Пуснете Далай лама да се върне у дома

Далай Лама в немския град Бохум. Ако искат да подобрят имиджа си пред света, китайските власти трябва да позволят на тибетския лидер в изгнание да се върне в Китай. Снимка: Ройтерс

Китайските лидери ще направят голяма грешка, ако погледнат на тазседмичните разговори с пратеници на Далай лама просто като на пиар трик, с който да избегнат неприятности преди Олимпийските игри в Пекин, които започват през август. Те навярно се надяват да избегнат протести от страна на тибетците и да успокоят чуждестранните държавни глави като френския президент Никола Саркози, който заяви, че ще реши дали да присъства на церемонията по откриването на Олимпиадата на 8 август в зависимост от напредъка, постигнат от Китай в диалога с тибетците.

Организаторите на Олимпиадата инвестираха огромни усилия в подготовката на игрите с очевидното намерение да демонстрират успешното превръщане на постмаоистки Китай в напълно модернизирана свръхсила. Грубите репресии срещу протестиращите тибетци през март обаче показаха пред света едно различно лице на Китай.

Освен това упоритото повтаряне на изтърканите лъжи за „отцепническите“ амбиции на Далай лама с претенциите, че той наистина иска независимост за Тибет въпреки непрекъснатите му призиви за ограничена автономия и културно оцеляване, карат китайското ръководство да изглежда подчертано неуверено.

Надигаща се велика сила, уверена в своята легитимност, не би показвала такъв страх от етическото и духовното влияние на Далай лама. Стабилен режим не би се опитвал да наложи на външния свят същите крещящи неистини, които нейният апарат за пропаганда пробутва на домашната публика. Една покана към почитания лидер на тибетците да се завърне в родината си ще направи много по-добра услуга на китайския образ пред света и от най-прецизно организираната Олимпиада.

Ако Далай лама се върне в Лхаса половин век след като избяга от Китайската народна освободителна армия и започне да изтъква достойнствата на тибетската автономия в границите на Китай, китайските власти ще имат възможност да подпомогнат хармонизирането на отношенията между тибетците и китайците. Това е за предпочитане пред варианта китайските лидери да изчакат Далай лама да умре в изгнание с надеждата, че неговият народ ще доброволно ще се остави да бъде претопен демографски и унищожен културно.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.