И химикалките стават дигитални

Zpen на фирмата Dane-Elec се очертава като най-доброто предложение на пазара на дигиталните химикали. Снимка: гизмотроника.ком

В средите на технологичните маниаци най-рекламираната нова джаджа е дигиталната химикалка на Pulse, която едновременно записва написаното на ръка и го превръща в звук. Това е идеално за студенти, журналисти и всички, които по някаква причина си водят бележки.

Разбира се, не всичко може да е перфектно. Дигиталната химикалка може да работи единствено на специална хартия. Хиляди микроточки подават информация на миниатюрната камера, вградена в химикалката, но всичко това работи само, ако си купувате тетрадки от фирмата производител: Pulse. Забравете да записвате гениалните си идеи на салфетка или на гърба на стара тетрадка.

Хубавото е, че на пазара има още два подобни продукта, които макар лишени от рекламата шумотевица на Pulse, могат да пишат на всякаква повърхност. Mobile Digital Scribe (на Iogear) и ZPen (на Dane-Elec) могат да се купят онлайн за 95 долара и дигитализират записките ви без значение на каква повърхност са нанесени. Те веднага се пренасят като дигитално изображение на компютъра, откъдето могат да бъдат превърнати в печатен текст, готов за копиране или изпращане по електронната поща.

Реално погледнато, тези химикалки не са толкова амбициозно създадени и полезни като продукта на Pulse. Нямат камера, микрофон и малко екранче. Не записват звук и не могат да се допълват с по-нов софтуер. Но ако просто искате да си водите записки на мястото на събитието и после да ги прехвърлите на компютъра, това е най-лесният вариант. Главно заради опцията „по всяко време, на всяка хартия.“

Така няма нужда да носите често тежките и чупливи лаптопи на лекции, а отново всичките ви записки ще са удобно пренесени за ползване в дигитален формат. Така имате и копие на всичко, което може да ви послужи, в случай, че загубите оригинала. Няма защо да се притеснявате, че сте загубили ценни лекции или брилянтен бизнес план – всичко е на безопасно място в химикалката, а оттам и в компютъра.

Всяка от дигиталните химикалки има нужда от отправна точка, така че да знае къде точно пишете на страницата. Затова те вървят в комплект с малък приемник, който се закача отгоре на листа, който използвате. Обикновено става въпрос за малко пластмасово устройство, нещо като щипка на папка, което обменя акустични и инфрачервени сигнали с движещата се химикалка. Digital Scribe има малко екранче, което брои страниците, а малко по-обемистият приемник на Zpen може да се включва и изключва и да се дава на пауза.

И двата приемника имат малки икони, които примигват, когато получават информация и я записват в дигитален вид. Всеки от тях има батерия, която се презарежда, когато е свързана в USB порта на компютъра. Самите химикалки се зареждат с батерии, които се предполага, че издържат между 40 и 80 часа писане.

След като сте записали нужното, свързвате приемника с компютъра, след което готовите изображения се прехвърлят – прилежно подредени по дата и време. Написаното може да се прехвърля в JPEG или PDF формат.

След това, ако желаете, може да превърнете изображението в печатен текст, който може да бъде редактиран. Вероятно първоначално тази възможност ще е налична само, ако става въпрос за текст писан на английски.

По интересна случайност, и двете химикалки идват с един и същ софтуер – Vision My Script Notes. Лесен е за употреба, но не се справя никак добре с разпознаването на ръкописите и превръщането им в печатен текст. Дори да уточните типа си на писане – печатни букви, курсив и т.н., обикновено накрая получавате текст с много грешки и странно форматиране.

Mobile Digital Scribe на Iogear е по-трудно преносим, но има уникални функции, които също го правят добра алтернатива. Снимка: официален сайт на Iogear

Като идея и двата уреда са много подобни, но изпълнението им е доста различно. Поставени на кантар, Dane-Elec Zpen кара Iogear Scribe да изглежда като аматьор. За начало, приемникът на Zpen се прикрепя лесно и здраво за всичко: тетрадки, тефтери, подложки за чаши, всичко. Приемникът на Digital Scribe има три щипки и идеята е да може да се слага където и да е на страницата. Лошото е, че и трите щипки са с големината на късче конфетна хартийка и могат да се прихванат само за пренебрежително малка част от страницата. Точната дума за цялостния ефект е нестабилност.

Zpen има и друго предимство. Той има 1 гигабайт флаш памет и може да бъде ползван за пренасяне на каквито и да било файлове. Удобно е и, че софтуерът за преглеждане на записките е точно на флаш драйва. Това означава, че можете да преглеждате написаното на всеки един компютър без нужда от предварителна инсталация. Ако ползвате Digital Scribe трябва първо да инсталирате специален софтуер от CD, което идва с продукта.

Ако обаче искате да превърнете записаното в печатен текст, трябва да инсталирате специален софтуер – MyNotes- без значение коя от двете химикалки сте предпочели. Но и тук Zpen има предимство. Първо, инсталационните файлове са на флаш драйва, така че няма нужда да носите навсякъде CD-то. Второ, получавате пълната версия на MyNotes, която разпознава различни езици, както и съчетания от текстове и графики. Digital Scribe идва само с кратка версия на програмата.

Zpen има още един плюс що се отнася до лесна преносимост. Продуктът има собствен USB жак и може директно да се свързва с компютъра, няма нужда от отделен кабел както при Digital Scribe. Освен това, Zpen може да съхранява около 1000 страници ръкопис, а Digital Scribe едва 50.

Също така, Digital Scribe създава големи проблеми, когато трябва да се обръщат страниците. Ако забравите да натиснете специален бутон на приемника, се оказва, че сте писали постоянно на една страници. Накрая получавате ужасяваща, неразчитаема маса. Zpen до голяма степен се справя с този проблем, защото когато отваряйки щипката, за да отгърнете страница, автоматично давате сигнал на приемника също да започне на нов лист.

Digital Scribe все пак не е напълно губещ. Той прави един приятен трик, който Zpen не може: USB кабелът позволява да ползвате химикала докато е свързан с компютъра. Всичко, което пишете или рисувате, веднага се появява на компютъра. Също така, Digital Scribe може да се използва вместо мишка – както при популярните Tablet устройства. Вместо обаче да ползвате 100 доларовата подложка на Tablet-а имате на разположение тетрадка от ученическите си години – а възможностите са същите. Допълнителен плюс е, че така можете да ползвате вградения софтуер на Windows Vista, който разпознава доста по-добре ръкопис. Готин трик.

Говорейки обаче за отрицателните черти на продуктите, и двете химикалки разполагат със софтуер, който се справя ужасно с разпознаването на ръкопис. Освен това работят само под Windows. Не са много скъпи, за сметка на това, имат добър дизайн и се справят чудесно с основната си функция.

Zpen може да служи и като флаш драйв, което го прави по-удобен. Digital Scribe пък работи и като мишка и може да се ползва за рисуване. И двата варианта не са перфектни, но заслужават малко повече реклама.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.