Затворниците в Гуантанамо – камък на шията на Буш

Входната врата на Camp Delta в залива Гуантанамо в Куба. Тук все още са затворени 265 мъже, но САЩ искат да се освободят от тях. Снимка: Ройтерс

Правителството на Джорж Буш трескаво търси начини да се освободи от останалите в Гуантанамо затворници, без да предизвика нови правни проблеми. Това обаче може да се окаже крайно трудно, защото за 120 от 265-те задържани едва ли има чисто съдебно решение. Американското правителство ги смята за опасни и затова освобождаването им би било безотговорно. Едновременно с това обаче то не успя да събере достатъчно доказателства, за да ги осъди.

Според доклад на американския вестник „Вашингтон пост” американският кабинет обмисля да ангажира Конгреса с решаването на проблема. Така може да се появи закон, който да позволи да се излезе от капана като се преместят задържаните във военни или цивилни американски затвори в САЩ. Изданието се позовава на анонимни правителствени източници, според които още в следващите няколко дни може да се появят съответните законодателни предложения.

Сценарият, замислен от правителството, е следният: 65 затворници ще бъдат освободени и върнати в родината си. Други 80 задържани трябва да се изправят пред военния съд в Гуантанамо. Явно това са терористи, за които министерството на отбраната счита, че е събрало достатъчно доказателства, за да бъдат осъдени.

Останалите 120 са именно проблемните „особени случаи”. Според „Вашингтон пост” в правителството има консенсус, че трябва да бъдат направени необходимите крачки като се осигури – ако трябва и да бъде специално написана – законова подкрепа.

Не е ясно дали демократите ще подкрепят това решение

Спешното желание за действия беше предизвикано от решението на Върховния съд на САЩ от средата на юни, което даде право на затворените в лагера да оспорват задържането си пред американски съдилища. Тъй като все още не е ясно какви ще са последиците от това решение, кабинетът на американския президент е дебатирал по вероятните проблеми няколко пъти за последните няколко дни.
В четвъртък Буш каза в интервю за канала „Фокс нюз“, че съществува задължението да се придържа към действащото право. „Анализираме решението, как може да действаме занапред, но все още няма определено решение за Гуантанамо.”

Дали разкритата от „Вашингтон пост” идея ще има успех (т.е. приемането на закон, който ще позволи преместването на поблемните затворници в американски затвори) е доста несигурно. Американският Конгрес е доминиран от опозиционните демократи. Затова не е ясно дали в годината на президентските избори камарата на представителите и сенатът ще вземат подобно спорно решение. Защото през есента САЩ ще избират наследника на Джордж Буш.

Пробно освобождаване на десет йеменци

Лагерът в американската база Гуантанамо е построен в началото на 2002 година, за да приюти многобройните задържани в Афганистан, и за да могат да бъдат разпитвани. По-късно тук са преместени и затворници най-вероятно от закрити вече тайни затвори на ЦРУ. В отделни периоди в лагера са живели около хиляда задържани, при чиито разпити са били прилагани методи, които правозащитници и лекари окачествяват като мъчения.

Много от задържаните обаче се оказаха както безопасни, така и невинни. Такова е виждането и на Пентагона. В лагера се намират и предполагаемите организатори на атентатите от 11 септември 2001 година. Досега са обвинени само 20 затворници, пет от тях за планирането на ударите на 11 септември.

Служител на Пентагона заявява пред „Вашингтон пост”, че министърът на отбраната Робърт Гейтс бил отворен за предложения и бил готов да закрие Гуантанамо. „Трябва обаче да подготвим правна рамка, която да позволи на САЩ и на останалия свят да попречи на някои от най-суровите терористи да нападат невинни хора”, допълва той.

Друг проблем при някои от останалите затворници в Гуантанамо е, че от гледна точка на САЩ те могат да бъдат освободени, но техните родни страни не искат да ги приемат. Освен това в лагера все още се намират близо сто йеменци, които американците не искат да предадат на йеменските власти, защото в Йемен вече имаше няколко зрелищни бягства от затвора на войнстващи ислямисти. Затова правителството на Буш планира да освободи пробно десет от йеменците и след това да реши как да действа.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.