Трябва ли Израел да удари Иран?

Израел заплашва да атакува ядрените обекти на Иран. И може би не блъфира

Иракската телевизия Ал Алам показва изстрелването от Иран на три ракети със среден и голям обсег. Снимка: Ройтерс

В момент, когато цените на петрола достигат рекорди, а Ирак най-накрая отбелязва относителен успех по отношение на стабилността, последното нещо, което искаме да чуем е, че положението в Близкия изток може да направи рязък завой към влошаване. За нещастие това е напълно възможно. През последните седмици слуховете, че израелски военни може да ударят ядрените инсталации на Иран, се задълбочават. Израел проведе показни въздушни учения над Средиземно море, а един бивш военачалник нарече атаките неизбежни, ако Иран продължи работата по ядрената си програма. Този шум може и да е само блъф, чиято цел е да даде знак на Иран, че ще бъде разумно да спре да обогатява уран, както разпореди Съветът за сигурност на ООН преди цели две години. Но нека повторим, може и да не е блъф.

Досега страховете от израелска или американска атака срещу Иран намаляваха. Перспективата за американски удар избледня, след като миналия декември американските разузнавателни служби публикуваха неудобните разкрития, че Иран е спрял да се опитва да създаде ядрено оръжие през 2003 година. В същото време дипломатите посочваха напредъка, който така харесват: поредицата резолюции на Съвета за сигурност, подкрепени както от Запада, така и от Русия и от Китай, които казваха на Иран да спре центрофугите за обогатяване на уран. Бяха наложени и санкции: при последната Европейският съюз реши да замрази авоарите на най-голямата иранска банка „Мелли”. Можеше да решим, че бавно, но сигурно обикновените оръжия на дипломацията дават резултат и премахват необходимостта от нещо по-лошо. Освен това през ноември американците може да изберат Барак Обама за президент. А той не обеща ли да намери решение с Иран чрез директни преговори на най-високо ниво – необходима стъпка, която Джордж Буш така и не предприе?

Ако това са били причините, за да спрете да се притеснявате, помислете отново. Въпреки разкритията на американското разузнаване нито Израел, нито много други правителства вярват, че Иран се е отказал от интереса си към ядрените оръжия. Да, ООН прие резолюции и наложи някои санкции, но две години Иран не им обръща внимание и продължава да върти центрофугите си и да призовава за унищожаването на Израел. Може би е вярно, че г-н Буш няма желание да бомбардира Иран, но евентуалното встъпване в длъжност на президента Обама може да предразположи Израел да го направи сам. Както каза преди дни Джон Болтън, бившият посланик на Буш в ООН, Израел може би смята, че най-подходящото време за атака е моментът на промяна на президентския пост в Америка – твърде късно, за да бъде обвинен, че влияе на изборите и преди необходимостта от зелена светлина от новия президент.

Не го правете

Подобна атака би била грешка. Дори и да не превърне региона в „огнено кълбо”, както предсказа ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей, със сигурност тя ще предизвика реакция. Имайки предвид големината на Иран и развитието му, тя в най-добрия случай ще забави, а няма да унищожи плановете на иранците да станат ядрена военна сила. Дори Иран да е разработил бомба, може би няма да я използва от страх пред съществуващите по-големи резерви на Израел. А в случай, че Иран казва истината, като отрича че има подобни амбиции, нищо няма да промени намеренията му толкова бързо, колкото удар от страна на Израел.

Проблемът е, че от Тел Авив логиката изглежда по друг начин. Там твърдят, че много израелци биха поели почти всеки риск, за да попречат на държавата, която постоянно призовава за унищожаването на собствената им страна, да постигне необходимото, за да изпълни целта си. Досега светът говореше много и налагаше скромни санкции, за да спре устрема на Иран да обогатява уран. Време е да се предприемат по-твърди мерки с надеждата, че вече не е прекалено късно.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.