Хитлер – восъчният призрак на миналото се завърна… и бе обезглавен

Восъчната фигура на Адолф Хитлер се настани в изложбената зала на музея мадам Тюсо близо до Чекпойнт Чарли. Снимка: Ройтерс

Посетител откъсна главата на восъчния Хитлер в първия ден от работата на берлинския филиал на известния лондонски музей на мадам Тюсо. Както съобщи агенция ДПА, 41-годишен жител на района Кройцберг прескочил заграждението, за да разгледа фигурата отблизо. Друг посетител се опитал да го издърпа, но главата на Хитлер останала в ръцете на нарушителя.
Още преди откриването на филиала в началото на юли новината веднага предизвика широка обществена дискусия в Германия, защото един от основните персонажи на изложбата е Адолф Хитлер. Перспективата за появата на восъчната му фигура в центъра на немската столица възмути почти всички местни политици. Бурни спорове предизвикаха и плановете за бъде преиздадена книгата на Фюрера „Моята борба” – макар и с научни цели и със съответните коментари.

По най-скромни изчисления новият обект на екскурзионната карта на Берлин ще привлича всяка година повече от 300 000 посетители. Ролята си за това ще изиграе и фигурата на Хитлер. Британската компания Merlin Enterainments, която се занимава с подреждането на седмия поред клон на музея на мадам Тюсо в света, постъпи много умно докато убеждаваше немските политици да се примирят с появата на Фюрера в Берлин. Тя обеща, че в Германия ще пристигне не изображение на злодея-демон, което е изложено в Лондон. За немската столица била изготвена фигура на сломения, обречен, затворен в бункера Хитлер. Така, по мнението на съгласните на компромиса депутати от Бундестага, „той няма да допринася за пропаганда на нацистките идеи.”

Работата е там, че жестоката антихитлеристка цензура е неотменен закон от обществения живот в страната. Появата на улицата със свастика заплашва носителя й със затвор. Изпънатата ръка и възгласът „Хайл” се наказват с голяма глоба. Дори копирането за лични цели на „Моята борба” предизвиква сериозни неприятности. Така срещу един баварски аспирант, който рискувал и пуснал на ксерокс купения зад граница екземпляр на книгата, било възбудено наказателно дело. Наложило се младият историк дълго да доказва необходимостта от притежанието на забранения текст за научни цели, а не заради пропаганда на антихуманните идеи.

Наскоро между Германия и Полша се разрази скандал от международен мащаб по аналогичен повод – вроцлавското издателство XXL си позволи да отпечата в двухиляден тираж „Библията на нацизма”. Изисквайки книгата да бъде иззета от продажба, министърът на финансите на Бавария Курт Фалтлхаузер се позова на закон, съгласно който „всички авторски права на „Моята борба” са в правомощията на властите на град Мюнхен”. Формално това право ще бъде в сила до 2015 година. Затова в много държави, където свободно издават трудовете на Хитлер, дипломатическите представителства на Германия се опитват да противодействат по всякакъв начин на тиражирането на опасната книга. Тези усилия обаче, по правило, се оказват напразни. При това дори в самата Германия днес все по-шумно се разгаря дискусията за преразглеждане на някои от старите забрани.

Немският историк Ханс-Кристиан Тойбрих, който оглавява нюрнбергския Център за документация на НСДАП твърди, че пропагандата на нацизма – особено носенето на символи от хитлеристките времена или скандирането на лозунги от епохата на партийните конгреси на националсоциалистите – както и преди, не трябва да бъдат позволявани. Но пък пълното академично издание на „Моята борба” с подробни коментари от специалисти ще позволи да се разбере най-новата история и ще послужи „като най-добра защита от крайната дясна идеология и от неонацистите.”

На подобна позиция е и директорът на Института за съвременна история в Мюнхен Хорст Мюлер. Изучавайки архивите на гестапо, той открил следната закономерност: най-убедените и твърди антифашисти в нацистка Германия се оказвали именно тези интелектуалци-аналитици, които още през 1925 година, веднага след издаването на „Моята борба”, изучили тази книга. След като я прочели, те се ужасили от мрачните перспективи, които заплашвали страната ако хитлеристките тезиси бъдат приложени в живота.
Дори най-пострадалият от нацимза народ призовава да се откажем от остарелите страхове и стереотипи. Лала Зюскинд например, председател на еврейската общност в Берлин, се изказа пред медиите по следния начин: „Такъв род книга с обяснения от експертите ще помогне на съвременното поколение да разбере по-добре безчовечните замисли на демонския вожд и цялата тежест на престъплението, извършено от режима му.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.