Омагьосващо Евро 2008 – каква ще е развръзката?

Испания и Германия стигнаха по различен начин до финала на 29 юни

Испански фенове. Снимка: Ройтерс

Ще получи ли омагьосващото Евро 2008 такава развръзка, каквато заслужава? След 30 мача, изпълнени с драматизъм, на Германия и Испания се пада да спуснат завесата след края на това най-запомнящо се първенство.

Рядко някой голям турнир е предлагал толкова постоянно атакуващ и увлекателен футбол. Обратите на Турция, краткият флирт на Холандия с нейното славно наследство на тоталния футбол, Русия с нейната по-модерна концепция – всички те допринесоха за спектакъла в Австрия и Швейцария.
Присъствахме на трагедия при гафа на Петър Чех срещу Турция и на комедия с киковете на Лука Тони, но сега предстои последното действие, в което ще очакваме от Луис Арагонес и Йоахим Льов да ни поднесат отличен финал.
Като се имат предвид контрастиращите начини, по-които те спечелиха своите места на финала, е изкушаващо да посочим Испания за фаворит. „La Furia Roja“ помаха за сбогом на Русия с леко безразличие, докато на Германия й се наложи да се бори до последната минута, за да подчини Турция.
Може би е време да се оставят настрана веднъж завинаги старите клишета – „Никога не отписвай германците“ и „тези вечни неудачници от Испания“. А може би все пак не е.
Така, както след най-добрите нощни забавления задължително следва монументален махмурлук, купонът, започнал с великолепната победа на Испания над Русия с 3:0, беше помрачен от новината, че голмайсторът на Евро 2008 Давид Вия ще пропусне финала заради мускулна травма. Сеск Фабрегас от „Арсенал“ се прояви като повече от достоен заместник с двете си асистенции срещу Русия и Арагонес вероятно отново ще му възложи „ролята на Джерард“ като действа зад Фернандо Торес и разсича немската отбрана.
Давид Силва и Андрес Иниеста ще пробиват отляво и отдясно, Маркос Сена ще бъде по-изтеглен назад, а Шави ще раздава пасове и ще стреля, както го прави в „Барселона“.
Разигралата се Испания не само вкара три на хората на Гус Хидинк, а и възпря тръгналия по възходящ път руски отбор и не е допускала гол вече 255 минути. А това е повече време, отколкото е нужно на Арагонес да обясни на Тиери Анри прякора си „Мъдрецът от Хорталеса“.
Хоан Капдевила, Карлос Марчена, Карлес Пуйол и динамичният Серхио Рамос са здравата четворка в защита, а в лицето на Икер Касиас Испания разполага с един от най-блестящите вратари в съвременния световен футбол.

Германски фенове в Берлин след мача Германия – Турция, завършил с 3:2. Снимка: Ройтерс

За Германия в същото време се очаква да се придържа към системата 4-5-1, която им позволи да отстранят и Португалия, и Турция с по 3:2 на етапа на пряката елиминация, като Лукас Подолски и Бастиан Швайнщайгер ще подкрепят от задни позиции самотния стрелец и техен съотборник от „Байерн“ Мирослав Клозе.
Звездата на „Челси“ Михаел Балак – който още се стреми към своя личен момент на слава след като пропусна финала на световното първенство през 2002 г. и загуби два финала в Шампионската лига – ще действа в средата на терена заедно с бившия играч на „Астън вила“ Томас Хицлшпергер и двамата ще образуват щит пред последните четирима.
Единственото по-трудно решение пред треньора Льов при определянето на състава е дали да постави Торстен Фрингс до Хицлшпергер след възстановяването му от контузията и влизането като резерва срещу Турция или да се спре пак на Симон Ролфес. Филип Лам, Кристоф Метцелдер, Пер Мертезакер и Арне Фридрих ще са последните четирима, а винаги непредсказуемият Йенс Леман ще ни осигурява забавление между гредите.
Германия разполага с наследството от спечелените европейски титли през 1972, 1980 и 1996 г., докато е добре известно, че последната победа на Испания в голям турнир е на далечното Евро 1964.
Но при иберийците вярата бързо заменя опасенията и ако важността на събитието не предизвика някакъв тежък случай на сценична треска, би трябвало испанците да са на върха, когато чуем последния сигнал.

По сетанта.ком

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.