Тия слухове да не идват от едно място?

Тръгна слух, че водата в язовир Искър е замърсена. Много упорит слух, от достоверен източник, от човек, дето работел във “Водоснабдяване”, от не знам кой си, дето брат му работел не знам къде си и т. н.
Оказа се кьорфишек.
После дойде слух, че има радиоактивно замърсяване в АЕЦ “Козлодуй”. Радиация и т. н. И това излезе невярно.
Преди това пък много упорит слух уверяваше, все от добре информирани хора, че фалира Първа инвестиционна банка. Маса народ се втурна да си тегли парите (особено във Варна, където имаше най-много пострадали от пирамидите).
Някак е странно това стичане на слухове един след друг за месец. Като че ли някой иска да разклати държавата. Или правителството (то не, че не е за бой, ама защо тия номера)?
Със слухове едва ли ще се промени нещо, ама друго си е да има екшън и институциите да се оправдават. А те са много застреляни, българските институции. Щом софиянци са започнали да звънят по телефоните и да питат за водата, веднага трябваше министерството, “Софийска вода”, РИОКОС сами да оповестят какво е положението. Те чакаха да се разпространи слухът и да почнат да ги питат медиите.
А пък това с радиацията е най-благодатната почва за слух – поради напълно неадекватното поведение на хората от АЕЦ и съответните служби. Когато през март преди 2 години стана инцидент в АЕЦ “Козлодуй”, оттам отрекоха, че има такова нещо. Дори тогавашният министър Овчаров каза, че нищо не се е случило. Оказа се по-късно, че инцидент наистина е имало, макар и без изтичане на радиация. В някои доклади на Запад беше квалифициран като най-опасния инцидент в АЕЦ въоще. А хората още помнят как ги лъжеха след “Чернобил” и им обясняваха, че радиация няма, но постепенно намалява. Сега как да им вярваш, че няма радиация?
Най-тъпо реагираха пък от Първа инвестиционна банка. Министри и премиер се заеха да обясняват, че това е слух. А шефката на банката се изежи обидено – който не вярва, да дойде и да си изтегли парите. С което увеличи опашките пред банката и сама си навреди. Ама още си е директор.
Какво е общото между тия слухове?
Много точно са премерени да засегнат точно това, към което хората са най-недоверчиви и патили. Само пускаш един слух и институциите сами се оплитат като патета в кълчища.
Тая работа е доста съмнителна. Мирише на дезинформации на хора от службите, на школата на КГБ. Както е известно в България такива хора от службите имаше хиляди, които преминаха постепенно към различни работодатели. И сега често клатят дървото, да капне някоя сладка круша, да изкопчат нещо. Дали е така – няма доказателства.
Накрая за капак наистина става авария – гръмна склад със снаряди. И институциите яко се оплетоха.
Само един упорит слух никой не опровергава сериозно и дори не коментира – какво е общото между президента Първанов и кмета Борисов? Има ли комбина между тях или не? Ще поживеем, ще видим. Като се изключат авариите, в България всеки политически слух накрая се оказва истина.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.