Петролът свършва, въпросът е кога

Доклад предвижда, че пазарът на петрол ще остане напрегнат, но засега горивото е осигурено. Съществуват обаче знаци, че този сценарий е прекалено оптимистичен

Петролното и газово поле край град Новий Уренгой в Русия. Търсенето на петрол ще расте с 1,6 процента годишно, а според експертите увеличението на добива е почти невъзможно. Снимка: Ройтерс

Пазарът на горива ще остане напрегнат, но няма причина за паника. Снабдяването със суров петрол и неговите продукти за следващите няколко години е гарантирано. Освен това в краткосрочен план е възможно увеличение на добива. Това се казва в „Средносрочния доклад за пазара на петрол” на базираната в Париж Международна енергийна агенция (IEA), която прави прогнози за развитие на търсенето и предлагането до 2013 година.

Днес търсенето на суров петрол е 87 милиона барела дневно (1 барел = 159 литра). До 2013 година той ще се повиши до 94,1 милиона барела, което е увеличение с около 1,6 процента годишно. Специалистите от Международната енергийна агенция залагат в прогнозите си отслабване на икономиката на индустриалните държави – особено в САЩ – и съответно по-ниско търсене на петрол, което обаче се компенсира от растежа в Азия, Южна Америка и в Близкия изток. Движещата сила е растящото благосъстояние в тези региони, което се свързва с растящо потребление на енергия. През 2015 година развиващите се страни трябва да изравнят потреблението си на петрол с това на индустриалните държави.

Новият доклад е по-песимистичен от предишния

В краткосрочни срокове на растящото търсене трябва да се отговори със свръхпредлагане. Според прогнозите на IEA през тази година страните-производителки на петрол може да повишат добива си до 1,5 млн барела дневно, а през 2009-а може да стигнат до 2,5 млн. барела. След това обаче добивът рязко ще намалее като за 2010 година е възможно да бъдат осигурени 1,5 млн. допълнителни барела, като само през следващата година това количество ще намалее на под 0,5 млн. барела. През 2013 година то отново ще достигне до 0,8 млн. барела. Тези допълнителни количества от една страна се дължат на намаленото потребление на горива заради високата им цена и на намаления икономически растеж, а от друга – на разкриването на нови петролни полета. В сравнение с предишния си доклад от 2006 година IEA коригира допълнителните количества със значително намаление.

Според друго изчисление на експертите на IEA са възможни още повишения на капацитетите. Те се отнасят до страничните продукти на добива на петрол, а именно течния газ и т.нар. кондензати, които често съдържат много вода. Резултатът е, че през тази година общият капацитет за производство възлиза на 90,4 млн. барела дневно, през 2010 година той трябва да е 94,5 млн. барела, а през 2013 – 96,2 млн. барела.

Цифрите в доклада са оптимистични

Въпреки това оптимистичният сценарий бързо губи очарованието си. Защото по-нататъшните данни показват, че от гледна точка на петрола вече живеем на границата на възможното. Затова до 2013 година очакваните от държавите от ОПЕК допълнителни количества ще станат минимални. За сметка на тях обаче ще расте добивът на другите страни. Докладът предупреждава, че този растеж засяга суровия петрол само в ограничена степен, а много повече се отнася за биогоривата и страничните продукти от добива на петрол. И още нещо: добивът в големите петролни полета, които досега бяха най-солидните източници в глобалното снабдяване с гориво, намалява постоянно – със 7,5 процента на година. Заради включването на по-малки полета и на други източници глобалното производство на петролни продукти през 2008-ма ще намалее само с 5,2 процента. „Казано с други думи, всяка година трябва да се добавя количество от 3,5 млн. барела дневно, за да се задържи производството в световен мащаб на едно ниво,” пише в доклада на IEA.
Критиците се съмняват, че това може да бъде направено. Те твърдят, че добивът и днес е на ръба и не може да бъде повишен лесно.
„Твърденията, че може да се разшири предлагането, са спекулация”, подчертава Вернер Цитлен от Energy Watch Group в Мюнхен, която през пролетта представи собствено изследване за глобалните петролни резерви. „В производството трябва да бъдат включени бързо нови полета, които може би са известни отдавна, но не са разработени.” Други експерти твърдят, че IEA постоянно представя оптимистични данни, които трябва да подействат като успокоителни на икономиката и на политиката. В действителност обаче те само прикриват недостига.

Прогнозите са нереалистични

Геологът Колин Кембъл, основател на изследователската група Association for the Study of Peak Oil and Gas, анализира развитието на световните петролни резерви. Той посочва един исторически пример. В доклада на IEA World Energy Outlook от 1999 година в прогнозата за 2030 година между търсенето и предлагането има пропаст от около 19 млн. барела дневно. Според организацията тя трябвало да се запълни от „неидентифицирани неконвенционални петролни източници”. „Това беше кодирано съобщение за недостиг”, обяснява Кембъл. И когато един журналист разкри измамата, през следващите години тя беше преформулирана в „неконвенционален петрол от държавите, които не са членки на ОПЕК”. И в настоящото изследване на пазара числата не са реални, твърди Цитлер, но все повече се доближават до действителните съотношения.

Показател за факта, че добивът в света вече е достигнал максимума си и вече не може да бъде увеличаван, е развитието на цените на петрола, които в последно време скачат от един рекорд на друг. Според IEA причините за това са много. Имало е намаление на капацитета на рафинериите, а производството на горива се оскъпява защото от земята се изпомпва предимно суров петрол с лошо качество и с повишено съдържание на сяра. Да се построят допълнителни производствени съоръжения със съответните пречистващи технологии е много скъпо, а това допълнително ще покачи цените на петрола. Увеличеният капацитет за преработка повишава и потребността от суров петрол. Увеличават и цените за добив от нови полета, които често са малки и е трудно да бъдат разработени.

Добиваният петрол се използва веднага

Според IEA през следващите пет години ще се увеличи с 48 процента и търсенето на т.нар. средни дестилати, към които спада и дизелът. Недостиг обаче има и днес, между другото и защото в Китай бяха затворени много от т.нар. чайници-дестилати. Тези частни фирми си доставяха китайски петрол по тайни канали и го преработваха в дизел, който продаваха незаконно. Сега Китай трябва да внася липсващото гориво, което увеличи търсенето на световните пазари.

Интересно, но IEA отдава малко значение на спекулациите със суровината петрол за покачването на цените. Агенцията се позовава на един фактор, който показва по-ясно от всички, че краят на ерата на петрола наближава. Добиваните количества се преработват веднага и вече не стигат, за да се попълват запасите. Затова настоящите цени били реални и оправдани. Казано по друг начин, те се формират изцяло на принципа на търсенето и предлагането. Чак когато цената на петрола стане толкова висока, че потреблението на гориво в света спадне значително, тези запаси ще може да бъдат осигурени и това ще намали цената. Първите признаци за тази взаимовръзка може да бъдат открити в спада на цените на големите джипове и други превозни средства с висок разход на гориво в САЩ.

Влиянието на инциденти и саботажи не е отчетено

IEA не прави нужните заключения, но признава, че всяко прекъсване на производството в определено петролно поле, било заради инцидент или заради саботаж, ще увеличи недостига и ще повиши още повече цените на горивото. Същото важи и за прекъсването на транспортната верига – независимо дали заради теч на тръбопроводите (заради поставен от терористи взрив) или заради авария на кораб, която ще блокира един от шестте големи маршрута в света, по които танкерите превозват маслото на икономиката от товарните терминали на страните-производителки към потребителите в целия свят.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.