Руснаците идват на Острова – шпиономания или реална заплаха?

Руски анализатори смятат, че във Великобритания раздухват антируска шпиономания, за да окажат натиск върху президента Медведев

Британският министър-председател Гордън Браун се ръкува с руския президент Дмитрий Медведев в Япония. Снимка: Ройтерс

В навечерието на срещата между руския президент Дмитрий Медведев и британския премиер Гордън Браун вълна от антируска шпиономания отново заляла Великобритания, смята Владимир Павлов от „РБК Дейли“. В петък в. „Таймс“ съобщи, че според британските тайни служби Русия е най-голямата заплаха за сигурността на страната след терористите от Ал Каида и ядрените разработки на Иран. Промишленият и военният шпионаж от страна на Москва се засилва и все повече дразни Лондон, отбеляза изданието.

Отношенията между Русия и Великобритания се обтегнаха след убийството с радиоактивния елемент полоний на бившия служител от Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко през 2006 година в Лондон. Британците експулсираха редица руски дипломати, а Москва замрази дейността на офисите на Британския съвет в Русия. В последно време пък Лондон е недоволен от политиката на Кремъл спрямо чуждестранните инвеститори, на първо място от ситуацията около съвместната петролна компания ТНК-БП (TNK-BP).

Според В. Павлов статията в „Таймс“ не съдържа конкретни примери и не е единствената „антируска атака“ във Великобритания преди първата среща между Медведев и Браун в рамките на срещата на „Голямата осморка“. През цялата минала седмица британските медии писаха за председателя на Обединения комитет по разузнаването в кралството Алекс Алън, който е в кома. Настаняването му в болница със съмнения за отравяне предизвика вълна от слухове за евентуална аналогия с „делото Литвиненко“. Наистина местната полиция още не е потвърдила версията за отравяне, но шумотевицата не стихна.

„Шпиономанията“, избухнала за пореден път във Великобритания, не е случайна, смятат руски анализатори. „Публикациите от този род целят да направят Дмитрий Медведев по-сговорчив по време на преговорите с Гордън Браун,” коментира Алексей Мухин, генерален директор на руския Център за политическа информация. „При управлението на Владимир Путин тази тактика не даваше резултат. Путин изгради ясна линия на поведение в контактите с британския премиер Тони Блеър и съответно си спечели реномето на неотстъпчив политик, заяви експертът. Същата схема се изпробва за въздействие върху новия президент – информационна артилерийска подготовка, а после Браун ще настоява да получи отстъпки от либерала Медведев“, добави той.

Според някои данни позицията на Браун като цяло е съвсем прагматична и шпионските игри сами по себе си не го тревожат. Той обаче със сигурност ще се опита да упражни натиск върху позицията на Кремъл в конфликта между руските и британските акционери в ТНК-БП. „Икономическите връзки между Великобритания и Руската федерация не са накърнени от политическото застудяване и само този случай прави изключение в общия контекст“, посочи Мухин.

Накрая, шумотевицата в печата подпомага Браун и във вътрешнополитическата му игра. „Не бива да пренебрегваме политическата ситуация във Великобритания, където позициите на премиера отслабват“, казва Вагиф Гусейнов, директор на московския Институт за стратегически оценки и анализ. „В такива условия правителствата на много страни прибягват до търсене на външна заплаха, за да намалят градуса на напрежение вътре в страната“, според руския политолог.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.