Полша забрави любовта към САЩ, вместо обещания иска пари

Научили горчивия си урок от Ирак, поляците се борят за печалба от американския противоракетен щит

Поляци демонстрират срещу плановете на правителството да разположи американски ракети-прехващачи на територията на страната. Полша забрави любовта от миналото към САЩ и наблегна на пазарлъка в преговорите за споразумение за ПРО. Снимка: Ройтерс

До не чак толкова отдавна Съединените щати се радваха на нещо като митичен статут в Полша. Роналд Рейгън беше герой, доларът – крал, а Вашингтон – пазител от Русия, на който имаха доверие. Идеализмът с блеснали очи обаче беше подкопан и нищо не го показва по-нагледно от твърдата позиция, която зае Полша в преговорите със САЩ за споразумение за противоракетната отбрана.
Двамата съюзници обявиха, че са постигнали неокончателно споразумение за базиране на американски ракети прехващачи в Полша като част от планирания американски противоракетен щит срещу Иран. Склонността към конфликти, която излезе на повърхността през 18-те месеца на преговори, обаче влиза в противоречие с факта, че САЩ преговарят с един от най-близките си приятели в Европа. „По време на преговорите за противоракетната отбрана ap-logo.gifстанаха видими много проблеми в двустранните отношения“, отбелязва Мария Вагровска – експерт по сигурността от варшавския Център за международни отношения. Тя обръща внимание, че „те не са само политически, те са и психологически.“

Вагровска и други анализатори се съгласяват, че ако Съединените щати се бяха опитали да постигнат сделка преди войната в Ирак, щеше да им е много по-лесно. Днес полските политици се чувстват опарени от администрацията на американския президент Джордж Буш, до голяма степен защото твърдата военна подкрепа, която оказаха за войната в Ирак, не доведе до солидни договори за полски компании за възстановяването на страната, както мнозина очакваха. В резултат Полша реши, че ако ще свързва съдбата си с друг голям американски военен проект, ще получи това, което иска, предварително и в писмен вид. „Полша възприе идеалистичен подход, когато реши да подкрепи Съединените щати в Ирак, обяснява Вагровска. Сега има далеч по-разумен, комерсиален подход заради разочарованието, че не спечелихме нищо в Ирак.“

Като част от споразумението за противоракетния щит Полша поиска милиарди долари под формата на американски инвестиции във военната област с цел модернизиране на системата й за противоракетна отбрана, включително с ракети прехващачи „Пейтриът“. Какво ще получи, остава неясно. Правителството на премиера Доналд Туск проявява твърдост при преговорите отчасти и защото полското общество се противопоставя остро на предложената база. В името на собственото си оцеляване, кабинетът трябва да покаже, че не е пионка на Вашингтон и че в замяна ще договори осезаеми ползи. „Полша няма кой знае колко много пари и аз мисля, че заслужаваме да получим нещо от американците дори само заради участието ни във войната в Ирак“, смята 54-годишната домакиня Данута Зегарска.
Туск признава, че правителството му „не действа като наивен ентусиаст, а като корав преговарящ.“ „Сигурността на Полша е нещо свещено. Няма да позволя да бъде допусната дори най-малката грешка и затова преговорите не са толкова прости, колкото изглеждаха някога“, увери той.

Съединените щати изглежда също играят упорито. Със затъването на преговорите в блатото, миналия месец стана ясно, че американски официални представители са се срещнали с литовските ръководители, за да обсъдят евентуалното изграждане на базата на територията на балтийската република. Полша възприе този ход като дипломатическо извиване на ръцете. Полският министър на националната отбрана Богдан Клих нарече това „една от формите на натиска“, който оказват американците над страната му по време на преговорите. „Не смятаме, че американците обмислят сериозно варианта за Литва”, каза Клих. Фактор, който усложнява въпроса още повече, е негодуванието на Русия по повод плановете на САЩ да изградят военни съоръжения толкова близо до границите й. Като част от системата е предвидено в Чехия да бъде базирана радарна станция. Русия заплашва да насочи и към двата обекта ракети, което застави Полша да се аргументира с тази заплаха, за да поиска сериозно наливане на американска военна помощ.

И в чешкото общество разочарованието от Съединените щати е силно, а съпротивата срещу противоракетния щит – висока. Чехия обаче поиска от САЩ в замяна малко освен участието си в американски проекти в областта на науката и развитието. Това не се понрави на обществото и чувството на безсилие доведе до подемането на народна кампания против базите, която според чешките медии е една от най-значителните след антикомунистическото движение на Вацлав Хавел. „Чешкото правителство влезе в преговорите за споразумението като изхождаше от презумпцията, че сме длъжни на Съединените щати за онова, което направиха за нас преди падането на комунизма“, обяснява политическият анализатор Иржи Пехе. Той обаче обръща внимание, че „голямо мнозинство от чехите са против радара.“ „Те не разбират защо трябва да приемем всичко това и ако го правим, защо не искаме нещо в замяна от най-богатата държава в света“, обобщава настроенията Пехе.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.