Как може да отвърне Иран?

Бойци от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция на парад в Техеран. Иранските военни предупредиха, че ако страната бъде нападната, възмездието ще застигне всеки агресор и негов съюзник. Снимка: Ройтерс

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция предупреди, че ако бъде нападнат, Иран ще наложи контрол над корабоплаването в Персийския залив, откъдето преминава жизненоважният коридор за износ на петрол. Гвардейците предупредиха също, че възмездието на Иран ще застигне всеки агресор или негов съюзник.

Напоследък се засилиха спекулациите, че Иран може да бъде нападнат заради ядрената си програма. Това стана след като медиите съобщиха, че в Израел е имало военно учение, пресъздаващо удар срещу Иран. Съединените щати твърдят, че искат да постигнат дипломатическо решение на ядрения проблем с Иран, но не изключват като последна възможност и военния удар. САЩ могат да изпратят превъзхождаща военна сила срещу Иран, но анализаторите смятат, че за

Вашингтон ще бъде трудно да предотврати ответен удар на Техеран в Ирак или на друго място. Следват няколко тактики, към които Иран би могъл да прибегне. Сред тях има неконвенционални и асиметрични методи, които вече са използвани от иранските сили, или са приписвани на Иран в миналото.

Изненадващи нападения в Персийския залив

По време на войната между Ирак и Иран през 80-те двете страни от ОПЕК се стремяха да спрат взаимно износа си на петрол. Иранската армия възприе тактика на изненадващи удари срещу танкери и други кораби в Персийския залив, последвани от бързо оттегляне. Експертите твърдят, че революционните гвардейци – идеологическото крило на иранската армия – са били движещата сила в разработването на тази тактика. Тя често включваше използването на малки моторници с монтирани устройства за изстрелване на ракети, които са по-трудни за засичане от вражеските радари. В миналото гвардейците предупреждаваха, че техните „стремящи се към мъченичество“ доброволци могат да предизвикат опустошения в стратегическия Ормузки проток.

Удари срещу американските интереси

Държавният глава аятолах Али Хаменей предупреди, че ако бъде притиснат, Иран може да удари американските интереси в региона. Иранските военни твърдят, че разполагат с ракети, които могат да потопят „големи бойни кораби“ и други цели. Ракетите могат да достигнат до американските бази в Катар и в Бахрейн, въпреки че според военни експерти американската противовъздушна отбрана може да ги прехване. Иранските ракети с най-голям обсег „Шахаб 3“ могат да достигнат Израел.

Насилие в Ирак

Вашингтон обвинява Иран, че подкрепя бунтовниците в Ирак. Техеран отрича обвиненията. Според западни дипломати Иран може да позволи безпрепятственото преминаване на оръжия към Ирак, с което ще причини допълнителни проблеми на американските войски.
Американските власти твърдят, че в миналото, за да отслаби властта на иракското правителство и да засили своето влияние, Иран е използвал части от Армията на Махди, предвождана от радикалния шиитски лидер Муктада Садр. Иран е свързан исторически със шиитските мюсюлмански групи в иракското управление, тъй като някои от неговите представители бяха изгнаници в Иран. Според анализаторите не е ясно какво е влиянието на Иран върху политиката на Ирак.

Дестабилизиране на Афганистан

Иран твърди, че иска да има стабилен съсед на изток, визирайки Афганистан, но според западни представители иранско оръжие преминава през афганистанската граница и достига до талибаните. Според тях обаче това може да се дължи и на факта, че пограничните райони са пълни с добре въоръжени банди от наркотрафиканти. Шиитски Иран яростно се противопоставя на строгите сунитски възгледи на талибаните и за малко не влезе във война с Афганистан, докато те бяха на власт. Анализаторите обаче смятат, че Иран може да окаже съдействие на заклетите си врагове, ако по този начин при един конфликт ще навреди на САЩ.

Използване на съюзници от региона

В интервю главнокомандващият на революционните гвардейци Мохамед Али Джафари не изключи възможността ислямските приятели на Техеран в региона, които включват ливанската шиитска групировка Хизбула, да нападнат Израел, ако еврейската държава атакува Иран. Той не спомена конкретно Хизбула, но отбеляза, че хората в ливанската шиитска сърцевина няма да стоят безучастно.
Съединените щати обвиниха Хизбула, че е взривила казарма на морската им пехота в Бейрут през 1983 година, при което загинаха 241 войници. Джафари направи предположение, че и членове на Хамас, палестинското движение, финансирано от Иран, ще отговорят на удара, макар да не назова името на групата.

Вземане на заложници

Западът обвинява Иран, че е участвал в планирането на някои от отвличанията на чужденци по време на гражданската война в Ливан от 1975 до 1990 година. Аферата „Иран-контри“ включваше продажба на израелско оръжие на Иран, докато воюваше с Ирак, в замяна на съдействието на Техеран за освобождаването на заложници, пленени от ливански групировки. САЩ компенсираха Израел за оръжието срещу заплащане. В последствие печалбите от продажбата на оръжие бяха използвани за финансиране на контрите – антикомунистическите бунтовници в Никарагуа. Сделките бяха разкрити през 1986 година.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.