САЩ: Затворете се у дома и заредете оръжието

Върховният съд на САЩ потвърди правото на американците да притежават оръжие. Всяка година в САЩ от огнестрелни рани умират 30 000 души, а сега броят им най-вероятно ще се увеличи. Снимка: Инстаблогс.ком

Трийсет хиляди американци умират от огнестрелни рани всяка година. Те са застрелвани на работното си място, по пътя към училище, в супермаркета. С твърдоглавото си и опасно решение, което отмени ключови алинеи от закона за контрол над оръжията във федералния окръг Колумбия, Върховният съд на САЩ само даде допълнителни гаранции, че безсмислена смърт ще застигне още повече американци. Върховният съдия Антонин Скалия съобщи решението, което е радикален обрат в позицията на институцията през последните 70 години. Той обяви, че Втората поправка гарантира правото да се притежава оръжие с невоенни цели, въпреки че поправката ясно обвързва това право със служба във „въоръжени сили“. Решението ще даде на защитниците на правото за притежание на оръжие нов силен законов коз в опита им да оспорят законодателството за контрол над оръжията в цялата страна.

Решението ще струва живота на невинни хора, ще причини неизмерима болка и страдание и ще превърне Америка в още по-опасна страна. То ще подкопае и нашия авторитет пред света, като изпрати посланието, че САЩ поставят правото на притежание на оръжие над човешкия живот.

В страната вече има пренасищане на пазара на огнестрелни оръжия: между 193 и 250 милиона оръжия, според различни статистики. Вредата, която те причиняват, е очевидно разтърсваща – 33 убити миналата година при стрелба в Техническия университет във Вирджиния, шестима убити тази година в Северния илинойски университет. Докато съдът се готвеше да оповести решението си, работник в завод в Кентъки застреля началника си, четирима колеги и се самоуби.

Градове и щати се опитаха да предотвратят убийствата, като въведоха закони за контрол над оръжията. Федералният окръг Колумбия, където престъпността е една от най-високите в страната, забрани притежаването на почти всички късоцевни оръжия и изисква всички останали огнестрелни оръжия да се съхраняват незаредени, разглобени или с поставен предпазител.

Съдът обаче отхвърли този закон с 5 срещу 4 гласа и обяви, че човек има конституционното право да държи у дома си оръжие за самоотбрана. Това е голям обрат за съда: пред 1939 година той ясно постанови, че Втората поправка защитава правото на хората да носят оръжие само за военни цели във въоръжени сили. Съдията Джон Пол Стивънс, който гласува против, с право каза, че със сегашното си решение съдът създава ново конституционно право, което ще предизвика големи катаклизми в закона.

Дори и да съществува конституционно право за притежаване на оръжие за невоенни цели, конституционните права не са абсолютни. Първата поправка гарантира свободата на словото, но това не означава, че законите не могат да предвиждат някои забрани, като например разпространяването на заплахи за извършване на насилие. Съдията Стивън Брейър, който също гласува против, ясно заяви, че интересите, свързани с обществената сигурност във федералния окръг Колумбия надделяват над всяко право на собствениците на оръжие да използват това оръжие. Съдия Скалия беше против и друго решение на Върховния съд този месец – това, което призна правото на задържаните в Гуантанамо, Куба, да обжалват задържането си. Той заяви, че това със сигурност ще доведе до повече убийства на американци. Думите му важат с още по-голяма сила за решението на съда за Федералния окръг Колумбия.

Оръжейното лоби ще разтръби това решение като край на фактически всички ограничения над оръжията, навсякъде и при всички случаи. Това не трябва да става. И днешното решение все пак дава силно основание да твърдим, че това не трябва става. Ако решението влезе в сила за всички щати, а не само за окръг Колумбия – което не е сигурно – ще има сериозни спорове какъв ще е ефектът му върху други, не толкова мащабни закони за оръжията. Съдиите може да стигнат дотам да вземат решение за всеки случай поотделно. Поддръжниците на контрола върху оръжията трябва да се борят в съда, за да гарантират, че изискванията за регистрация и проверки на досиетата, както и законите срещу продажби на едро – откъдето предимно идват оръжията, използвани в престъпления – ще бъдат потвърдени.

Съдът им остави вратичка да отвърнат на удара. Той ясно даде да се разбере, че има ограничения, които не поставя под съмнение, включително забраната криминални престъпници и психично болни да притежават оръжие, както и забраната за носене на оръжие на специални места като училища и правителствени сгради. Последната част е голям позор – когато съдиите са на работа във Върховния съд, оръжията там ще продължават да са забранени, но когато по-голямата част от американците са на работното си място, няма да имат тази защита.

Наглото и вредно решение, което дава на крайните десни победата, към която се стремяха от десетилетия, показва, че избирателите трябва да имат наум Върховния съд, когато отиват да гласуват за президент през есента. Сенаторът Джон Маккейн каза, че ще назначи във Върховния съд съдии като главния съдия Джон Робъртс и съдията Самюъл Алито – и двамата привърженици на това решение. Ако на съда бъде позволено да се наклони дори още малко към крайното дясно, правата и безопасността на американците ще пострадат още повече.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.