Възможна ли е битка на Медведев с корупцията?

Руският президент Дмитрий Медведев поведе битка с корупцията в Русия, която беше поставена от Трансперънси интернешънъл редом с Того, Ангола и Индонезия. Снимка: Ройтерс

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че иска до следващата година в страната да бъде подготвено модерно законодателство за борба срещу корупцията. Така той задълбочава усилията си за решаване на този проблем, който според него застрашава националната сигурност. Една от първите стъпки, предприети от Медведев, след като пое президентския пост от своя ментор Владимир Путин през май, беше да нареди на законодателите да изготвят стратегия за борба срещу корупцията. Медведев изтъкна, че планът ще се опира на три стълба: създаване на стимули за държавните служители да вършат работата си съвестно, осигуряване на гаранции, че корумпираните служители няма да останат ненаказани, и промяна в манталитета на руснаците, които традиционно толерират рушветите. Руският президент обаче подчерта, че проблемът може да бъде решен не чрез извършвана от Кремъл чистка на корумпирани държавни служители, както в миналото, а чрез по-широк подход, който ще включва отстъпване на правомощия на частния сектор.

Медведев не е първият лидер на Кремъл, който обещава да изкорени корупцията. Предшествениците му обаче не успяха да постигнат съществен напредък. Служба за борба с корупцията заяви, че планът на Медведев е добро начало, но е необходимо да се направи повече. „Когато планът бъде изготвен, трябва да преминем към законодателна дейност, така че той да се превърне в законодателство за около половин година“, каза Медведев пред горната камара на парламента – Съвета на федерацията. „Русия трябва да влезе в следващата година с модерно законодателство за борба с корупцията, от което да не се срамуваме.“

През 2007 година базираната в Берлин международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“, която всяка година изготвя картина на корупцията по света, нареди Русия редом до Того, Ангола и Индонезия. Според икономисти корупцията намалява доверието на инвеститорите и се отразява зле на икономическия ръст. Русия се радва на икономически разцвет, подхранван от износа на петрол, но според анализатори ръстът на икономиката не може да се поддържа без да се привличат нови инвестиции. „Корупцията се превърна в начин на живот за огромен брой хора, заяви Медведев. Тези, които приемат подкупи, не носят отговорност. Това обаче не трябва да бъде така.“

По-строги правила
Медведев все още не е разкрил целия план. Сред мерките, които посочи, влизат:

– Нови закони, които определят по-високи изисквания за кандидатите за висши правителствени постове и премахват препятствията за съдебно преследване на корумпирани служители.
– Система за пълен обществен и парламентарен контрол върху дейността на правителството.
– По-строги правила за избиране и наказване на съдии. Много наблюдатели смятат, че съдебната система е силно корумпирана.
– Въвеждане на по-строги правила за служители, които боравят с държавна собственост, и по-голяма прозрачност при сключване на договори с държавата.

Мнозина наблюдатели в Кремъл смятат Медведев за по-либерален от Путин, който съсредоточи огромна власт в ръцете си. Новият президент намекна, че разхлабване на хватката на Кремъл около властта може да помогне за изкореняване на корупцията. „Планът предвижда някои правомощия на федералното правителство да бъдат прехвърлени на местните власти, както и някои функции на държавата да бъдат поети от частния сектор“, заяви той.

Елена Панфилова, директор на „Трансперънси интернешънъл“ за Русия, заяви, че стремежът на Медведев е правилен, но той трябва да направи повече, за да докаже решимостта си да се справи с корупцията. „Въпреки че разкри някои детайли от плана си, Медведев остави доста неща скрити от обществото, каза Панфилова. Най-доброто нещо, което може да направи сега, е да разкрие пълния текст на плана, така че той да може да бъде обсъден от експерти и от обществото. Подобни неща трябва да бъдат напълно прозрачни.“

По БТА/Ройтерс

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.