картата на света, винаги се ще озовават срещу Франция, която ще им попречи да осъществят намерението си. А за да станат нещата още по-ясни, Саркози допълни, че сдобил се с ядрено оръжие Иран е неприемлив за Франция.

Вторият такт на речта на Саркози прозвуча като затрогваща и пламенна пледоария към израелците да проявят смелостта да дадат на палестинците жизнеспособна държава със столица Източен Ерусалим, единственото условие, според него, което ще гарантира сигурността на Израел в дългосрочен план. Саркози отново повтори лайтмотива си, че „рисковете в името на мира трябва да се поемат веднага“. Той даде за пример френско-германското помирение и прикани израелците да демонстрират също толкова голяма храброст в името на каузата на мира, колкото показват и по време на война.

„Когато човек е силен, той трябва да протегне ръка, да посочи пътя“, заяви Саркози.

С учтиви думи, но без да поражда двусмислици, Саркози призова Израел да се откаже от политиката на колонизация на Западния бряг и дори да започне да прилага точно обратната политика. Като започне да изплаща парични възнаграждения на завръщащите се от еврейските селища на Западния бряг заселници. Подобно предложение се съдържа и в проектозакон на Партията на труда, внесен в Кнесета. През 1982 г., когато тогавашният френски президент произнесе реч пред израелския парламент, еврейските заселници на Западния бряг на река Йордан бяха по-малко от 50 000. Днес те надхвърлят 400 000, разположени на около 40 процента от територията на Западния бряг, която е под военна окупация от 1967 г. Това непрестанно превземане на площи на Западния бряг пречи сериозно на бъдещите шансове за създаване на жизнеспособна палестинска държава.

Заради отчаянието на палестинския народ, за който няма перспективи на хоризонта кога и на каква територия ще бъде създадена тяхната държава, Саркози призова израелците да премахнат военните блокади на Западния бряг. Сега те са над 500. Френският президент прикани израелците да отправят предложение за мир, приемливо за умереното палестинско ръководство.

Тържественият призив на приятелска Франция към Израел да прояви кураж, да покаже, че може да прощава, да демонстрира великодушие, ще бъде ли послушан в действителност? Ето, точно в това е проблемът. Конференция в Мадрид, споразумения от Осло, параметри на Клинтън, пътна карта на Близкоизточната четворка, конференция в Анаполис – човек престава да брои декларациите с намерения или международните инициативи, откакто Организацията за освобождение на Палестина призна правото на съществуване на Израел преди почти 20 години. Тези декларации и инициативи сякаш

Ехуд Олмерт ще има ли куража или дори само желанието да убеди народа си, че най-малко може да се разчита на запазване на силови отношения с палестинците в дългосрочен план?

На 13 юли лидерите на всички страни с излаз на Средиземно море са поканени в Париж. Елисейският дворец даде да се разбере, че Франция е готова да бъде домакин на преговори във всички насоки и по всички въпроси – израелско-сирийски, израелско-палестински или израелско-ливански.

Саркози протегна искрено, сърдечно и приятелски ръка на израелците. Ще допуснат ли израелските лидери грубата грешка да не я поемат?
По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.