Замърсена ли е водата на София и кой пуска слуха?

На 25 юни в София плъзна слух, че водата в язовир „Искър“ е замърсена. Уплашени граждани подпалиха телефоните на „Софийска вода“ и на всички ведомства, които имат отношение към качеството на питейната вода.

Стената на язовир „Искър“. Снимка: Иван Бакалов

Според съобщение до медиите, по нареждане на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, още същата вечер е извършена спешна проверка, която показала, че водата не е замърсена.

Как може да се замърси водата на София

Столицата се снабдява с вода от язовир „Искър“. В него се влива река Искър. В нея се вливат други реки. Следователно, замърсена вода в язовира може да попадне от някоя река сравнително лесно. Известно е, че каналните води на град Самоков например, се изливат в река Искър. Преди това те се пречистват, но канализацията не обхваща всички квартали на града. Следователно, не е изключено непречистени отходни води да се просмукват и да попадат в язовира. Същия риск има и с каналните води на курорта Боровец, въпреки че пречиствателната станция там бе разширена.

Друга опасност от замърсяване на водата в язовира идва от застрояването в близост до язовира (първа охранителна зона). По принцип, да се строи там е забранено, но в последните години, след поредица от полузаконни реституции, около брега изникнаха ресторанти, спортно-риболовни и развлекателни комплекси, вили, почивни станции и др. Отговорност да се спазва забраната и да не се издават строителни разрешителни в тази зони носи Столичната община, коментира инж. Веселин Алтимирски, шеф на дирекция „Води“ в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Край язовира са построени законно и незаконно множество вили и заведения, чиито води се стичат във водата, която пият софиянци. В язовира се изливат и отпадните води на Самоков. Снимка: Иван Бакалов

Пътят на водата от язовира до чешмата

Водата от язовир „Искър“ не се влива директно в тръбопровода на софиянци, а минава през пречиствателните станции „Панчарево“ и „Бистрица“. На входа на тези станции се взимат проби от водата и се изследват. Ако се окаже, че водата е по-замърсена от обичайното, пречиствателната станция се настройва специално да работи в такъв режим, че въпреки влошеното качество, да отстрани замърсяването. На изхода от пречиствателната станция водата пак се изследва, преди да потече по водопровода към София.

Дори водата да напуска пречиствателните станции “Панчарево” и “Бистрица” с много добро качество, тя може да се замърси във водопровода. При спукване на водопроводни тръби от по-старите, които не са специално защитени, може да се получи засмукване на мръсна вода. Често водопроводните тръби са в близост до канализационни тръби, при които също може да има теч. За да се избегне заразяване на хората при такова вторично замърсяване на водата, в нея се слага хлор.

Пречиствателната станция в Бистрица, погледната отгоре. Снимка: Иван Бакалов

Във всички тръби за питейна вода с годините се отлагат някакви частици и елементи, които при по-силно налягане могат да бъдат откъртени и с водната струя да потекат от чешмата. Замърсяване или размътване на водата се получава при топене на снеговете напролет и при поройни дъждове и наводнения.

Кой отговаря за чистотата на водата

Освен концесионерът на ВиК мрежата в София – „Софийска вода“, за чистотата на водата отговарят още много държавни институции. Това са Районната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ-София), Министерството на здравеопазването, Столична община и др.

Когато плъзна слухът, че водата на София е замърсена, в МОСВ взеха заплахата на сериозно и реагираха навреме. За разлика от тях, от здравното министерство вече втори ден твърдят: „Нямаме такава информация, постъпила при нас“. Ето как са реагирали в дирекция „Контрол на нехранителните обекти“ в РИОКОЗ – София.

„Обадих се в двете пречиствателни станции, разговарях с управителите и там нямаше отклонения в показателите, казва д-р Кристина Котларска. След това ми се обадиха от „Софийска вода“, защото явно и тях са ги притеснявали. От нашия мониторинг (пробите на водата, които се правят от РИОКОЗ ) също нямаше никакви отклонения. Така че, кой и защо е пуснал този слух, нямам никаква представа. Ясно ви е, че ако тези слухове бяха верни, досега да сме се натръшкали цяла София. Няма по-страшно от водна епидемия или от отравяне с вода по водопровод. Това са стотици хиляди граждани, на които може да им се случи нещо. Не вярвам и полицията да стои със скръстени ръце и да чака.“

