Град на знанието за $ 8 млрд. вдига Саудитска Арабия

Саудитска Арабия започна изграждането на Икономическия град на знанието, който ще струва 8 милиарда долара и ще открие 1,2 млн. работни места. Снимка: глоуб-нет.ком

На няколко километра от центъра на Медина и от джамията на пророка Мохамед – втората по важност светиня за исляма – започна строеж на „Икономическия град на знанието“. Известен със съкращението на английски език KEC (Knowledge Economic City), това е четвъртият проект за нов град, започнат в Саудитска Арабия от декември 2005 година за развитие на икономически изостанали региони.

Първият от тези градове, който е и с най-големи размери, е Икономическият град на крал Абдула, чието строителство на западното крайбрежие продължава. Директорът на саудитския държавен орган, натоварен със задачата да насърчава чуждестранните инвестиции Амр ад Дабаг обяснява, че идеята за икономически град е вдъхновена от съществуващите в света около три хиляди „специални икономически зони“, но ги надгражда. „Наричаме ги икономически градове, защото имат повече съставни части – жилищни квартали и райони за забавление,” обясни Дабаг в интервю, дадено в кулоарите на форум в Медина, който събра за два дни стотина предимно мюсюлмански учени и университетски преподаватели от цял свят. „Това са места, където хората могат да работят, да се радват на живота и да печелят пари“, обобщава той.

Според Дабаг всички проекти са осъществявани от частния сектор, а ролята на държавата се ограничава до уреждане на проблемите и полагане на грижи за околната среда. Строителството на тези нови градове се вписва в контекста на небивал икономически бум в кралството, което е износител номер едно на петрол в света.

Въпреки колосалните приходи от петрола – според неотдавнашно изследване 194 милиарда долара за 2007 и общо близо 700 милиарда долара за 2008 и 2009 година – саудитското правителство оставя финансирането на тези проекти на частния сектор. В случая с KEC сметката възлиза на 30 милиарда саудитски риала (8 милиарда долара) за град, който трябва да наброява 130 хиляди жители.

„Критерият за започване на такива проекти е рентабилността,” обяснява Дабаг. „Два града са в процес на проучване, за да бъде установено дали са „жизнени от търговска гледна точка. През 2002 година тези градове би трябвало да наброяват общо 4,8 милиона жители и да доведат до откриване на 1,2 милиона работни места.”

В страна, където повече от половината население е под 18-годишна възраст, създаването на работни места е приоритет за властите колкото по икономически, толкова и по политически причини. При KEC избраната тема е знанието и науките. Акцентът е поставен върху образованието, здравето и информационните технологии.

Целта на строителството е да се извлече изгода от статута на Медина в мюсюлманския свят. След отиването на пророка Мохамед от Мека в Медина, „Медина става люлка на мюсюлманската цивилизация. Там е започнало всичко“, обяснява Тахир Мохамед Бауазир, президент и изпълнителен директор на компанията, която строи KEC. Инициаторите се надяват, че това минало ще привлече не само мюсюлмански учени, но и предприятия, които искат да правят бизнес с арабско-мюсюлманския свят.

Остават обаче много въпроси за истинската цел на тези изкуствени градове и за тяхната трайност. Професор от азиатска държава, който преподава в саудитски университет и пожела да запази анонимност, смята, че подобно на други икономически градове, KEC прилича повече на проект в дубайски стил, отколкото на проект за икономическо или научно развитие.

И накрая трябва да се отбележи, че компанията, избрана да построи Икономическия град на крал Абдула, е Емаар – един от най-големите предприемачи на пазара на недвижими имоти в Дубай.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.