Педофили и лицемери сриват престижа на църквите в САЩ

149 свещеници, серийни педофили, са упражнявали сексуален тормоз над 2960 деца

Доскорошната кандидат-президентка на демократите в САЩ държи реч в баптистка църква в Сейнт Луис. Доверието на американците към религиозните институции спада все повече, тъй като те ги свързват основно с пари, правила и власт. Снимка: Ройтерс

Проучване, направено миналата година от християнския мозъчен тръст „Лайфуей ризърч“ разкри, че повечето пълнолетни, които твърдят, че вярват в Бог, никога не ходят на църква. Причината – 72 процента от хората, дали този отговор, смятат, че църквата е „пълна с лицемери“. Друго изследване, осъществено от „Барна груп“ – християнска организация за проучвания на общественото мнение – откри, че младите пълнолетни отхвърлят институцията в частност (и християнството като цяло), защото я смятат за хомофобска, прекалено политизирана и лицемерна.

Всъщност на фона на масата неприятни инциденти, които преследват църквата през последните години, цяло чудо е, че само 72 процента от християните, които не посещават църква, имат толкова лошо мнение за нея. Някои биха казали, че на фона на постоянните разкрития на престъпления, извършени от изтъкнати църковни представители през последните години, е необяснимо как толкова много църковни институции изобщо оцеляват.

Сред най-злепоставящите случаи са хиляди актове на сексуално насилие, извършени от католически свещеници в САЩ и ролята на водещи представители на църквата в прикриването на престъпленията. Опитите да бъдат предпазени виновниците и прикрити злоупотребите често включват преместване на заподозрените свещеници от една енория в друга, където те попадат на ново „находище“ на потенциални жертви.

Числата са просто зашеметяващи. Докладът, поръчан от Американската конференция на католическите епископи през 2004 година, включи обвинения срещу 4392-ма свещеници в САЩ, около 4 процента от всички американски свещеници между 1950 и 2002 година. Докладът разкри, че повечето оплаквания от сексуално насилие никога не са били отнасяни до полицията от епископи, а срещу 95 процента от свещениците, за които се предполага, че са замесени в престъпления, не са повдигнати обвинения. Близо 30 процента от жертвите са били тормозени в продължение на две до четири години, а 10 процента – за период до девет години. Само 149 свещеници, серийни педофили, са упражнявали сексуален тормоз над 2960 или 27 процента от децата жертви.

Католическата църква обаче далеч не е единствената християнска институция, замесена в сексуални скандали. През 2006 година един от най-влиятелните евангелисти в страната, преподобният Тед Хагард, беше принуден да се оттегли като лидер на мегацърквата „Нов живот“, след като се разбра, че е плащал на жиголо за секс и наркотици в продължение на три години. Хагард трябваше да напусне и председателския пост на влиятелната Национална асоциация на евангелистите – организация, обединяваща над 45 000 църкви с 30 милиона членове. Интимният партньор на Хагард заяви, че е решил да разкрие връзката си със свещеника, тъй като е подкрепил поправка в щатската конституция на Колорадо, с която се забраняват хомосексуалните бракове.

Скандалът продължи и на следващата година, когато се разкри, че Ърл Поулк, 80-годишен лидер на мегацърква в Джорджия, е спал с жената на брат си и й е направил дете. Разкритието, че той е баща на своя племенник стана, след като съдът разпореди Поулк да се подложи на тест за бащинство във връзка с дело, заведено от друга жена. Тя обвинила свещеника, че я е подвел да поддържа четиригодишна интимна връзка с него под предлог, че това е единственият път към спасението й.

При такива деяния не е учудващо, че анкета на центъра „Пю“ от юни показва, че американците се все толкова вярващи, колкото са били винаги, но огромното мнозинство от тях поставят вярата във формулирани от самите тях рамки. „Американците са дълбоко подозрителни към институционализираната религия, коментира авторът на проучването Джон Грийн. Някои свързват религията с пари, правила и власт. Тази асоциация не се харесва на всички.“

„Американците вярват във всичко. Това е своеобразен духовен салатен бар, коментира социологът Майкъл Линдзи от университета „Райс“. Културната рамка се определя не толкова от религиозните водачи, колкото от Опра Уинфри.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.