Котларска обясни, че РИОКОЗ следи водата по определени показатели всекидневно (отделно от „Софийска вода“), а в момента се взимали проби на води и от басейните, които захранват язовира. „Ако наистина се случи някакво замърсяване, полицията е тази, която трябва да действа. Защото това би била криминална проява, не може да стане случайно. При потенциална доказано кризисна ситуация, по водопровода няма да тече вода. Не може да се знае, че нещо има във водата на София и така да се остави да си тече. Просто се създаде някакъв смут и паника, хората бяха пощурели, колеги ми звъняха да ме питат, но аз нямам никаква информация за подобно замърсяване. Това е – нямам информация да има нещо нередно във водата на столицата – нашите проби са чисти. Пробите на „Софийска вода“ са чисти. Те се взимат всекидневно и се взимат не от един и два пункта, а от много пунктове, така че да бъде обхваната цялата столица. И няма отклонения в показателите. Аз лично си пия от водата от чешмата и още не съм се тръшнала“, казва Котларска.

Кой пусна слуха?

Наскоро “Софийска вода” е уволнила почти целия персонал на модернизираната лаборатория в пречиствателната станция “Бистрица”, научи e-vestnik от източник от компанията. Възможно е бившите служители да си отмъщават като пускат такива слухове, предположиха от фирмата.
Според друга версия, слухът е пуснат от компании за бутилирана минерална вода, които искали да си вдигнат продажбите.
На 21 юни „Софийска вода“, заедно с клуб „Стари видри“ организира риболовно състезание и еко-акция за почистване на района в местността „Филмовата къща“ до язовир „Искър“. Възможно е слухът за замърсяването на язовира да е тръгнал и от видяното по време на тази акция.

Инж. Файтонджиев: От 2000 г. не е имало проблеми с водата на София

Инж. Георги Файтонджиев е директор „Експлотация и поддръжка” в „Софийска вода” АД:

Какво е състоянието на водата в язовир „Искър“? Преди време се оплаквахте в общината за строежите по брега на езерото. Как се разреши този проблем?

– Качеството на водите в язовир „Искър“ отговаря напълно на изискванията за качество на водите от повърхностни източници, използвани за питейни нужди, с други думи – водата е подходяща за питейно водоснабдяване.
Цялата документация по случаите с незаконните строежи във вододайната зона на язовир „Искър“ бе предадена на Дирекцията за национален строителен контрол и Столична община. Решението по случаите е в техните компетенции. Надяваме се, че са предприети необходимите действия.

Как се пречиства питейната вода на София? Завърши ли реконструкцията на пречиствателната станция?

– Питейната вода на столицата се пречиства в две пречиствателни станции – „Бистрица“ и „Панчарево“. Това са съвременни, модерни съоръжения, чиято технология гарантира качеството на пречистване и спазване на стандартите за качество на питейната вода. Лабораторно-изпитателният комплекс на “Софийска вода” всекидневно контролира показателите на питейната вода. Освен това работата на станциите се контролира от Басейнова дирекция Дунавски регион и СРИОКОЗ-София, като те вземат и обработват свои независими проби.
От 2000 г. няма установения нарушения на стандартите за питейни води в столицата.
Всички наши съоръжения се реконструират и модернизират постоянно. Пречиствателната станция може да бъде посетена при спазване на съответния пропусквателен режим.

Какво стана с отпадъчните води на град Самоков. Къде се заустват? Имаше информация, че част от тях също попадат в язовира?

– Отпадъчните води на Самоков се пречистват в пречиствателна станция за отпадъчни води и пречистени тези води се заустват в река Искър. Работата на пречиствателната станция се контролира от Басейнова дирекция «Дунавски регион» и Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Слухът за замърсяване на питейната вода на столицата има ли нещо общо с акцията за почистване на терени край язовира на 21 юни?

– Няма такава връзка. Еко-акцията е ежегодно мероприятие, организирано съвместно с клуб „Стари видри”. Идеята е все повече хора да участват в подобни инициативи, чрез които, в занимателна форма, се възпитава и поддържа отговорно отношение към нашата природа. Добрата новина е, че тази година боклукът беше по-малко, което би могло да означава, че сме станали по-отговорни към опазването на околната среда.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.