Бин Ладен ще умре. Въпросът е от бъбреци или от ракета

Поредният доклад на ЦРУ твърди, че лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен е на смъртно легло и ще умре до няколко месеца. Най-вероятно тези твърдения са далеч от истината, а терористичната организация ще продължи да застрашава света. Снимка: Ройтерс

Кое е по-близо до смъртта – Осама бин Ладен или усилията на ЦРУ да го заловят? Нищо не характеризира безплодните усилия на преследването на лидера на Ал Каида така добре, както периодичните – и най-често неверни – доклади, че той е сериозно болен и дори на прага на смъртта. През 2002 година пакистанският президент Первез Мушараф каза, че Бин Ладен има бъбречно заболяване и че когато бил в Афганистан искал апарат за хемодиализа. Същата година най-висшият антитерорист на ФБР Дейл Уотсън заяви: „Лично аз считам, че той вече не е на този свят.” Оттогава, разбира се, Бин Ладен се появи на няколко видеозаписа по-здрав откогато и да било.

Сега ЦРУ произведе доклад, според който Бин Ладен има старо бъбречно заболяване и най-вероятно му остават няколко месеца живот. Управлението успяло да научи имената на някои от лекарствата, които той пие. Представител на американските власти, запознат с доклада, писан преди шест-девет месеца, казва, че изводът е, че „базирайки се на лекарствата, които взема в момента, може да очакваме, че му остават не повече от шест до 18 месеца живот и неизбежно спиране работата на бъбреците.”

Тази прогноза, редом с работещите на терен разузнавачи и добре насочените ракети „Хелфайър“, трябва да гарантира смъртта на терористичния лидер. Наблюдаващите отблизо мрежата на Ал Каида считат подобни доклади за ненадеждни. „Това е опит да се постави диагноза от растояние от хиляди мили, основавайки се само на откъслеци от медицинския му картон”, казва Пол Пилър, бивш заместник-директор и анализатор на центъра срещу тероризма на ЦРУ, който сега преподава в университета Джорджтаун. А Франсис Фрагос Таунсенд, който през миналия ноември се оттегли от поста директор на съвета за сигурност към администрацията на президента Джордж Буш, допълва: „Чел съм всичките противоположни доклади за здравето на Бин Ладен, за които хората са ви говорили. И така и не успях да намеря някой доклад, който да е по-убедителен от останалите.”

ЦРУ от своя страна отрича обвиненията, отправени към доклада. „Не мога да посоча нито един човек, който да е запознат с този доклад или с анализаторската линия, която той следва, каза говорителят на ЦРУ Пол Джимиляно. Фактът, че анонимни източници предлагат гледните си точки на ЦРУ, не е причина да се вярва, че управлението споделя тези гледни точки.”

Ако Бин Ладен наистина умира, тази новина без съмнение ще бъде посрещната с противоречиви чувства. От една страна, правителството на САЩ страстно се опитва да ускори смъртта му – отпреди 11 септември. Но смъртта от бъбречно заболяване не е точно това, което искаше. „Няма ли да е трагично, ако, след всичките усилия, Бин Ладен почине не от ръката на коалиционните сили”, попита един от висшите антитерористи. Имайки предвид достоверността на миналите диагнози от далечни разстояния, както и продължаващата заплаха, която Ал Каида представлява в целия свят, това може да е най-малката грижа на Америка.

от сп. „Тайм“ със съкращения

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.