Обръща ли ЕС гръб на биогоривата?

Растящото търсене на биогоривата в света е заплаха за околната среда, тъй като фермерите изсичат гори, за да освободят място за нови посеви. ЕС може да ревизира позицията си за биогоривата за сметка на други възобновяеми източници на енергия. Снимка: Ройтерс

Бурната критика срещу биогоривата може би най-накрая ще даде резултат. Въпреки че Европейската комисия остава вярна на целите си за по-усилено използване на биогоривата, други не са толкова сигурни в бъдещето им. Европейският парламент се опитва да дръпне спирачката.

През януари политиката на Европейския съюз по отношение на биогоривата изглеждаше ясна. Европейската комисия реши, че до 2020 година 10 на сто от горивото, използвано от колите и камионите по пътищата на ЕС, трябва да идва от биогорива и от други възобновяеми източници на енергия. Това беше дългосрочен план, създаден през 2007-а, като целта му беше да намали емисиите вредни парникови газове.

Сега обаче ЕС като че е на път да направи първите стъпки в посока, обратна на прехваления еликсир за околната среда. В края на седмицата френският министър на екологията Жан-Луи Борло заяви на неформална среща с колегите си от другите държави членки на Евросъюза в Париж, че изведнъж се сетил, че не всички десет процента трябва да идват от биогоривата. „Спомнихме си, че в документа (Climate Action and Renewable Energy Package) се споменава и захранването на двигателите с газ, електричество или водород, каза Борло. Възобновяеми не означава непременно биогорива.”

Йохен Хоман, експерт в немското министерство на екологията, отива дори по-далеч. „Трябва да решим дали квотата може да бъде запазена, каза той пред репортери. Може би трябва да бъде променена.”

На прага на биогоривата

Несъмнената промяна идва в резултат на бурните критики срещу биогоривата, които така и не стихват. Много природозащитници от месеци критикуват горивото, което се произвежда от растения и от зърно. Те твърдят, че приносът му към околната среда е твърде малък. И настояват, че печалбите от биогоривата насърчават фермерите в развиващия се свят да изсичат тропическите гори, да пресушават торфените блата и така да унищожават цели райони, ценни със способността си да поглъщат въглеродния диоксид от атмосферата.

Освен това биогоривата допринасят съществено за драматичното покачване на цените на хранителните продукти. Доклад на Световната банка, предоставен на в. Гардиън през миналата седмица , дори отправя обвинението, че 75 процента от нарастването на цените на храните може да се припише на биогоривата.

Но наистина ли Европейският съюз е решен на пълна промяна? Според Феран Тараделас, говорителят на еврокомисията по енергетиката, не се е променило нищо. В отговор на внезапното просветление на Борло, Тараделас заяви: „Никога не сме искали да се фокусираме върху биогоривата и да изключваме другите технологии.” И добави, че имайки предвид комплексността на другите технологии – електрическите автомобили, задвижваните с водород коли и т.н. – когато става дума за автомобилите в Европа, биогоривата си остават на първо място в списъка на възобновяемите енергии. „Вярно е, че сме подложени на силна критика, но в този момент фактите са такива, че няма нужда да ревизираме политиката си към биогоривата.”

Много хора няма да се съгласят с това. Екологичните организации започнаха атаките си към политиката на ЕС спрямо биогоривата преди мастилото на подписа под споразумението от януари да изсъхне. Ако се изчисли количеството торове, използвано за културите за биогорива, унищожаването на тропическите гори и разходите по транспорта, доказателството, че биогоривата не са въглеродно неутрални, е на лице. Оказва се дори, че те са по-вредни от традиционните горива от полезни изкопаеми.

Забавяне на темпото

Малко по-късно срещу енергията от растенията се изправиха не само природозащитниците. През април служители от две организации – от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и от консултативния комитет към Европейския съюз – заявиха, че ЕС трябва да преразгледа отношението си към биогоривата. Специалният докладчик на ООН за правото на храна Жан Циглер дори заклейми биогоривата като „престъпление срещу човечеството” като имаше предвид покачването на цените на храните в целия свят.

И дори в момента Европейската комисия да си е запушила ушите, Европейският парламент със сигурност не е. В понеделник вечерта парламентарният комитет за околна среда реши да предложи поправки в целите на Евросъюза за биогоривата. Основната цел на проектодокумента, написан от евродепутата Андерс Вийкман (който е и специалистът на комитета по биогоривата), е да насърчи Европейската комисия да забави темпото по отношение на биогоривата.

„Има много неизвестни, каза Вийкман. Необходими са още изследвания… Мисля, че това, което беше решено през 2007 година, не се базира на истински анализ на плюсовете и минусите. Трябва да забавим скоростта и да подходим с повече внимание, за да избегнем сблъсъка с производството на храни.”

Вийкман и членовете на комитета му искат да бъдат изпълнени серия от преходни цели. Той твърди, че до 2015 година комбинацията от горива в Евросъюза трябва да съдържа 4 процента биогорива, а след това ще трябва ново решение дали това количество да се увеличава.

Вийкман иска и по-амбициозни цели по отношение на количествата въглероден диоксид, спестени от биогоривата, в сравнение с горивата от полезни изкопаеми. Европейската комисия прие целта от 35 процента, а парламентарният комитет на Вийкман настоява за най-малко 45 процента, които през 2015 година да бъдат увеличени до 60 на сто.

В допълнение комитетът провери и сертифициращите програми, за да се убеди, че площите, предназначени за отглеждане на растения за биогорива, не са били „изрязани” наскоро от тропическите гори. Предложението му засяга внасяните от ЕС биогорива от развиващите се страни, тъй като атмосферните условия там означават повече енергия, добита на хектар.

Еврокомисията остава на твърди позиции

Вийкман твърди, че посевите за биогорива, добивани от полета, създадени след 2005 година, няма да бъдат сертифицирани. Онези, които произвеждат биогорива под настоящия минимум от 45 процента ефективност, до 2013 година ще трябва да въведат подобрения. Ако предложенията бъдат приети, те няма да променят европейската политика. Въпреки това, когато дойде моментът за преговори с комисията, те ще коригират позицията на Европарламента за биогоривата.

„Абсолютно съм убеден, че биогоривата може да се произвеждат както трябва, но има редица фактори, които трябва да бъдат отчетени, казва Вийкман. Изглежда съветът е влязъл в задънена улица и се надявам да го извадим от там.”

Съдейки по посланията, изпращани от Еврокомисията, Вийкман ще се разочарова. Поне що се отнася до последните критики, че биогоривата са виновни за покачването на цените на храните, говорителят Тараделас е категоричен: „За да достигнем целта от 10 процента ще ни трябват четири милиона тона селскостопанска стока. Общото производство на зърнени продукти обаче е 2,2 милиарда тона. Не съм икономист, но ако ми обясните как 4 милиона тона може да имат голямо влияние върху цената на житото, ще ви изслушам много внимателно.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.