Секс по време на бременността и след раждането

Много двойки се притесняват да попитат лекаря как трябва да се промени интимния им живот след настъпване на бременността. Дори и да попитат обаче, те могат да чуят твърде различни отговори, тъй като и сред гинеколозите няма единно мнение по този въпрос.
Ако приемем, че нормално протичащата бременност е естествен процес за женския организъм, то няма никакво основание партньорите да ограничават възможностите си да преживяват интимни моменти заедно, докато очакват да станат трима. Естествено, с напредване на бременността, е необходимо да се подбират пози, при които няма директен натиск върху корема на жената, но да не забравяме, че сексът не включва само сношението.

Дори и при наличие на проблемна бременност, двойката само би спечелила ако не пропуска миговете на нежност и ласки. Емоционалното състояние на жената е изключително важно за успешното развитието на плода, поради което удоволствието и сигурността, които чувства бъдещата майката в прегръдките на бащата, са най-добрата закрила.

Какви са психологичните плюсове от запазването на еротичните преживявания по време на бременността:

1. Това помага партньорите да се чувстват емоционално свързани, сигурни един в друг и способни да изразят по най-спонтанен начин взаимното си желание за близост и подкрепа. Психичният комфорт на майката, която не преживява бременността като ограничаване на нейната еротична привлекателност и женственост, само допринася за нормалното развитие на плода.

2. Прекъсването или силното разреждане на сношенията по време на бременност може да доведе при съпруга до загуба на контрол върху изпразването и последваща склонност към ускорена еякулация. Това би се избегнало, ако партньорите не си налагат излишни ограничения.

3. Запазването на интимния живот по време на бременността и след раждането позволява по най-добър начин родителската и съпружеската роли да бъдат интегрирани, без излишно противопоставяне. Решаващо в това отношение е отделянето на бебето в самостоятелна стая още от първите месеци след раждането. Съвременните технически средства позволяват родителите да следят какво се случва с рожбата им, без да е нужно някой да напуска съпружеската спалня. За съжаление много жени са склонни трайно за загърбят еротичната си идентичност, веднага щом се сдобият с дете. Това може да има пагубни последици върху брачните отношения.

Сексуалната активност по време на бременност следва да се ограничи единствено при ясни медицински индикации. Дори и в тези случаи, важно е да се подчертае, че интимността и еротичните преживявания не се свеждат единствено до осъществяването на сношение. Ако партньорите са достатъчно освободени и спонтанни в израза на взаимната си привързаност, дори и без традиционните практики, сексуалният им живот по време на бременността би могъл да е достатъчно вълнуващ и богат. Очакването на дете е уникален момент в общуването на бъдещите родители и би било жалко те да се отчуждят поради предразсъдъци или лекарско недомислие. Нормално протичащата бременност не налага промяна в интимния живот. Интимността е необходима както на родителите, така и на детето, което дори в утробата на майка си може да усети, че се появява в сигурна и любяща среда.

––––––––-

* Доц. д-р Румен Бостанджиев е сексолог-психотерапевт. Специализирал е сексология в Белгия и Холандия, член е на Европейската федерация на сексолозите и на Европейската асоциация по сексуална медицина. Като психотерапевт е специализирал по програма на Американската психологична асоциация, обучавал се е в Германия по т.нар. психодрама (вид психотерапевтичен метод), има няколко квалификации и е изучавал методите на невро-лингвистичното програмиране, терапията, ориентирана към решения, теорията на избора на Уилям Гласър, теорията за емоционалната интелигентност на Даниел Голман и позитивния подход на Джон Кехоу. В терапевтичната си практика съчетава всичко това, като използва свой стил. Основател и ръководител е на Фондация „Сексуалност и здраве”
Повече за д-р Бостанджиев и контакти с него в сайта www.erbos.com

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.