Как Кен Хенсли изсвири „Джулай морнинг” на изгрев в с. Камен бряг + фотогалерия

Кен Хенсли свири с изпросена от публиката цигара. Един му предложи и мастика, но той отказа. Снимки: Иван Бакалов

Фен на средна възраст, залитайки в първия ред на публиката, любезно подаде шише мастика към Кен Хенсли малко след изгрев слънце на брега на с. Камен бряг. Музикантът се усмихна, отказа почерпката, седна зад йониката си и продължи да свири.

Кой е Кен Хенсли? Поколението, което е ходило на училище през 70-те години много добре знае. За повечето от тях той е по-велик композитор от Моцарт. Авторът на „Джулай морнинг” и повечето хитове на „Юрая Хийп”, върховна група по онова време, чиито плочи се набавяха само от чужбина и се презаписваха безспирно на магнетофони, купени от тогавашния валутен магазин „Кореком”.

 

Музикалните маниаци въртяха десетки пъти новите „тави” на „Юрая Хийп” – съставът, кръстен на герой на Чарлз Дикенс. Залезлите групи като „Дийп пърпъл“ и „Юрая Хийп“ още са на особена почит в България, поради това, че дойдоха от Запад по време на комунизма, със статут на „неразрешени“. Затова вече имат по няколко концерта тук. Но Кен Хенсли идва за пръв път на Джулая.

Тогавашните гимназисти, сега към 50-годишни мъже и жени, не разбраха от откъслечното споменаване по вестниците, че кумир от младостта им ще свири в България. Сигурно тогава брегът край това село северно от Калиакра щеше да събере повече народ.

Противно на обърканите съобщения в медиите, че 5000 или 3000 души посрещали изгрева там, по брега имаше не повече от 1500 души, а публиката на концерта беше 500-600 души.

 

Пред тази камерна публика, на сцена, обърната към морето, Кен Хенсли изпълни своя хит, заедно с последния вокал на „Юрая Хийп” – Джон Лоутън – точно няколко минути след като слънцето се издигна над водата на първи юли.
С първите добре познати звуци на песента, които излизаха от пръстите на Хенсли, към сцената започнаха да се стичат запалени почитатели на „Джулая”, изпълзели малко преди това от околните палатки и посрещнали изгрева сънени и пияни.

Кен Хенсли, автор на песента "Джулай морнинг", запява своята творба няколко минути след като слънцето се е показало от морето край с. Камен бряг. Снимки: Иван Бакалов

Кен Хенсли, автор на песента "Джулай морнинг", запява своята творба няколко минути след като слънцето се е показало от морето край с. Камен бряг. Снимки: Иван БакаловКъм 1500 души се стекоха в с. Камен бряг да посрещнат изгрева на 1 юли. Снимки: Иван БакаловКен Хенсли свири и пее "Джулай морнинг". Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСлънцето се издига от морето край с. Камен бряг на 1 юли 2008 г. Снимки: Иван БакаловВокалът на "Юрая Хийп" Джон Лоутън поднася микрофона към публиката и я подканва да пее. Снимки: Иван БакаловДжон Лоутън се появи съвсем неглиже за импровизирания концерт на изгрева. Снимки: Иван БакаловКен Хенсли.Снимки: Иван БакаловКен Хенсли се забавлява, докато свири пред публика от 500-600 души край с. Камен бряг. Снимки: Иван БакаловДжон Лоутън и Кен Хенсли изпълняват някогашния хит The Wizard. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловДжон Лоутън и Кен Хенсли. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловЛоутън и Хенсли се представят шеговито един друг на публиката. Снимки: Иван БакаловКен Хенсли свири с изпросена от публиката цигара. Един му предложи и мастика, но той отказа. Снимки: Иван БакаловКен Хенсли благодари на публиката. Снимки: Иван Бакалов

Двамата музиканти от „Юрая Хийп” излязоха на сцената веднага след кратка загрявка от няколко измъчени парчета на измъчената група БТР, които не можаха да съберат повече от 200 души публика.

След това музикантите от БТР засвириха заедно с англичаните, като показаха, че добре са репетирали хитовете на „Юрая Хийп”. Трябва да ги чуеш наистина след песните на БТР, за да оцениш какво значи „парче”, което се слуша 30 години след написването си.

Едно след друго се редуваха Lady in Black, Stealing, Free Me, The Wizard. Заглавията може да не говорят нищо на мнозина, но който ги чуе, дори да не е фен на „Юрая”, ще разбере, че ги е чувал много пъти.

 

Като разрови човек YouTube може да намери клипове на „Юрая Хийп” от 70-те, в които те изглеждат ужасно ретро и комично със сценичните си одежди и прическите си.

 

 

Тук, край Камен бряг, се появиха двама англичани в съвсем обикновено лятно облекло. Само дългата коса на Кен Хенсли си е същата, като през 70-те. Всъщност той отдавна се оттегли от групата и тя продължи да свири в променящ се през годините състав, но без него. Автор на най-известните им хитове обаче си остана той.

Хенсли видимо се забавляваше, свирейки обърнат срещу изгряващото слънце, с черните си очила. След 7-8 изпълнения стана, отиде отстрани на сцената и си изпроси една цигара от публиката, след това продължи да свири. Точно тогава пиян фен му предложи шише с мастика и предизвика усмивката му.

Изпълнение на Lady in Black от 70-те години

„Ние не сме пили бира още”, викаше Джон Лоутън от микрофона в паузата между парчетата. „Честно”, допълни той с ръка на гърдите. „Но ще пием”, обади се Кен Хенсли.

Пред сцената имаше големи групи пияни от бира.

Джон Лоутън и Кен Хенсли. Снимки: Иван Бакалов

„Ти колко бири си изпил”, запита от микрофона Джон Лоутън някакъв клатушкащ се фен сред тълпата. „Четиридесет?! Аааа, четири, добре”, продължи Лоутън и допълни: „Моля те, само недей да пееш”. Пияният очевидно разваляше припева, който Лоутън се опитваше да изтръгне от публиката.

 

Към десетото парче слънцето вече се беше издигнало и осветяваше в ярко оранжево музикантите. Изкараха ги на бис и те изпълниха Easy Living.
Групички от заклети фенове наобиколиха двамата в тръните зад сцената, за да искат автографи.
Лоутън, който има апартамент някъде край Каварна, и Хенсли се измъкнаха от тълпата, а с. Камен бряг се задръсти от коли, които се мъчат да излязат от тесните улици. Тъй като до тук няма редовен градски транспорт, до вечерта пътят на юг беше пълен със стопаджии, които бавно се придвижваха пеш.

 

Изпълнение на July Morning от 1973 г. на концерт в Япония

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.