За смисъла на гей-парадите

Участничка в гейпарада в София през 2008 г. Снимка: Булфото

В суматохата около гей-парада така и не разбрахме кой за какво са бори и кой какъв интерес има от тази проява. Обаче едно е сигурно – проблемите на гейовете у нас и по света не стоят в центъра на общественото внимание в България. Затова тази проява някак си „оттеква на кухо” и изглежда като евтина дрънкулка, закачена на опърпаните одежди на обществената неволя.
В същия съботен ден обаче се проведоха гей-паради и в други градове на света. И там те не само се отличаваха с колорит и ексцентричност, но заявиха и своя кауза.
Норвегия е една от страните, в която съществуващите хомо-общности от години се борят за права и приемане от общественото мнение. (Ето моменти от съботния гей-парад в Осло, Норвегия). Преди няколко седмици норвежкият парламент прие закона за хомосексуалните бракове, който гарантира законово имуществените и морални права на партньорите в такова съжителство. Страната (или поне с такова самочувствие живеят жителите й) се смята за една от най-прогресивните в света. Ето какво казва обаче лидерът на националната асоциация на хомосексуалистите Йон Рейдар Ойен, който водеше парада в събота:„ През последната половин година на три пъти бях заплашван с убийство. Никак не е приятно човек да ходи с персонална аларма, а аз го правя от последната заплаха към мен през месец март.” И добавя: „ За съжаление, все още е необходимо да има хомопаради. И днес, през 2008 година, норвежкото общество не е стигнало твърде далеч, след като „хомо” продължава да бъде най-често употребяваната обидна дума в норвежките училища и 40% от хомосексуалистите предпочитат да не се разкриват на работното си място от страх да не предизвикат реакции.”

Тазгодишният парад в Осло бе посветен на хомосекуалистите- мюсюлмани, които участваха в парада в напълно покриващи ги бурки, за да запазят анонимността си, както и на международната солидарност с хомосексуалистите от повече от 30 страни, където все още се практикува смъртно наказание за нетрадиционна сексуална ориентация.
„ Законите в повече от 70 страни предвиждат наказания за хомосексуални прояви, вариращи от шибане с камшици и дълги престои в затвора до смъртно наказание, така че нашият парад е знак на солидарност с нашите братя и сестри извън Норвегия.” , казва Ойен, като добавя, че строгите закони не винаги се прилагат от властите, но съществуването на такова законодателство легитимира насилието срещу хората с различна сексуална ориентация .
Какъв е животът на хомосексуалистите в традиционно толерантна България? Със сигурност законови наказания към тях не се прилагат; не са и отхвърлени с всеобщо презрение обществото… В такъв случай каква беше целта на съботния парад в София? Като обикновен гражданин аз недоумявам. Абсурдният резултат от него е, че той даде възможност на противниците му да генерират напрежение и заплахи за насилие.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.