Ще лъсне ли Саркози имиджа си като „председател” на ЕС?

Френският президент Никола Саркози на пресконференция в Брюксел. Франция поема председателството на ЕС, а Саркози ще използва този шанс, за да лъсне позацапания си имидж. Снимка: Ройтерс

Никола Саркози си постави доста високи цели за „своето“ председателство на ЕС. То ще е определящ политически тест в момент, когато популярността му във Франция е най-ниска, а прагматичността му продължава да дразни някои от европейските му партньори. Държавният глава си дава ясна сметка, че шестте месеца начело на 27-членния блок представляват един от важните периоди в петгодишния му мандат, както и уникална възможност да върне президентския си блясък, който според социологическите проучвания е доста помътнял.

След многобройните критики за показния му стил, Никола Саркози ще има на разположение цели шест месеца, за да лъсне грижливо държавническата си значимост. „Той ще опита да се възползва от председателството, за да натрупа авторитет“, твърди политологът Доминик Рение. Именно като ръководител на 27-те Саркози ще участва в планираните десетина срещи на високо равнище между ЕС и Русия, Южна Африка или Индия и (евентуално) ще присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри на 8 август в Пекин. Европейските правомощия му предлагат също възможност да осъществи на практика убежденията си за необходимостта Брюксел да стои по-близо до конкретните тревоги на европейските граждани.

Четирите приоритета на френското председателство (енергетика-климат, обща селскостопанска политика, имиграция и отбрана) би трябвала да позволят това, смятат в Елисейския дворец, особено след като Ирландия отхвърли Лисабонския договор и отново запрати Европа в криза. „Народите на Европа смятат, че управниците им не се грижат достатъчно за тях. Нашите приоритети предвиждат да популяризираме една Европа, която по-скоро ги закриля, отколкото тревожи“, обяснява приближен на президента. „Никола Саркози без съмнение беше най-способният да прозре „развода“ между французите и Европа, така че той е длъжен да успее“, изтъква със задоволство друг съветник.

Държавният глава не пести средства за постигането на тази цел. За по-малко от година той посети, заедно с премиера Франсоа Фийон, почти всички страни членки на ЕС и посрещна в Париж всички председатели на парламентарни групи от Европарламента в Страсбург. „Безпрецедентни усилия“, подчертава неговото обкръжение, което до голяма степен има задачата да възстанови имиджа на обитателя на президентството, чиито предложения и прагматичност редовно досаждат на Брюксел. Всички европейски партньори похвалиха усилията на Никола Саркози за ратифициране на Лисабонския договор и за извеждане на ЕС от безизходицата, до която се стигна след френското и холандското „не“ на конституцията през 2005 година. Голяма част от тях обаче се подразниха от критиките му срещу Европейската централна банка или от инициативите му по отношение на риболовния отрасъл.

Проектът му за Средиземноморски съюз, чийто размах в крайна сметка беше преразгледан след поведената от Ангела Меркел съпротива, както и настояването му да се премахне ДДС върху петрола, илюстрираха безпокойството на Брюксел от стила на Саркози, често определян като брутален и арогантен. „Проблемът при Франция е, че е склонна да лансира самостоятелни инициативи и едва след това да търси подкрепа другаде“, обобщава високопоставен представител на Европейската комисия.

Във всеки етап от подготвителната си обиколка Никола Саркози се опитваше да убеди събеседниците си, че се е присъединил към „културата на компромиса“. „Ще се вслушваме, загрижени да играем в екип и да чуем всяко мнение” обещават от седмици от антуража му, „без обаче да се отказваме от приоритетите си“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.